ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Σ΄ ΑΥΤΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Σε «πολυδύναμη» μετεξελίσσεται η Α΄ Εφορία Λάρισας

* Εντός της εβδομάδας οι μετακινήσεις 15 υπαλλήλων από την Β΄ Εφορία - Νέες καταγγελίες από τους εφοριακούς που κάνουν λόγο για μεγάλα προβλήματα

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2013 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:20
  
Του Γιώργου Νούλη
 
Εντός της εβδομάδας θα αποσπαστούν τελικά οι 15 υπάλληλοι των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού από τη Β΄ στην Α΄ εφορία της Λάρισας. Οι μετακινήσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών και της μετεξέλιξης της Α’ Δ.Ο.Υ. σε πολυδύναμη Εφορία του ν. Λάρισας, είχαν προγραμματιστεί να γίνουν χθες αλλά για γραφειοκρατικούς και διαδικαστικούς λόγους θα πραγματοποιηθούν εντός των ημερών. Πρακτικά, για τους Λαρισαίους φορολογούμενους έχει σημασία γιατί πλέον, ο κάθε πολίτης που θέλει να διεκπεραιώνει και να ρυθμίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να επισκέπτεται την Α΄ Δ.Ο.Υ. 
Να σημειώσουμε πως ήδη η Α΄ Εφορία Λάρισας έχει ενσωματώσει τις οικονομικές υπηρεσίες της Αγιάς και Τυρνάβου καθώς και τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού και των επτά μέχρι πρότινος εφοριών του νομού. Τυπικά από χθες στον προϊστάμενο της Α΄ Δ.Ο.Υ. μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τα τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου, ο οποίος καθίσταται πλέον υπεύθυνος για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων τους.
 Πάντως η Ομοσπονδία Εφοριακών, υποδέχτηκε με καταγγελίες την απόφαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για τις συγχωνεύσεις και άλλων Εφοριών κάνοντας λόγο για ένα «ακόμη επεισόδιο, στη διαδικασία διάλυσης των φορολογικών υπηρεσιών, και στην ανασφάλεια και τον φόβο για τους εφοριακούς, που καλλιεργεί συστηματικά η πολιτική ηγεσία».
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι υπάλληλοι μετακινούνται χωρίς αίτησή τους, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, με συνοπτικές και απαράδεκτες διαδικασίες, αφού την ίδια ημέρα που κοινοποιήθηκε η σχετική διαταγή στην υπηρεσία τους, θα τους κοινοποιηθεί και η μετακίνηση. Στις μετακινήσεις αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη οικογενειακές, υπηρεσιακές και οικονομικές δυσκολίες των υπαλλήλων. Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα τα εξής:
«Τα τραγελαφικά και η προχειρότητα δεν σταματούν εδώ, αφού:
1. Δεν υπάρχουν όχι μόνο οι υπηρεσιακές υποδομές για να εργαστούν (αίθουσες, Η/Υ, κλπ) αλλά ούτε καν οι στοιχειώδεις εργασιακές υποδομές και προϋποθέσεις (γραφεία - καρέκλες κλπ).
2. Θα διακοπούν έλεγχοι και διαδικασίες που ήταν σε εξέλιξη με ανυπολόγιστο δημοσιονομικό κόστος!
3. Θα ταλαιπωρηθούν πολίτες που από τις 1.7.2013 θα αναγκάζονται (ακόμη και για απλές υποθέσεις) να μετακινούνται σε άλλη πόλη!
4. Για τις μετακινήσεις αυτές, δεν υπολογίστηκαν οι υπηρεσιακές ανάγκες των εφοριών, από όπου θα μετακινηθούν.
Είναι πλέον καιρός, το Υπουργείο να σταματήσει να κτίζει στην άμμο, να λειτουργήσει με σοβαρότητα, πρόγραμμα και κυρίως λογική. Δεν μπορεί η τυπολατρεία της υλοποίησης μνημονιακών εντολών, να λειτουργεί με δογματισμό χωρίς να ενδιαφέρει η αποτελεσματική λειτουργία των εφοριών».
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ε9
Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κλείσει η ηλεκτρονική πύλη του Ε9 για τις διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία του 2011 και του 2012 και να ανοίξει η φετινή. Θεωρείται βέβαια πως η προθεσμία για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 για το 2013 (χρήση 2012) θα παραταθεί, διότι η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμα. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, η παράταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να καταγράψουν εξ αρχής όλα τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2013.
Να σημειώσουμε πως το νέο έντυπο Ε9, που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxisnet, κρύβει πολλές παγίδες τις οποίες εάν αποφύγουν οι φορολογούμενοι, θα έχουν σημαντική φορολογική ελάφρυνση. Η εφαρμογή για την συμπλήρωση του Ε9 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Αυγούστου προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις μεταβολές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά το 2012.
Κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχής στα εξής:
- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, είναι απαραίτητος ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.
-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
- Αν έχει γίνει η οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητο εντός του έτους 2012, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass