ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΈΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ, ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Καταγγελία του «Θεσσαλού» για τις λαϊκές αγορές

* Υπόμνημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:23
 
Την έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Μικροπωλητών Νεωτερισμών-Υποδημάτων-Ψιλικών-Χαρτικών Λαϊκών Αγορών ο «Θεσσαλός» έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις, αναφορικά με την παράταση αδειών στις λαϊκές αγορές, καθώς, όπως υποστηρίζει η διοίκηση έχουν αυτόματα ανανεωθεί οι άδειες, χωρίς να ελεγχθούν η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα των «παράνομων» στις λαϊκές αγορές της Λάρισας.
 
Όπως ανέφεραν στην «Ε» ο πρόεδρος, Μαργαρίτης Τσιάρας και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Παπαδούλης του «Θεσσαλού», η Ένωση είναι αποφασισμένη να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές τα φαινόμενα των «παράνομων» πάγκων, εντός και εκτός λαϊκών αγορών, καθώς πλέον ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει φέρει στο «αμήν» τους πωλητές βιοτεχνικών ειδών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
 
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Μαϊου, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησε να περάσει διατάξεις για τις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τις οποίες οι άδειες θα ήταν αμεταβίβαστες και θα έπρεπε να αναθεωρούνται κάθε τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Η κυβερνητική πρόταση είχε προκαλέσει την αντίδραση του συνόλου των συμμετεχόντων στις λαϊκές αγορές, κυρίως εξαιτίας της διάταξης για το αμεταβίβαστο. Παραγωγοί και πωλητές είχαν κατέλθει σε πανελλαδική απεργία, ενώ τελικά οι διατάξεις καταψηφίστηκαν από τη Βουλή. Όλες οι άδειες πήραν «παράταση» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014, οπότε και λήγουν αυτοδικαίως.
 
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ
Ωστόσο, πριν την εξέλιξη αυτή, ειδικά για τις άδειες των πωλητών βιοτεχνικών ειδών, είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι για ανανέωση των αδειών που είχαν λήξει ως τα τέλη του 2012 ή μέσα στους πρώτους μήνες του 2013. Η «πρόσκληση» ήταν για το διάστημα από τις 9 Απριλίου ως τις 9 Μαϊου 2013. Σε περίπτωση που οι κάτοχοι «ληγμένων» αδειών δεν προσέρχονταν, υπήρχε ένα διάστημα δέκα ακόμη ημερών, μετά την παρέλευση του οποίου θα γινόταν αφαίρεση της άδειας. Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, δεν ψηφίστηκαν οι καινούριες διατάξεις, ενώ έμεινε σε ισχύ η «παράταση» μέχρι το 2014. Το αποτέλεσμα ήταν να σπεύσουν μέλη της Ένωσης «ο Θεσσαλός» να ανανεώσουν τις άδειές τους, προσκομίζοντας και τις απαιτούμενες ενημερότητες, ενώ όσοι δεν το έκαναν φαίνονται… «κερδισμένοι», καθώς εξακολουθούν να έχουν άδειες σε ισχύ, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να έχουν σημαντικές οφειλές, σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και στην εφορία.
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα που εστάλη από τη διοίκηση του «Θεσσαλού», τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, η ρύθμιση (παράταση λήξης των αδειών ως τις 31 Οκτωβρίου 2014) «δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού “επιβραβεύει” όλους εκείνους τους επαγγελματίες που δρουν παρανόμως στις λαϊκές αγορές, με άδειες που έχουν λήξει και η ανανέωσή τους δεν θα μπορούσε να γίνει, λόγω πολλών οφειλών προς την εφορία και τον ΟΑΕΕ». Η διοίκηση του «Θεσσαλού» ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να γίνει έλεγχος στην παράνομη δραστηριότητα και να προστατευτούν οι νόμιμοι επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελίες για δέκα περίπου περιπτώσεις επαγγελματιών, οι οποίοι ναι μεν έχουν άδεια σε ισχύ (με τη ρύθμιση για τον Οκτώβριο του 2014), ωστόσο το είδος της άδειας που κατέχουν δεν τους επιτρέπει πρόσβαση σε όλες τις λαϊκές στις οποίες πηγαίνουν. Να τονιστεί επίσης ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, με νέα τροπολογία.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass