ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΕΕ-ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΠΥΡΟ ΒΑΛΙΩΤΗ

«Ολοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους»

* «Μπλόκαρε» πριν καν… «ζεσταθεί» το σύστημα - Μετ’ εμποδίων η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2013 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:24
 
 
michou@eleftheria.gr
 
Σημαντική επιβάρυνση φέρνει στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2013, καθώς οι φόροι που προκύπτουν μπορεί και να είναι διπλάσιοι, σε σχέση με τα ισχύοντα για τα εισοδήματα του 2012. Δύο είναι τα κυριότερα ζητήματα που προκύπτουν: σε πρώτο επίπεδο, η υποχώρηση των μισθών και των εισοδημάτων, σε σχέση με πέρυσι, είναι μεγάλη, την ίδια στιγμή που η «παγίδα» των τεκμηρίων οδηγεί πολίτες με πολύ χαμηλά έως και καθόλου εισοδήματα να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν το πραγματικό τους εισόδημα. Παράλληλα, για ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών –και συνταξιούχων- έχουν «σωθεί» τα αποθέματα από τυχόν εφάπαξ και αποζημιώσεις απολύσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλο κεφάλαιο να «αναλώσουν».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Παραρτήματος Θεσσαλίας, Σπύρο Βαλιώτη, το γεγονός ότι μειώνονται τα κλιμάκια συντελεστών, από μόνο του δημιουργεί μεγαλύτερες φορολογικές ανισότητες και αδικίες –«όσα περισσότερα είναι τα κλιμάκια, τόσο πιο δίκαιο είναι το φορολογικό σύστημα», ανέφερε στην «Ε». Παράλληλα, ο κ.Βαλιώτης επισημαίνει ότι η προκαταβολή φόρου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις (80% για ΑΕ και ΕΠΕ και –υποτίθεται- 55% για ΟΕ και ΕΕ) συνιστά «άτοκο δανεισμό» προς το κράτος. Πληροφορίες φέρουν το κυβερνητικό επιτελείο να ήθελε να αυξήσει την προκαταβολή του φόρου στο 100% για την πρώτη κατηγορία και στο 80% για τη δεύτερη –ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές –και απόλυτα δικαιολογημένες.
«Πυρ και μανία» είναι οι επιχειρήσεις με την μη έκπτωση των τόκων δανείων πέραν του επιτοκίου που ισχύει για τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Όπως υπογραμμίζουν οι φορείς, ενώ τα επιτόκια του δημοσίου είναι περίπου 4%, για τις επιχειρήσεις, ο δανεισμός βρίσκεται στο 7% και το 9%, με αποτέλεσμα να δαπανούν περισσότερα –«οι τόκοι των δανείων είναι δαπάνες των επιχειρήσεων και θα πρέπει να εκπίπτουν», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΒΒΕ.
 
ΜΙΣΘΩΤΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Το μεγαλύτερο «φάουλ» του καινούριου νομοσχεδίου εντοπίζεται στο ότι η φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος –ακόμη και στην περίπτωση μισθωτών και συνταξιούχων- θα φορολογείται με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών (δηλαδή με 26% και 33%, και όχι με 22%, 32%, 42%). Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους που έχουν την… «ατυχία» να έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι, αυτοκίνητο, κανένα αγροτεμάχιο, κλπ το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει, σε αρκετές περιπτώσεις είναι σχεδόν τριπλάσιο από το πραγματικό. Η λογική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θεωρεί –μέσω του τεκμαρτού συστήματος- υποτιθέμενο εισόδημα και επιβάλλει φόρους στο «θεωρητικό» αυτό εισόδημα. Ωστόσο, με την κατρακύλα των μισθών και τις περικοπές στις συντάξεις, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι θα εμφανίζονται με «θεωρητικά» εισοδήματα, καλούμενοι να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιους φόρους. Σε τούτο το σημείο, αναμένεται να υπάρξει σχετική ρητή διόρθωση και αναφορά στο ότι η διαφορά που τυχόν προκύπτει μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών. Ένα σημείο που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, σύμφωνα με τον κ.Βαλιώτη, αφορά στους φοιτητές. Η μόνη μνεία που γίνεται για τα προστατευόμενα τέκνα είναι για την ηλικία των 18 ετών. Από κει και πέρα, έτσι όπως έχει μείνει η διατύπωση, κάθε φοιτητής θα φορολογείται με τεκμαρτό!!! εισόδημα –που προφανώς και δεν έχει.
 
«ΜΠΛΟΚΑΡΕ»
Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι φορολογούμενοι και όλοι οι λογιστές είναι τα προβλήματα κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής για τα εισοδήματα του 2012: το σύστημα «μπλοκάρει» συχνά, πολλές φορές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις «κολλάει» και δεν έχει δεχθεί σωστά τις καταχωρίσεις, με αποτέλεσμα να κληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις –στις οποίες, όμως, δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις και άρα, θα χάσουν απαλλαγές από το φόρο. Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2012 εξακολουθούν να «μετράνε» οι αποδείξεις, ενώ με το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν – ωστόσο, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ρητώς.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass