ΣΤΑ 24 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΗ, ΣΤΑ 396,84 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Εξι θεσσαλικές επιχειρήσεις στις πιο κερδοφόρες για το 2012

* «Ιμάς», Καράτζη, Κρόνος, Μέλισσα-Κίκιζας, Intercomm Foods και Αφοί Καραγιώργου ΑΒΕΕ με «σθεναρές» αντοχές απέναντι στην ύφεση

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 20:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26
 
michou@eleftheria.gr
Έξι θεσσαλικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στη λίστα με τις 100 πιο κερδοφόρες –επί ελληνικού εδάφους- εταιρίες για το 2012, σύμφωνα με τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Τρεις από αυτές εμφανίζουν υποχώρηση των κερδών και τρεις από αυτές, εν μέσω κρίσης, βελτιώνουν –ακόμη και θεαματικά- τα αποτελέσματά τους, σε σχέση με το 2011. Συνολικά, οι εν λόγω θεσσαλικές επιχειρήσεις σημείωσαν καθαρά κέρδη της τάξης των 24 εκατ. ευρώ, με το ύψος των πωλήσεων για το 2012 να ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
«Ιμάντας», Καράτζη, Κρόνος, Μέλισσα-Κίκιζας, Intercomm Foods και Αφοί Ν.Καραγιώργου είναι οι έξι θεσσαλικές επιχειρήσεις που, παρά το δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, διατηρούν τα καθαρά τους αποτελέσματα σε θετική περιοχή –και μάλιστα πάνω από τα επίπεδα του ενός εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να περιορίσουν λειτουργικά κόστη, ενώ κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι αύξησαν κατακόρυφα την εξαγωγική τους δραστηριότητα, «επενδύοντας» σε αλλοδαπές αγορές, από τη στιγμή που στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασφυκτική. Χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι το σύνολο των κερδοφόρων εταιριών στη χώρα, αριθμητικά, περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, ενώ και τα επίπεδα κερδοφορίας έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη συγκυρία.
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών και των οικονομικών αποτελεσμάτων, στη διάρκεια του 2012 συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εκατομμυριούχων κερδοφόρων ελληνικών βιομηχανιών, αυτών δηλαδή που είχαν καθαρά κέρδη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σε σχέση μάλιστα με το έτος 2007, οπότε αυτές είχαν ξεπεράσει τις 320, ο αριθμός τους μειώθηκε το 2012 κατά 64%, ενώ τα αθροιστικά κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 70%. Συγκεκριμένα, οι κερδοφόρες ελληνικές βιομηχανίες με καθαρά κέρδη μεγαλύτερα από ένα εκατ. ευρώ περιορίστηκαν το 2012 σε λιγότερες από 120, ενώ το 2011 ήταν 140.
ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ «ΚΕΝΑ»
Περίπου 120 βιομηχανίες κατόρθωσαν να καταγράψουν σημαντική κερδοφορία. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι: σε πρώτο επίπεδο, απέσπασαν μερίδια από ομοειδείς, αλλά εξασθενημένες εγχώριες εταιρίες και σε δεύτερο επίπεδο προχώρησαν σε διεύρυνση των εξαγωγών τους, σε γειτονικές και όχι μόνον χώρες. Οι 100 πλέον κερδοφόρες ελληνικές βιομηχανίες του έτους 2012 συγκέντρωσαν συνολικά καθαρά κέρδη σχεδόν 0,7 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 2,6% των συνολικών εσόδων τους. Πιο συγκεκριμένα, οι 100 αυτές επιχειρήσεις κατέγραψαν το 2012 συνολικές πωλήσεις 25,83 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 1,52 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 1,04 δισ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 0,88 δισ. ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, καθαρά κέρδη σχεδόν 0,7 δισ. ευρώ.
ΗΧΗΡΕΣ «ΑΠΟΥΣΙΕΣ»
Οι 65 από τις 100 αυτές εταιρίες το 2012 βελτίωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 35 που παρουσίασαν μειωμένη αποδοτικότητα. Το εξαιρετικά «ανησυχητικό» στη φετινή κατάταξη είναι ότι από τη λίστα απουσιάζουν «ηχηρά» ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας, όπως εταιρίες τσιμέντων, τροφίμων και ποτών, καθώς και μεταλλουργικών προϊόντων, εκδόσεων και άλλων προϊόντων, που παραδοσιακά καταλάμβαναν κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κερδοφόρων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού τομέα. Απουσιάζουν, επίσης, μερικές γνωστές και μεγάλες θυγατρικές πολυεθνικών οίκων, που επίσης βυθίστηκαν σε ζημιές ή κατέγραψαν οριακή κερδοφορία. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι απουσιάζουν πλήρως εταιρίες των κλάδων ηλεκτρικών συσκευών, υπόδησης και δέρματος.
ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
Τις δύο πρώτες θέσεις κατέχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου παραγώγων πετρελαίου Ελληνικά Πετρέλαια (1) και Μότορ Όιλ (2), με μειωμένα κέρδη που αντιστοιχούν στο 27,4% των συνολικών κερδών των εκατό εταιριών. Από τον ίδιο κλάδο προέρχεται η εταιρία Coral Gas (87). Tριάντα δύο, σχεδόν το 1/3 δηλαδή, είναι οι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εταιριών του αγροτικού-αναπαραγωγικού ζωικού και ιχθυοκαλλεργητικού τομέα, καθώς και του τομέα διαλογής, συσκευασίας και τυποποίησης φρούτων. Επτά είναι οι εταιρίες του κλάδου των ποτών, μία είναι η βιομηχανία του κλάδου του καπνού (Καρέλια), που βρέθηκε για πρώτη φορά σε τόσο υψηλή θέση σε αντίστοιχη λίστα και δύο είναι οι βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας κλωστοϋφαντουργικών υλών, οι βιομηχανίες εκκοκκισμένου βάμβακος. Δύο (Γκλιάγια και Bodytalk ) είναι οι εταιρίες από τη βιομηχανία ένδυσης, τρεις είναι οι χαρτοβιομηχανίες. Από τον κλάδο εκτυπώσεων και εκδόσεων συμμετέχει, χάρη σε έκτακτα έσοδα, μόνο η εταιρεία Alfa Beta Roto (26). H βιομηχανία πλαστικών εκπροσωπείται στη λίστα με 11 επιχειρήσεις, τη χημική βιομηχανία εκπροσωπούν στη λίστα πέντε εταιρίες, ενώ οκτώ εταιρίες εκπροσωπούν τη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών και έξι τη βιομηχανία προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά. Τη βιομηχανία επεξεργασίας σιδηρούχων μετάλλων και παραγώγων αυτών μεταλλικών προϊόντων εκπροσωπούν επτά επιχειρήσεις. Τη βιομηχανία επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων και παραγώγων αυτών μεταλλικών προϊόντων εκπροσωπούν τέσσερις επιχειρήσεις, μία είναι η εταιρία από τον κλάδο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μία από τον κλάδο μηχανημάτων. Τρεις συμμετέχουν από τον κλάδο μεταφορικών μέσων και μία από τον κλάδο εξόρυξης, μία από τον κλάδο παραγωγής λογισμικού και προϊόντων πληροφορικής, μία από τον κλάδο παραγωγής λοιπών προϊόντων, που δεν εντάσσονται σε κάποιον από τους προαναφερθέντες κλάδους. , συμμετέχει η εταιρεία BIC Βιολέξ (7).
 
 
«Ιμάς» ΑΕ: Η βολιώτικη βιομηχανία βρίσκεται στη 10η θέση της λίστας, με καθαρά κέρδη για το 2012 της τάξης των 11,53 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το 2011. Οι πωλήσεις της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 89,46 εκατ. ευρώ.
 
Καράτζη ΑΕ: Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ομίλου εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λάρισα. Η εταιρία κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 4,37 εκατ. ευρώ για το 2012, με μείωση της τάξης του 21%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 51,73 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται στην 32η θέση.
 
Κρόνος ΑΕ: Η λαρισαϊκών συμφερόντων εταιρία βρίσκεται στην 42η θέση, με εντυπωσιακή αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, που διαμορφώθηκε στα 3,14 εκατ. ευρώ για το 2012, από 73.000 το 2011. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 52,2 εκατ. ευρώ.
 
Μέλισσα-Κίκιζας AE: Βρίσκεται στην 83η θέση, με καθαρά κέρδη ύψους 1,71 εκατ. ευρώ για το 2012, ωστόσο σε σχέση με το 2011 τα καθαρά αποτελέσματα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, κατά 47% (από 3,24 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά). Οι πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 67,67 εκατ. ευρώ.
 
Intercomm Foods AE: Η εταιρία βρίσκεται στην 85η θέση στην κατάταξη, ωστόσο κατόρθωσε να υπερ-πολλαπλασιάσει τα καθαρά της κέρδη, φτάνοντας το 2012 στα 1,66 εκατ. ευρώ (από 131.000 ευρώ το 2011). Οι πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν στα 62,5 εκατ. ευρώ.
 
Αφοί Καραγιώργου ΑΒΕΕ: Μία από τις μόλις δύο εταιρίες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου που βρίσκονται στη λίστα, η εταιρία σημείωσε καθαρά κέρδη της τάξης των 1,59 εκατ. ευρώ για το 2012, ανατρέποντας τα αρνητικά αποτελέσματα (ζημίες ύψους 236.000 ευρώ) του 2011. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 73,28 εκατ. ευρώ –και βρίσκεται στην 86η θέση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass