ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ Ν/Σ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Έρχεται ριζικό λίφτινγκ στο νέο φορολογικό

* Οδηγίες του υπ. Οικονομικών για το νέο σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και τον τρόπο καταβολής του φόρου

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2013 4:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:29
Του Γιώργου Νούλη
Σε ριζικό λίφτινγκ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον οποίο ήδη έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τις αντιδράσεις επιχειρηματιών, φορολογουμένων αλλά και... εφοριακών! Η ηγεσία του υπουργείου, διαπιστώνοντας λάθη, παραλείψεις και στρεβλώσεις στο νομοσχέδιο που παρουσίασε είναι έτοιμη πλέον να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε διατάξεις που επιφέρουν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που δόθηκε για διαβούλευση.
Στο μεταξύ αναλυτικές οδηγίες για το νέο κώδικα ΦΠΑ, σχετικά με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων και τον τρόπο καταβολής του φόρου, παρέχει με εγκύκλιό του προς τις εφορίες ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας πως η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων είναι η 20η ημέρα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο και όχι η 26η που ήταν σε ισχύ έως σήμερα.
Αναλυτικότερα σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το υπ. οικονομικών ετοιμάζεται να «μαζέψει» διατάξεις που κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στα εξής:
* Διατήρηση της έκπτωσης για τους μισθωτούς και στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).
Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της θα «ψαλίδιζε» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές.
* Θα προστεθεί διάταξη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών ενώ θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές - τέκνα τους. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που οι φοιτητές δεν θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, οι φορολογούμενοι θα χάνουν το επίδομα τέκνων.
* Θ αλλάξει η διάταξη για τα τεκμήρια, που αναφέρει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα, αλλά διαθέτουν μία κατοικία ή ένα αυτοκίνητο, θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων. Η διάταξη θα τροποποιηθεί και η διαφορά φόρου θα φορολογείται ανάλογα με την πηγή εισοδήματος. Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση την κλίμακα που φορολογούνται και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τη δική τους κλίμακα.
* Επίσης αναμένεται να αλλάζει και η διάταξη που αφορά τον τρόπο έκπτωσης επιχειρηματικών δαπανών. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως δεν εκπίπτουν: «τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου». Με τη διάταξη αυτή, όσοι επιχειρηματίες διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ατομική επιχείρηση και για την οποία έχουν λάβει δάνειο για τη δημιουργία της με επιτόκιο της τάξης π.χ. του 10%, οι τόκοι αυτοί δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση για το τμήμα τους πάνω από το 5% (δηλαδή περίπου στο ήμισυ), που είναι περίπου το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Πέραν αυτών των αλλαγών λέγεται πως επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως, διατηρείται η προκαταβολή για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% (αντί του 80% που προέβλεπε το σχέδιο) και κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στις φοροαπαλλαγές οπότε είναι προφανές πως το σχέδιο νόμου που θα φτάσει στη Βουλή δε θα έχει καμιά σχέση με το αρχικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε, μάλιστα από τους εφοριακούς, ως έκτρωμα και «αναμενόμενο προϊόν ασχετοσύνης».   
Η Ομοσπονδία Εφοριακών σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για « προϊόν ανικανότητα συμβούλων, παρασυμβούλων, μυστικοσυμβούλων και άλλων μετακλητών παραγόντων και παράκεντρων εξωθεσμικής εξουσίας που τα τελευταία χρόνια έχουν πλήρως υποκαταστήσει την νόμιμη διοικητική ιεραρχία και τα αρμόδια υπηρεσιακά της όργανα στο υπουργείο. Για τους εφοριακούς, τα μόνα νέα στοιχεία που εισάγει είναι οι νέες δοκιμασίες με νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τους μη έχοντες (μισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους μικροεπαγγελματίες, κλπ που είναι τα μόνιμα «φορολογικά υποζύγια» - πειραματόζωα) και νέα περιθώρια φορολογικής ασυλίας για τους «έχοντες και κατέχοντες» .
Η ΠΟΕ-ΔΟΥ καταγγέλλει ότι καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε δεν ελήφθη υπόψη από τους αρμόδιους και καλεί το υπουργείο να το αποσύρει.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΠΑ
Σχετικά με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων και τον τρόπο καταβολής του φόρου, η εγκύκλιος 
διευκρινίζει ότι με το νέο καθεστώς η χρεωστική περιοδική δήλωση μπορεί να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή εάν καταβληθεί ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ, για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1η Ιουνίου και τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1η Ιουλίου. Στην περίπτωση εμπρόθεσμης δήλωσης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση ισούται με το 50% του χρεωστικού υπολοίπου αφού αφαιρεθεί το ποσό που καταβλήθηκε με την υποβολή της δήλωσης και αυτή καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του μήνα υποβολής της δήλωσης. Η δεύτερη δόση ισούται με το υπόλοιπο 50% του χρεωστικού υπολοίπου, προσαυξημένο κατά 2% και καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις δημόσιες υπηρεσίες του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η δήλωση. Τα ποσά των δόσεων που δεν καταβάλλονται καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο είναι πληρωτέα εκάστη δόση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass