ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Μάθε πόσα χρωστάς και πώς θα τα εξοφλήσεις...

* Από σήμερα θα περνούν οι τόκοι στους κωδικούς της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2013 3:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:30
  
Του Γιώργου Νούλη
 Την ηλεκτρονική εφαρμογή για τα ισχύοντα προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ενεργοποίησε χθες το Υπ. Οικονομικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr) επιλέγοντας από τις «υπηρεσίες προς πολίτες ή επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή («αιτήσεις ρυθμίσεων») ώστε από τις 25 Ιουλίου να προχωρούν τη διαδικασία.
Να θυμίσουμε πως όσοι σκοπεύουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μέχρι τις 17 Ιουλίου οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνον στην Εφορία ενώ από τις 25 Ιουλίου αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής.
 Μέσω της εφαρμογής αυτής κάθε φορολογούμενος θα καθοδηγείται βήμα-βήμα στην υποβολή της αίτησης, απαντώντας στις «προκάτ» ερωτήσεις που θα εμφανίζονται στην οθόνη τού υπολογιστού του. Ανάλογα αν επιλέγει «ναι» ή «όχι», ανάλογα με την περίπτωσή του, θα προχωρά στο επόμενο στάδιο. Μπροστά στα μάτια του κάθε οφειλέτης θα δει να εμφανίζονται τα ποσά των οφειλών του και, στο τέλος, το σχέδιο διακανονισμού που αντιστοιχεί στις απαντήσεις που έδωσε.
Προφανώς το υπ. Οικονομικών θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα ανταποκριθούν οι οφειλέτες που αποφεύγουν την Εφορία ενώ εκτιμούν πως ακόμη περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα μπουν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να δουν τι χρωστούν και με πόσες δόσεις μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Εν ολίγοι όλοι οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφτούν τον ειδικό ιστοχώρο της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και να συμπληρώσουν τους κωδικούς ή τον κλειδάριθμο που έχουν προμηθευτεί για τις δηλώσεις Ε1, να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να ελέγξουν το ύψος των οφειλών που τους βαραίνουν.
Σε κάθε περίπτωση εξάλλου από τις 25 Ιουλίου και μετά, μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και η υπεύθυνη δήλωση με τα αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγραφούν τα πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις, τις οφειλές σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα! Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρχει μια αναλυτική παρουσίαση των εισοδημάτων τους οφειλέτη, η υποχρεωτικότητα του οποίου εγείρει επιφυλάξεις κατά πόσο η νέα ρύθμιση θα τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από τους φορολογουμένους. Ήδη οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στις εφορίες της Λάρισας προς το παρόν είναι ελάχιστες, γεγονός που αποδεικνύει αφενός μεν πως η πλειονότητα των οφειλετών
έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση αφετέρου δε οι αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 
Πάντως στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ έχει επίσης αναρτηθεί και η ΠΟΛ 1112/2013 τους όρους και της προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπροθέσμων χρεών έως 24 δόσεις και ένας υποβοηθητικός πίνακας για τα δικαιολογητικά ανάλογα με το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί και αναλυτική ερμηνευτική εγκύκλιος για τη ρύθμιση.
ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Στο μεταξύ σήμερα ή το αργότερο αύριο οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από τόκους θα δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς (659-660) της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης.  
Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη, η ΓΓΠΣ έχει ολοκληρώσει τη μεταφόρτωση των δεδομένων τα οποία θα εμφανισθούν άμεσα.
Να σημειώσουμε πάντως πως από την αυτόματη συμπλήρωση των τόκων μπορεί να προκύψει πρόβλημα κυρίως με τους συνδικαιούχους των λογαριασμών, οι οποίοι θα πρέπει να «τσεκάρουν» ότι η ΓΓΠΣ δεν έχει προτυπώσει ολόκληρο το ποσό των τόκων σε καθέναν από αυτούς, αφού η ίδια δεν μπορεί να κάνει τον επιμερισμό.
Υπενθυμίζεται πως από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Ε1 όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων τα οποία προστίθενται στο συνολικό εισόδημα για να υπολογισθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Η εισφορά αυτή (που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1%-4%) έχει ήδη παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2012 γι αυτό εικάζεται πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος. Αντίθετα ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους, καθώς εκτός από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους εξαιτίας της ειδικής εισφοράς θα πρέπει να καταβάλουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ από 500 ευρώ και 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass