ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΦΜ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΣΕ 1 ΚΑΙ 2

Ανοιξε τον «χορό» των παρατάσεων το ΥΠΟΙΚ

* Μπορεί να αποδειχθεί παγίδα - φόρου η δήλωση τόκων σε παιδιά - Τροποποιητική δήλωση αν διαπιστωθούν λάθη

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2013 3:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:44
Τέσσερις ημέρες παράταση για τις δηλώσεις των μισθωτών και συνταξιούχων με ΑΦΜ σε 1 και 2 έδωσε χθες το υπ. Οικονομικών. Υπό το βάρος των αντιδράσεων των λογιστών και των φορολογουμένων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται ακόμη στις Εφορίες, για να πάρουν κλειδάριθμο, και των αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων στο taxis το ΥΠΟΙΚ υποχρεώθηκε στην... πρώτη αναδίπλωση. 
« Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία (που έληγε χθες) της ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων, με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2» ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το υπουργείο συστήνοντας τους πολίτες «να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά»... Έως τη Δευτέρα 29 Ιουλίου που λήγουν οι δηλώσεις με ΑΦΜ 3 και 4 θα ακολουθήσει και νέα παράταση...
Να θυμίσουμε πως οι επόμενες καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα είναι οι εξής:
* Για τα ψηφία 3 και 4, έως και την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου
* Για τα ψηφία 5 και 6, έως και την 5η Αυγούστου 
* Για τα ψηφία 7 και 8, έως και την 12η Αυγούστου 
* Για τα ψηφία 9, έως και την 26η Αυγούστου 
* Για το ψηφίο 0, έως και την 30η Αυγούστου 
Να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής οι έγγαμοι υπόχρεοι έχουν δυνατότητα να επιλέγουν να υποβάλλουν τη δήλωση ανάλογα με το ψηφίο του ΑΦΜ των συζύγων, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο από το δικό τους.
Από το πρωί πάντως και ιδίως τις πρώτες ώρες αιχμής, παρατηρήθηκαν εκ νέου προβλήματα δυσλειτουργίας στο Taxis. Όπως επισήμαναν λογιστές επειδή εξέπνεε η πρώτη προθεσμία για τις δηλώσεις, το σύστημα υπερφορτώθηκε με αποτέλεσμα να καθίστατο αδύνατη η υποβολή δήλωσης. Την ίδια στιγμή ο γγ εσόδων Χ. Θεοχάρης ενημέρωνε μέσω του twitter, πως κάνει εισηγήσεις για παράταση. Τελικά η παράταση δόθηκε αλλά όπως πάνε τα πράγματα, το υπουργείο ίσως να υποχρεωθεί να παρατείνει την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ανεξαρτήτως ΑΦΜ έως τις 30 Αυγούστου. 
Πάντως η όποια παράταση που δίδεται, καθυστερεί την εκκαθάριση των δηλώσεων με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων να χάνει τη δυνατότητα πληρωμής του πρόσθετου φόρου σε τρεις δόσεις, αφού η βεβαίωσή του θα γίνει μετά τον Ιούλιο. Επίσης πιο πίσω πάνε και οι εισπράξεις του Δημοσίου, επιτρέποντας στην τρόικα να αυξάνει τις πιέσεις της για πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τους φόβους, για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ο οποίος στο εξάμηνο εμφανίζει «τρύπα» στα έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος να υστερούν κατά περίπου 460 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν και επιστροφές φόρων 685 εκατ. ευρώ.
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ
Στο μεταξύ αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται οι φορολογούμενοι λόγω των εκτεταμένων λαθών που έχουν εντοπισθεί στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που έχει αναρτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Taxisnet η ΓΓΠΣ. Τα λάθος στοιχεία των τόκων εγκυμονούν μάλιστα τον κίνδυνο πρόσθετων επιβαρύνσεων για όσους φορολογουμένους εμπιστευθούν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό E1 και δεν τα επαληθεύσουν με τις βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Αν και οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες ήταν σαφείς, σε χιλιάδες περιπτώσεις αντί τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων στη ΓΓΠΣ κοινοποίησαν τα μεικτά ποσά, δηλαδή άθροισαν και τους παρακρατούμενους φόρους.
Υπενθυμίζεται πως η αναγραφή των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%). Έτσι, αν κάποιος φορολογούμενος έχει ήδη βασισθεί αποκλειστικά και μόνο στα αναγραφόμενα στο Taxisnet για να δηλώσει τους τόκους καταθέσεων, είναι πιθανόν να εμφανίσει πρόσθετα εισοδήματα επί των οποίων θα κληθεί να καταβάλει αυξημένη εισφοράς αλληλεγγύης. Ήδη έχει ζητηθεί από το υπουργείο να αποσταλεί από τις τράπεζες νέα λίστα με τα διορθωμένα και σωστά αυτή τη φορά στοιχεία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά εάν η δήλωση έχει υποβληθεί και έχει γίνει λάθος στους τόκους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στην Εφορία για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και να διορθώσουν το σχετικό ποσό για τους τόκους που έχει συμπληρωθεί από τη Γ.Γ.Π.Σ.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΚΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
Στο μεταξύ να σημειώσουμε και ένα σημείο που σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και αφορά σε όσους φορολογούμενους θελήσουν να γράψουν τόκους καταθέσεων για λογαριασμό των παιδιών τους από κοινούς λογαριασμούς.
 Εφόσον το παιδί σας τονίζουν είναι ανήλικο ή ενήλικο που σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θεωρείται προστατευόμενο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εισόδημα των ανηλίκων παιδιών από τόκους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα. Συνεπώς, αν θελήσετε να εμφανίσετε σε καθένα από τα ανήλικα παιδιά σας τόκους αυτοί πρέπει να δηλωθούν είτε στο όνομά σας είτε στο όνομα της συζύγου σας, έστω κι αν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας είναι συνδικαιούχοι και τα παιδιά σας.
Εάν τα παιδιά σας είναι ενήλικα και προστατευόμενα και θελήσετε να εμφανίσετε σ΄ αυτά τόκους θα πάψουν να θεωρούνται προστατευόμενα και θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις στην Εφορία. Οπότε και το νέο επίδομα τέκνων από τον ΟΓΑ μπορεί να χαθεί και να κινδυνεύει το παιδί να κληθεί να πληρώσει φόρο αν βέβαια δεν συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ.  
ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Μέσα σε όλα αυτά και ενώ όσοι θέλουν να είναι συνεπείς και να υποβάλλουν κανονικά τη δήλωσή τους ταλαιπωρούνται, το υπουργείο αλλάζει προς το αυστηρότερο το ποινολόγιο για όσους “ξεχνούν” να υποβάλλουν δηλώσεις. Έτσι γίνονται πιο αυστηρά τα πρόστιμα που προβλέπονται και έτσι για όσους δεν υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία το πρόστιμο πλέον είναι 300 ευρώ, στα 1.000 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία με βάση απλοποιημένα λογιστικά στοιχεία και 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass