ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΤΗΣΑΝ ΣΤΟ Ν/Σ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ

ΕΣΕΕ: «Τέλος στο σίριαλ των 52 Κυριακών...»

* «Από εδώ και στο εξής ο εμπορικός κόσμος θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τους αντιπεριφερειάρχες»

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2013 4:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:46
  
Υπερψηφίστηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στην αγορά επικρατεί ικανοποίηση μετά τις αλλαγές που έγιναν στο επίμαχο άρθρο 16, ενώ αρχικά είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από τους περισσότερους φορείς του οργανωμένου εμπορίου.
Από τους 96 ψηφίσαντες βουλευτές του Α' θερινού τμήματος, το επίμαχο άρθρο 16, στο οποίο εντάχθηκε και νέα τροπολογία (για τα franchise), ψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία οι 52 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 16 που την συμπεριέλαβε, όπως έπραξε και ο κ. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι αποδέχεται βουλευτική τροπολογία για την υπαγωγή των καταστημάτων franchise σε εκείνα που θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.
Η τροπολογία, μολονότι εκπρόθεσμη, τέθηκε σε ψηφοφορία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται με δογματική τοποθέτηση στη Βουλή. Είπε επίσης ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν τρεις μήνες προθεσμία προκειμένου να διαβουλευθούν με όλους τους φορείς. Όπως ανέφερε, τα περιθώρια συνεννόησης θα πρέπει να εξαντληθούν διότι ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.
Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:
«Με το άρθρο 16, 2(β) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι "ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων", εξαιρούνται της δυνατότητας να έχουν τα καταστήματά τους ανοικτά τις Κυριακές. Επειδή στην ως άνω κατηγορία ανήκουν και μικροκαταστήματα με σύμβαση "φραντσάιζινγκ" με αποτέλεσμα να αποκτούν προφανές μειονέκτημα σε σχέση με άλλους καταστηματάρχες παρόμοιας δραστηριότητας, θεωρούμε ότι ειδικά οι συμβεβλημένοι σε σύμβαση φρατσάιζινγκ πρέπει να εξαιρεθούν και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτούς».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΕΕ
Ικανοποιητικές είναι οι «τρεις σημαντικές τροποποιήσεις» του άρθρου 16, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αφού πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.
Στη δήλωση του ο κ. Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται στην μνημονιακή υποχρέωση 7 συγκεκριμένων Κυριακών και οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον Αντιπεριφερειάρχη», σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία. Η Κυριακή δεν απαξιώθηκε, διατήρησε την ιδιαιτερότητά της, ενώ απετράπη η μετατροπή της σε καθημερινή ημέρα λειτουργίας. Από εδώ και στο εξής ο εμπορικός κόσμος θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Κάθε τοπική κοινωνία και κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος με τον Αντιπεριφερειάρχη του, θα έχει την δυνατότητα να δώσει απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου, χωρίς να δημιουργείται αδικία και αναστάτωση στην αγορά. Το σήριαλ των 52 Κυριακών έλαβε επιτέλους τέλος. Άλλωστε ήταν ένα παιχνίδι "μηδενικού αθροίσματος", αφού το κέρδος του ενός θα ήταν οι απώλειες του άλλου με ανακατάταξη μεριδίων από τους ανίσχυρους στους ισχυρούς της αγοράς.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass