ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΛΕΕΙ Ο ΘΕΣΙΦ

Στον «αέρα» φωτοβολταϊκά πάρκα αξίας 650 εκατ. ευρώ

* Ετοιμάζουν προσφυγές στο ΣτΕ και στον Άρειο Πάγο για τον ΛΑΓΗΕ οι Θεσσαλοί παραγωγοί

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2013 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:53
Στον «αέρα» βρίσκονται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε φωτοβολταϊκά πάρκα και στη Θεσσαλία, καθώς η επιβολή έκτακτης εισφοράς –«χαράτσι» το λένε οι παραγωγοί- επί του τζίρου τους έχει ήδη οδηγήσει σε de facto ελλειμματικά αποτελέσματα, ενώ η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να επιβάλει μείωση στην τιμή της ταρίφας κατά 45% μεσοσταθμικά και στις υφιστάμενες συμβάσεις προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι από τον ΛΑΓΗΕ, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά να μην έχουν καθόλου έσοδα, αλλά να καλούνται να πληρώσουν φόρους για χρήματα που δεν εισπράττουν.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων, στο Επιμελητήριο Λάρισας, με σκοπό να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις των παραγωγών, σε ομαδικό επίπεδο. Η διοίκηση του φορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στον Άρειο Πάγο προκειμένου να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρήματα που υποτίθεται ότι συγκεντρώνονται για την πληρωμή των παραγωγών «πράσινης» ενέργειας.
Στη Θεσσαλία, τα μέλη του Συνδέσμου –περίπου 100 στον αριθμό- έχουν πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των πάρκων τους ανέρχεται σε περίπου 50 MW –πρόκειται ουσιαστικά για τους μικρο-επενδυτές του κλάδου, των οποίων οι επενδύσεις κυμαίνονται από περίπου 250.000 ως 350.000 ευρώ και οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν λάβει δάνεια.
Η δανειακή σύμβαση και η αποπληρωμή της γίνεται με βάση τόσο την τιμή της ταρίφας όσο και την εγκατεστημένη ισχύ. Ωστόσο, από τον ΛΑΓΗΕ υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές για φέτος, ενώ οι παραγωγοί είναι αντιμέτωποι με νέο δραστικό «κούρεμα» των αποδόσεών τους. Σε όλη τη Θεσσαλία, εκτιμάται ότι περίπου 1000 άνθρωποι έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ξεπερνά τα 250 MW. Σε όλη τη χώρα, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δημιουργηθεί 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Όπως ανέφεραν στην «Ε» πρόεδρος, Σταύρος Τσολάκος, ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Μπουραζάνας και το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σακελλαρίου του ΘΕΣΙΦ στο «τραπέζι» του Υπουργείου βρίσκεται η αύξηση του «χαρατσιού», από το 30% που επιβάλλεται μέχρι και σήμερα επί του τζίρου στο 45% (μεσοσταθμικά), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε κεντρικό επίπεδο, συζητείται η μείωση της τιμής της ταρίφας εισόδου (πώλησης στο σύστημα) ακόμη και στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Τον Νοέμβριο του 2012 επιβλήθηκε «χαράτσι» επί του τζίρου, της τάξης του 30% κατά μέσο όρο, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2012, ενώ με υπουργικές αποφάσεις η τιμή της ταρίφας, από 45 λεπτά ανά kW έχει υποχωρήσει δραστικά. Τώρα, οι παραγωγοί προβληματίζονται από την κυβερνητική πρόθεση για αύξηση του «χαρατσιού» και τη χρονική επέκτασή του, αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής της ταρίφας ακόμη και για τις υφιστάμενες συμβάσεις –και οι δύο τρόποι οδηγούν, πρακτικά, στο ίδιο αποτέλεσμα, της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των εσόδων.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση νέων αδειών έχει παγώσει, μέχρι να εξαλειφθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Από τον Ιούλιο του 2013, ισχύουν νέες τιμές (ταρίφες) για τα επαγγελματικά όπως και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, δραστικά μειωμένες, βάσει σχετικής ΚΥΑ των Υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών. Σε σύγκριση με το παλιό σύστημα (οι τιμές αλλάζουν, πλέον, κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 ΚW, μείωση 42% για τα πάνω από 100 ΚW και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Για επενδύσεις κάτω των 100 kW η απόφαση ορίζει 12 λεπτά/kW, για τα πάνω από 100 kW, η απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά/kW. Για τις στέγες η τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά ανά kW.
«ΛΟΥΚΕΤΟ»
«Εμείς ζητάμε τη μείωση του “χαρατσιού”, διότι ήδη είμαστε ελλειμματικοί. Οι επενδύσεις μας έγιναν με τραπεζικό δανεισμό, έχουμε βάλει υποθήκες και κινδυνεύουμε να μας πάρουν και τα σπίτια μας», ανέφεραν στην «Ε» τα μέλη του ΘΕΣΙΦ.
Σε χαρακτηριστικό παράδειγμα επένδυσης φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 1 MW, τα οικονομικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 2,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 εκατ. ευρώ προήλθαν από τραπεζικό δανεισμό, με διάρκεια αποπληρωμής τα επτά έτη. Τα έσοδα υποτίθεται ότι ανέρχονται σε 560.000 ευρώ το χρόνο, με τιμή πώλησης στα 40 λεπτά –και η πληρωμή από τον ΛΑΓΗΕ ξεκινά με «καθυστέρηση» έξι μηνών, ωστόσο αρχές Αυγούστου και δεν έχει γίνει καμία καταβολή, ούτε για τον Ιούλιο, ούτε και για τον Αύγουστο. Τα έξοδα της χρήσης ανέρχονται σε 654.000 ευρώ (πληρωμές, συντήρηση, τόκοι, χρεωλύσιο, φόρος εισοδήματος συν το «χαράτσι»). Το έλλειμμα για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι στα 94.000 ευρώ –χωρίς να έχει αυξηθεί το «χαράτσι». «Θα αναγκαστούμε να βάλουμε “λουκέτο”», είπαν τα μέλη του ΘΕΣΙΦ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass