ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Προωθείται σταδιακή απελευθέρωση πλειστηριασμών

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2013 0:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:07
 
ΑΘΗΝΑ
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παρά τις αντιδράσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Real New. "Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει πως αναμένεται να τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια προκειμένου να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι. Παράλληλα σημειώνει πως δεν πρέπει να βρουν ευκαιρία οι κακοπληρωτές όπως αναφέρει, να αποφύγουν να πληρώσουν.
Σημειώνεται πως το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες, ισχύει μέχρι το τέλος του έτους και η κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει πως από 1ης Ιανουαρίου του 2014 θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση.
Το ενδεχόμενο αυτό πάντως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους κυβερνητικών βουλευτών που προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να το ψηφίσουν στη Βουλή, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την αντίθεσή του.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε επικοινωνία για το θέμα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τα κριτήρια.
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει αυτό το θέμα προκαλεί έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.
Πέρα από την αντιπολίτευση, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν αρκετά κατηγορηματικά «όχι».
Έντεκα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καλούν μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», την κυβέρνηση να μην καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή και επιπλέον να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας για ένα ακόμη έτος.
Οι βουλευτές είναι οι Β.Πολύδωρας, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Φ.Πατριανάκου, Μ.Ταμήλος, Γ.Κοντογιάννης, Κ.Παπακώστα, Κ.Κατσαφάδος (ΝΔ), Π.Κουκουλόπουλος, Π.Ρήγας, Γ.Κουτσούκος και Μ.Κασσής (ΠΑΣΟΚ).
Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση
«Σήμερα που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας "σεισάχθειας", όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σπέρνει μνημονιακούς ανέμους και θα θερίσει φθινοπωρινές θύελλες ο κ. Στουρνάρας, καθώς με την πολιτική του στηρίζει για άλλη μια φορά τις τράπεζες, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των μικροδανειοληπτών, οι οποίοι με το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο, δημιουργώντας έτσι στρατιές σύγχρονων αστέγων που δεν πρόκειται να δεχθούν παθητικά τη μοίρα τους» σχολίασε ο Νότης Μαριάς από τους ΑΝΕΛ.
Να παρατείνει τουλάχιστον έως το 2015 την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», καλεί την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».
«Η κυνική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, ότι η κατοικία των λαϊκών οικογενειών πρέπει να θυσιαστεί για να στηριχτεί η κερδοφορία των τραπεζών, αναδεικνύει την ανάγκη να σημάνει συναγερμός, προκειμένου να μη μείνει κανένας απροστάτευτος στα νύχια των τραπεζών και των δικαστηρίων» σχολιάζει το ΚΚΕ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass