ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Πληρώνουν οι έχοντες, «γλυτώνουν» οι αδύναμοι

* Θα ασχοληθώ προσωπικά και σε βάθος με το θέμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο μίνι υπουργικό συμβούλιο * Κανονικά προχωρούν τα χρονοδιαγράμματα με την κινητικότητα

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2013 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
 
Του Γιώργου Μακρή
Από τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους στην τράπεζα ενώ έχουν καταθέσεις στην ίδια ή άλλη τράπεζα πρόκειται να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.
Προς αυτή τη λύση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό καθώς από τη μία υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα για άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014 και από την άλλη υπάρχουν οι έντονες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση πιθανόν να ζητήσει από την τρόικα να δοθεί νέα παράταση στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ρύθμιση που θα φθάσει (όταν φθάσει) στη Βουλή «θα είναι τέτοια ώστε να ψηφιστεί».
Συνεπώς, με τα τωρινά δεδομένα, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας να ξεκινήσει από τους δανειολήπτες που έχουν καταθέσεις αλλά αξιοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς, έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ρύθμιση αυτή «θα περάσει» στη Βουλή και την κοινωνία αφού θα αφορά σε «έχοντες» τη δυνατότητα να πληρώσουν, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η προστασία των δανειοληπτών εκείνων που το εισόδημά τους έχει πληγεί από την κρίση (όπως απολυμένοι, άνεργοι). Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες με καταθέσεις – τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα τους – θα προτιμήσουν να πληρώσουν από τις καταθέσεις τους τις δόσεις των δανείων από το να χάσουν το σπίτι τους καθώς η αξία της κατοικίας τους παραμένει υψηλότερη από τη ζημιά που θα υποστούν με τον πλειστηριασμό της.
 «ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ»
Στο θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε «μίνι» υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προήδρευσε με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα ενόψει της επίσκεψης της τρόικας τον Σεπτέμβριο, το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και κατέστησε σαφές ότι θα το χειριστεί ο ίδιος προσωπικά.
«Θα το χειριστώ προσωπικά και σε βάθος. Δεν είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί μέσα σε μια ώρα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Αντ. Σαμαράς συζήτησε, όμως, το θέμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα και στην οποία αποφάσισαν να μιλήσουν για τους πλειστηριασμούς σε νέα συνάντησή τους.
ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ
ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στο «μίνι» υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι η χώρα οφείλει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο.
«Οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι και εντός χρονοδιαγραμμάτων», φέρεται να είπε κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε για τον τομέα ευθύνης κάθε υπουργού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλές θυσίες, έχει κάνει υπομονή, και δεν πρέπει να πάνε χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια και ο κόπος. Αρκετό πολιτικό κόστος έχει επωμιστεί αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και οι πολίτες που υπέμειναν πολλά να εισπράξουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Αντ. Σαμαράς.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Βασικό θέμα στη σύσκεψη ήταν η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα για την οποία ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «Ως προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά, όπως έχουν συμφωνηθεί. Θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου».
«Ο πρωθυπουργός συντόνισε τις δράσεις όλων των υπουργείων και θα είμαστε όλοι όπως πρέπει», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε: «Από ό,τι φάνηκε και σήμερα, έχει γίνει αρκετή δουλειά και πιστεύω ότι θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Όλα τα υπουργεία έχουν αρκετές υποχρεώσεις με βάση το πρόγραμμα. Οι υποχρεώσεις αυτές διασπείρονται εξίσου σχεδόν σε όλα τα υπουργεία, άρα χρειάζεται συντονισμός. Αυτό κάναμε σήμερα», διευκρίνισε ενώ ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τόνισε: «Αυτό είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε. Έχουμε θετικές ενδείξεις, αλλά ας περιμένουμε το τέλος του έτους».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδης, Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, Μεταφορών κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχόλιό του για τη σύσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:
«Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για ταχύτερη υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιτάχυνση της πορείας προς τον γκρεμό για την ίδια την κυβέρνηση.
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες λίαρ τζετ, οι κατασχέσεις σπιτιών, συνιστούν το τρίπτυχο της απόλυτης και εμμονικής υποταγής σε μια πολιτική που έχει φτάσει στα όριά της και ήδη έχει απωλέσει και τα τελευταία καύσιμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησής της στην κοινωνία.
Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τη δημοκρατία και να στηρίξει μια διαφορετική πορεία της χώρας σε μια κοινωνικά δίκαιη και ριζοσπαστική κατεύθυνση».
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να ματαιώσει κάθε αλλαγή και όσο βλέπει ότι δεν του βγαίνει, τόσο οι εμμονές του φθάνουν σε παραλήρημα. Λυπούμαστε για το κατάντημά του, αλλά η Ελλάδα του αύριο δεν μπορεί να περιμένει».
Η ΔΗΜΑΡ
Για την κυβερνητική σύσκεψη η Δημοκρατική Αριστερά τόνισε σε ανακοίνωσή της:
«Αν η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς καμιά αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τότε η τρόικα ενθαρρύνεται να επιμείνει στην εφαρμογή της ίδιας λανθασμένης πολιτικής.
Πρέπει να αποκρουστούν οι ανορθολογικές αξιώσεις της τρόικας, καθώς και οι πιέσεις της για τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων. Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε αυτό να συνδεθεί με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass