ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ Α΄ ΔΟΣΗ

Εως την Παρασκευή η πληρωμή 5 «χαρατσιών»

* Στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Ε9

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2013 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:14
 
 
Από το διαδίκτυο και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Υπ. Οικονομικών θα χρειαστεί να λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και 2012 χιλιάδες Λαρισαίοι φορολογούμενοι, προκειμένου να προλάβουν να πληρώσουν την πρώτη δόση των οφειλών. Κάποια εκκαθαριστικά έχουν βέβαια φθάσει ταχυδρομικώς αλλά τα περισσότερα αν και η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου δεν έχουν αποσταλεί.
Ειδικότερα να θυμίσουμε πως μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για τον φόρο εισοδήματος του 2012, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για το 2012 καθώς και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012. Να σημειώσουμε πως τόσο ο ΦΑΠ του 2011 όσο και του 2012 επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, ενώ ο φόρος πληρώνεται σε 7 μηνιαίες δόσεις
Συνεπώς όλοι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν στα χέρια τους τα σημειώματα θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποκτήσει, στο σύστημα TAXISNET και να κατεβάσουν, σε μορφή PDF, τα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν εκδοθεί και έχουν ήδη αναρτηθεί. Συγκεκριμένα, από την ιστοσελίδα http://www.gsis.gr μπορούν να κάνουν «κλικ» στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες», και στη συνέχεια, μέσα από τις επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9», μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί. Οι σύνδεσμοι είναι:
https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και
https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Στη συνέχεια θα πρέπει να τα εκτυπώσουν και να τα προσκομίσουν στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή των ΕΛ.ΤΑ. μαζί με τα χρήματα της πρώτης δόσης των οφειλών τους, ώστε να την εξοφλήσουν εμπρόθεσμα.
Εναλλακτικά, μπορεί να μη χρειαστεί να έχουν μαζί τους τα εκτυπωμένα μέσω διαδικτύου αντίγραφα των εκκαθαριστικών τους, αλλά σε ένα απλό χαρτί να έχουν σημειωμένο, για κάθε είδος φόρου που πρέπει να καταβάλουν, τον σχετικό κωδικό πληρωμής που ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλής» και το ακριβές ποσό της δόσης. Σε κάθε περίπτωση τα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να δίδονται στον ταμία του υποκαταστήματος της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. ώστε η πληρωμή να είναι έγκυρη και να μην υπάρξει πρόσθετη ταλαιπωρία.
ΜΕΧΡΙ 15/9 ΤΟ Ε9
Στο μεταξύ να θυμίσουμε πως στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή, τροποποίηση και οριστικοποίηση της δήλωσης ακινήτων Ε9 με βάση την οποία θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 που υπάρχει στον δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και να δηλώσουν τυχόν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2012. Επίσης θα πρέπει να οριστικοποιήσουν ή και να τροποποιήσουν την εικόνα της εκτός σχεδίου και οικισμού ακίνητης περιουσίας τους (οικόπεδα, χωράφια, βοσκότοπους κ.ά.). μεταβολές
Με την ισχύουσα νομοθεσία υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2013 έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που εντός του έτους 2012 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.
 Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος Πίνακας της δήλωσης στοιχείων ακινήτων), υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των αγροτεμαχίων αυτών και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά. Τα νομικά πρόσωπα, για το έτος 2013, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή υφίσταται κατά την 1η Ιανουαρίου του 2013.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass