ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΖΗΤΑ Η ΕΣΕΕ

Όχι εμπόρων στην απελευθέρωση των μισθώσεων

* Τον διάλογο με την πολιτική ηγεσία και τους φορείς στη ΔΕΘ αντί των κινητοποιήσεων προτίμησαν οι έμποροι

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2013 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:15
 
 
 
 
 
  
Την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι' αυτούς που έχουν επιχειρηματικές οφειλές, θα ζητήσει η ΕΣΕΕ από την κυβέρνηση, ενώ τάσσεται κατά της πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων. Προχθές συνεδρίασε το προεδρείο της ΕΣΕΕ, εν όψει της ΔΕΘ και όπως επισήμανε στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας κ. Ν. Τζίκας, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει η ΕΣΕΕ στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στις άλλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Σχετικά με τις κυοφορούμενες αλλαγές στις επαγγελματικές μισθώσεις στη συνεδρίαση κυριάρχησε η άποψη πως πρέπει να υπάρχει ένα προστατευτικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την επένδυση του επιχειρηματία και θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταστεί «οικονομικός όμηρος» του ιδιοκτήτη. Γι΄αυτό μάλιστα θα ζητήσει από την κυβέρνηση, ρητή επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και γι' αυτούς που έχουν επιχειρηματικές οφειλές.
Να σημειώσουμε πως οι αποφάσεις για την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μίσθωση της επαγγελματικής στέγης θα ληφθούν μέσα στον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται κοντά στη μερική άρση του προστατευτισμού που διέπει τις εμπορικές μισθώσεις. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων προστατεύονται από τις εξώσεις των ιδιοκτητών για 12 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλα τέσσερα, δηλαδή συνολικά 16 χρόνια. Αν στη 12ετία θελήσει ο ιδιοκτήτης να διώξει τον επιχειρηματία και να πάρει πίσω το «μίσθιο», το ακίνητο, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας, δηλαδή του «αέρα». Αυτές οι δύο διατάξεις είναι κατά την τρόικα εκείνες οι οποίες κρατούν «ξενοίκιαστα» χιλιάδες μαγαζιά και γραφεία καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα έχουν κλειστά παρά να τα δεσμεύουν με ενοικιαστές, οι οποίοι λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των μισθωμάτων τους και μάλιστα όταν λήγει η σύμβασή τους για να αποχωρήσουν θα πρέπει να αποζημιωθούν κιόλας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δημοσιοποίησε τις προτάσεις της που συμπυκνώνονται στην πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος για όσες μισθωτήριες συμβάσεις γίνουν από τούδε και στο εξής και στη σταδιακή των παλιών. Δηλαδή να μην υπάρχει η 16ετή προστασία των ενοικιαστών για όσα καταστήματα και γραφεία μισθωθούν από εδώ και πέρα, ενώ για όσες μισθώσεις ισχύουν σταδιακά η 16ετία να καταργείται. Για τις νέες ενοικιάσεις θα ισχύει ό,τι συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Στον αντίποδα, οι έμποροι, ζητούν «να φύγει από το τραπέζι η πλήρης απελευθέρωση και να συζητηθεί η επικαιροποίηση και η εκλογίκευση του πλαισίου της εμπορικής μίσθωσης αλλά σε μελλοντικό, πιο εύθετο, χρόνο». Μάλιστα ουσιαστικά τη οριστική τους θέση αναμένεται να τη λάβουν στις συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.  
Σε κάθε περίπτωση όπως ακόμη διευκρίνισε ο κ. Τζίκας στον διάλογο με την πολιτική ηγεσία και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκηση στην ΔΕΘ, η ΕΣΕΕ θα προβάλλει τα θέματα, που αφορούν στην μικρομεσαία επιχείρηση, τις οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, την πρόσβαση στην ρευστότητα, τη λειτουργία των τοπικών αγορών και τον έλεγχο του παρεμπορίου.
 Ειδικότερα η ΕΣΕΕ επιλέγοντας τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και τους θεσμικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας κατά την διάρκεια της φετινής ΔΕΘ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να είναι «συνδικαλιστικά ήσυχη» και «επιχειρηματικά εκκωφαντική», στην προχθεσινή συνεδρίαση αποφάσεισε:
1. Να μην συμμετάσχει ο εμπορικός κόσμος στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στις λοιπές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, η ΕΣΕΕ, σεβόμενη την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της αγοράς της, θα προγραμματίσει συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης και της Μακεδονίας, για την από κοινού κατάρτιση του τοπικού αναπτυξιακού χάρτη λειτουργίας της αγοράς. Η ΔΕΘ πρέπει να διατηρήσει τον οικονομικό της χαρακτήρα και να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία αντίδρασης εφ’ όλης της ύλης. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία σίγουρα δεν χρειάζονται αυτές τις ημέρες μαζική «συνδικαλιστική μετανάστευση» από όλη την Ελλάδα, χρειάζονται δουλειές, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και αναβάθμιση του οικονομικού τους προφίλ.
2. Η ΕΣΕΕ, στον διάλογο με την πολιτική ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση στην ΔΕΘ, θα προβάλλει τα εξής 5 σημαντικά θέματα του εμπορίου, στην τρέχουσα περίοδο:
• Ορισμό και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» μικρομεσαίας επιχείρησης.
• ΟΑΕΕ - Οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς – Ιατροφαρμακευτική οικογενειακή περίθαλψη.
• Πρόσβαση των μικρομεσαίων της αγοράς στην ρευστότητα και αλλαγές στο σύστημα του «Τειρεσία».
• Θέματα λειτουργίας των τοπικών αγορών και έλεγχος του παρεμπορίου.
• Απώλειες από τις διασυνοριακές μετακινήσεις και «γειτονικό» εμπόριο.
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
3. Η ΕΣΕΕ τίθεται κατά της πλήρους απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων. Πρέπει να υπάρχει ένα προστατευτικό καθεστώς που θα εξασφαλίζει την επένδυση του επιχειρηματία και θα διασφαλίζει ότι δεν θα καταστεί «οικονομικός όμηρος» του ιδιοκτήτη. Ενόψει δε του γεγονότος ότι η επιχειρηματική στέγη είναι η «πρώτη κατοικία» του επιχειρηματία, η ΕΣΕΕ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση, ρητή επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και για αυτούς που έχουν επιχειρηματικές οφειλές.
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Τέλος, το Προεδρείο της ΕΣΕΕ ασχολήθηκε με την λήξη της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για το εμπόριο και προετοίμασε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στο διευρυμένο Δ.Σ. ΕΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στις 7 Σεπτεμβρίου 2013, με την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και των δύο Εμπορικών Ομοσπονδιών της Μακεδονίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass