ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΛΤΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Όλοι πληρώνουν φόρους σήμερα...

* Θα δοθεί παράταση για τους κλειδάριθμους - Ως τις 16 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την προσκόμιση δικαιολογητικών για έλεγχο

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2013 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:18
Του Γιώργου Νούλη
Τις αντοχές των φορολογούμενων αναμένεται να δοκιμάσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να συνωστιστούν στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. για να πληρώσουν τις δόσεις των φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Οι πληρωμές μάλιστα αυτές πέραν του ότι θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για τους στόχους εσόδων που έχουν τεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου συν τοις άλλοις θα κριθεί ο στρατηγικός στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δώσουν και μια πρώτη εικόνα της φοροδοτικής ικανότητας των νοικοκυριών. 
Και αυτό γιατί ως και σήμερα, το τέλος του μήνα, θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος για όσους έλαβαν εκκαθαριστικό έως το τέλος Ιουλίου, η πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2011 και του ΦΑΠ του 2012 αλλά και η δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Όσοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικά, είτε για το Φ.Α.Π. είτε για το φόρο εισοδήματος (εφόσον η δήλωσή τους έχει εκκαθαριστεί) θα πρπει να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στο taxis, στις «Υπηρεσίες προς Πολίτες», όπου μέσα από τις επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9», μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί. Οι σύνδεσμοι είναι:
https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και
https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Εναλλακτικά, μπορεί να μη χρειαστεί να έχουν μαζί τους τα εκτυπωμένα μέσω διαδικτύου αντίγραφα των εκκαθαριστικών τους, αλλά σε ένα απλό χαρτί να έχουν σημειωμένο, για κάθε είδος φόρου που πρέπει να καταβάλουν, τον σχετικό κωδικό πληρωμής που ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλής» και το ακριβές ποσό της δόσης. Σε κάθε περίπτωση τα δύο αυτά στοιχεία θα πρέπει να δίδονται στον ταμία του υποκαταστήματος της τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. ώστε η πληρωμή να είναι έγκυρη και να μην υπάρξει πρόσθετη ταλαιπωρία.
Πάντως επειδή η πληρωμή του ΦΑΠ έχει καταστεί μεγάλος βραχνάς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε χθες να δοθεί δίμηνη παράταση στην πληρωμή του ΦΑΠ του 2011 και μετά να ακολουθήσουν οι δόσεις του ΦΑΠ 2012. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μάλιστα ζητούν να θεσπιστεί δυνατότητα εξόφλησης των φόρων ακίνητης περιουσίας με μονομερή εκχώρηση ακινήτων προς το Δημόσιο και την κατάργηση την ποινικών συνεπειών σε βάρος όσων οφείλουν φόρους από κατοχή ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ.), "όχι μόνον γιατί είναι ντροπή να ισχύει τέτοια νομοθεσία σε βάρος των «νοικοκυραίων» της χώρας αυτής, αλλά και γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει αρκετές φυλακές για να την εφαρμόσει". 
ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥΣ
Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να δοθεί εκ νέου παράταση στην ισχύ των κωδικών πρόσβασης στο taxis. Η προθεσμία για την απόκτηση κλειδαρίθμων λήγει σήμερα και σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, τότε πιθανόν πολλοί φορολογούμενοι να μην μπορούν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με του παλαιούς κωδικούς κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας που ουσιαστικά λήγει η προθεσμία υποβολής αυτών. Υπενθυμίζεται πως η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Taxisnet που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου Taxisnet είχε παραταθεί στις 30 Απριλίου μέχρι και σήμερα 30 Αυγούστου. Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο δώσει μηνιαία παράταση και οι υφιστάμενοι κωδικοί πρόσβασης των φυσικών προσώπων θα διατηρηθούν σε ισχύ ώστε με αυτούς θα μπορούν να υποβάλλονται κάθε είδους δηλώσεις.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΩΣ 16/9
Εξάλλου να θυμίσουμε πως οι φορολογούμενοι που εκλήθησαν από τις εφορίες τους να προσκομίσουν για έλεγχο τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι 16 Σεπτεμβρίου. Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών «για τους φορολογούμενους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις Δ.Ο.Υ. και προκειμένου να διευκολυνθούν λόγω των διακοπών τους, ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης αυτών των δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ. ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2013». Η χρήση της δυνατότητας προσκόμισης των δικαιολογητικών μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου συνεπάγεται και ανάλογη καθυστέρηση στην τελική εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι εξαντλήσουν το χρονικό περιθώριο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση της δήλωσή τους. Έτσι, σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η εξόφληση του πρόσθετου φόρου να απαιτηθεί εφάπαξ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass