ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ:

«Ναι» σε μνημόνιο «άλλου τύπου»

* «Πρωτογενές πλεόνασμα – δανεισμός από τις αγορές και ταυτόχρονη προστασία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μην είναι απαγορευτικό το επιτόκιο»

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Υπέρ της σύναψης ενός μνημονίου «άλλου τύπου» μόνο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετάχθη σε δηλώσεις του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τ. υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
«Ένα τρίτο συμβατικό μνημόνιο, σαφώς θα συνοδεύεται και από μέτρα, και θα δίνει στην Ελλάδα τα χρήματα τα οποία έχει ανάγκη με ένα πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο», ανεγνώρισε ο κ. Φίλ. Σαχινίδης κι εξέφρασε την προτίμησή του σε ένα «άλλου τύπου» μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν θα είναι – εξήγησε - το συμβατικό μνημόνιο το οποίο γνωρίζουμε μέχρι τώρα και το οποίο περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Ελλάδα, θα μπορούσε, κάτω από πολύ ιδανικές προϋποθέσεις να εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο.
Βήμα πρώτον: η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, βήμα δεύτερον: η προσπάθεια – μέσα από κατάλληλη προεργασία που θα γίνει στον ΟΔΔΗΧ – να αναζητήσει τις δυνατότητες πρόσβασης των αγορών. Και εάν ευοδωθεί και αυτό το δεύτερο, τότε να προχωρήσει σε μία προκαταρκτική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να μην προχωρήσουμε σε ένα τρίτο συμβατικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά να τεστάρουμε τις αγορές και να δούμε αν μπορούμε πλέον να καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες, από αυτές. Δηλαδή να πάμε να αναζητήσουμε κεφάλαια από τις αγορές έχοντας ταυτόχρονα τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές να μην γίνεται με απαγορευτικό επιτόκιο».
Ο κ. Φ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «όσοι έχουν ασχοληθεί με το παράδειγμα της Ιρλανδίας λένε ότι ενώ διαφαίνεται ότι η Ιρλανδία έχει πλέον εξασφαλίσει έξοδο στις αγορές και μπορεί και αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, φαίνεται ότι μπορεί τελικά να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόγραμμα, το οποίο, κάθε φορά που θα επικρατεί μια κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος των ομολόγων μιας χώρας θα οδηγεί σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass