Η Α’ ΔΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ 300 ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Κατασχέσεις περιουσιών σε 700 Λαρισαίους οφειλέτες

* Κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και καταθέσεις όσοι οφείλουν τουλάχιστον 10.000 ευρώ - Στον αέρα το ακατάσχετο των 1000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 21:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:19
Του Γιώργου Νούλη
Με βροχή από ραβασάκια για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μισθών και συντάξεων), οφειλετών του Δημοσίου ξεκινά το φθινόπωρο για εκατοντάδες Λαρισαίους φορολογούμενους. Το αρμόδιο τμήμα της Α’ Δ.Ο.Υ., το οποίο έχει συγκεντρώσει όλο το ελεγκτικό τμήμα του νομού, έχει στα χέρια του από τα μέσα Ιουλίου μια λίστα, με 700 ονόματα φορολογουμένων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που οφείλουν στην Εφορία ποσά τουλάχιστον 10.000 ευρώ και την εντολή να προχωρήσουν άμεσα σε διαδικασία κατάσχεσαν. Μέχρι στιγμής για τους 300 εξ αυτών έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ενώ εντός των ημερών το δικαστικό τμήμα της Α’ Δ.Ο.Υ. κινεί τις διαδικασίες και για τους υπολοίπους. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να φθάσει και νέα λίστα με στοιχεία πολιτών που οφείλουν στο Δημόσιο, καθώς το Υπ. Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να εισπράξει με κάθε τρόπο τα οφειλόμενα καθώς η αναγκαστική εκτέλεση αφορά, κινητή και ακίνητη περιουσία, καταθέσεις, όπως και περιουσιακά στοιχεία των συνυπεύθυνων των χρεών (γυναίκες, παιδιά, κοινοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία).
Το έγγραφο που στάλθηκε από τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη στην Α’ Δ.Ο.Υ. με τίτλο «Διασταύρωση στοιχείων οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών» αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά πίνακα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή τουλάχιστον 10.000 ευρώ, με στοιχεία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, στοιχεία δικαστικού (λήψη αναγκαστικών μέτρων), συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτικών κλπ, προκειμένου για τις άνω οφειλές, και εφόσον συντρέχει περίπτωση, να προβείτε άμεσα στην κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή δεν είναι ενήμεροι στις δόσεις ρυθμίσεων».
Ήδη όπως αναφέραμε, οι διαδικασίες είσπραξης έχουν ολοκληρωθεί για τους 300 και εντός του Σεπτεμβρίου θα πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι 400 φορολογούμενοι. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα λαμβάνονται και ως μορφή πίεσης προκειμένου οι οφειλέτες να μπουν στη νέα ρύθμιση χρεών («τελευταία ευκαιρία»), καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τις κατασχέσεις…
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Στο μεταξύ παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει λίαν συντόμως το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα για οφειλές στο Δημόσιο. Η σχετική διάταξη που προστατεύει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους από τις κατασχέσεις χρημάτων θα καταργηθεί, καθώς το υπ. Οικονομικών προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στις Εφορίες να προχωρούν αυτόματα σε κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου για την άμεση είσπραξη μη εξυπηρετούμενων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν ποσά από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών χωρίς να εξετάζουν αν πρόκειται για χρήματα μισθών ή συντάξεων κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των οφειλετών. Το μέτρο αποτελεί απόρροια του αναθεωρημένου μνημονίου και έχει στόχο να επιταχυνθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών που θεωρούνται άμεσα «εισπράξιμα». «Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο μνημόνιο.
Η χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου θα γίνεται χωρίς καμιά προειδοποίηση ενώ εάν τα κατασχεθέντα ποσά δεν επαρκούν για να καλύψουν την οφειλή, τότε για το ακάλυπτο ποσό θα αναζητούνται άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Με δεδομένο ότι οι άμεσες χρεώσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε οφειλέτη του Δημοσίου θα επιβάλλονται χωρίς να εξετάζεται εάν τα ποσά που κατάσχονται είναι μισθοί ή συντάξεις το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ τον μήνα δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις αυτές. Η σχετική ρύθμιση είναι προφανές ότι θα οδηγήσει εκ νέου σε εκροή καταθέσεων, κάτι άλλωστε που διαπιστώνεται το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.
ΠΑΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ
Πάντως όσοι ζητούν ρύθμιση οφειλών από την εφορία, δεν αρκεί να δώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για τις μηνιαίες πληρωμές, αλλά πρέπει να δώσουν πάγια εντολή εξόφλησης στην τράπεζα για να μην χάσουν τη ρύθμιση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των υπευθύνων δηλώσεων εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης από τους οφειλέτες αλλά και η προσέλευσή τους στις τράπεζες για την ενεργοποίηση πάγιων εντολών πληρωμής των μηνιαίων δόσεων. Δεν αρκεί δηλαδή να έχει δώσει ο φορολογούμενος τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, αλλά θα πρέπει να δώσει εντολή στην τράπεζα να πληρώνει το σχετικό ποσό κάθε μήνα.
Να σημειώσουμε πως κάθε οφειλέτης του Δημοσίου για να θεωρηθεί συνεπής με τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκε πρέπει, αμέσως μόλις εγκριθεί η αίτησή του, να πάει στην τράπεζα στην οποία έχει ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξοφλεί τα ρυθμισμένα χρέη του και να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη πάγια εντολή για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Αν δεν το πράξει, τότε θα τεθεί εκτός ρύθμισης! Κι αυτό θα συμβεί επειδή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να "τραβούν" κάθε μήνα χρήματα από τον λογαριασμό του για την εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης αν προηγουμένως δεν έχει ενεργοποιηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη η σχετική πάγια εντολή. Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα για τις ρυθμίσεις χρεών παρατηρήθηκε ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν αναγράψει τον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα εξοφλούνται οι δόσεις, αλλά δεν έχουν δώσει πάγια εντολή στην τράπεζα. Αν όμως δεν υπάρχει πάγια εντολή, τότε η 2η και οι επόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης θα παραμείνουν απλήρωτες, οπότε ο οφειλέτης θα θεωρηθεί αυτόματα ασυνεπής και θα χάσει τη ρύθμιση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass