ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ, ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

Τέλος οι δηλώσεις ξεκινούν... οι διορθώσεις

* Εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για τις τροποποιητικές και η εφαρμογή για τις εκκαθαριστικά του ΦΑΠ από το 2010 και μετά

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2013 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:22
Λήξη χρόνου σήμανε χθες στις 8 το πρωί, για τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αν και η προθεσμία περατώθηκε με καταγγελίες φοροτεχνικών πως από τις 3.30 το πρωί το Τaxisnet παρουσίαζε προβλήματα που επηρέαζε την ομαλή υποβολή τους, ωστόσο όποιες δηλώσεις 
υποβάλλονται στο εξής θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση από σήμερα ξεκινά και ένας αγώνας δρόμου τόσο για τη Γ.Γ.Π.Σ., η οποία πρέπει να εκκαθαρίσει χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούν είτε γιατί υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είτε γιατί έπρεπε να ελεγχθούν από τις εφορίες, όσο και για τους φορολογουμένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη.
Πάντως παρά την προσπάθεια της Γ.Γ.Π.Σ. να καλύψει τις καθυστερήσεις που η ίδια προκάλεσε στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος σε δύο δόσεις ή εφάπαξ, καθώς η βεβαίωση των φόρων έγινε με καθυστέρηση. Στις δηλώσεις που εκκρεμούν πλέον προς εκκαθάριση περιλαμβάνονται:
- Εκείνες που είχαν υποβληθεί το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου από μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), αλλά δεν είχαν εκκαθαριστεί. Αιτία οι αναντιστοιχίες που διαπιστώθηκαν κατά τον αυτόματο ηλεκτρονικό έλεγχο που έκανε το σύστημα ΤΑΧISnet ανάμεσα στα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων τα οποία είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Και όσες, υπολογίζονται πάνω από 500.000 που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ εντός των ημερών πρόκειται να ανοίξει το σύστημα για τη τροποποιητικές δηλώσεις τους εντύπου Ε1. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα και αν η εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, ο εφοριακός ναι μεν θα παραλάβει την τροποποιητική δήλωση, αλλά δεν θα προχωρήσει στη νέα εκκαθάριση. Καλό λοιπόν θα είναι να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά την οριστική εκκαθάριση της αρχικής - ηλεκτρονικά υποβληθείσας - φορολογικής σας δήλωσης, προσκομίζοντας εκτυπωμένο αντίγραφό της.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα ανοίξει εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων αλλά αν κάποιος δεν θέλει να περιμένει πρέπει να ακολουθήσει τη χειρόγραφη διαδικασία που προβλέπει: Τη συμπλήρωση του Ε1 με τα καινούργια δεδομένα που τροποποιούνται, τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που να επιβεβαιώνουν τα αναγραφόμενα στο Ε1 και τη δύνταξη μιας αίτησης στην οποία να αναγράφεται για ποιο λόγο υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση (π.χ προσθήκη τάδε ποσού στον κωδικό τάδε κλπ). Η υποβολή της αίτησης είναι προαιρετική.
Σε κάθε περίπτωση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι μια από τις φορολογικές συναλλαγές που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί αδικαιολόγητη γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και κόστος για χιλιάδες φορολογούμενους γι αυτό και προωθείται νέο σχέδιο για την υποβολή τους. Συγκεκριμένα:
- Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά από τους φορολογούμενους που είναι πιστοποιημένοι και διαθέτουν κωδικούς. Όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν τη χειρόγραφη υποβολή.
- Όσοι υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση από την οποία προκύπτει πρόσθετος φόρος σε σχέση με την αρχική (π.χ. αύξηση του δηλούμενου εισοδήματος) τότε δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμο αλλά μόνο τον πρόσθετο φόρο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα απαιτείται και η προσκόμιση των δικαιολογητικών στην εφορία από τα οποία θα προκύπτει η αύξηση του εισοδήματος.
- Φορολογούμενος που υποβάλλει τροποποιητική δήλωση από την οποία θα προκύπτει μείωση του οφειλόμενου, σε σχέση με την αρχική δήλωση, φόρου τότε θα καλείται στην εφορία η οποία θα ζητά την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών που μειώνουν το εισόδημα. Επίσης, σε αυτούς τους φορολογούμενους θα επιβάλλεται και πρόστιμο για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Να σημειώσουμε τέλος πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρώσουν τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, η οποία έληξε στις 30 Αυγούστου, δόθηκε, όμως, παράταση καθώς πολλοί δεν είχαν λάβει τα εκκαθαριστικά. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί και όχι μόνο τη δόση δικαιούνται έκπτωση 1,5% επί του πρόσθετου φόρου. Ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass