ΔΙΑΡΚΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

Ταλαιπωρία και για την υποβολή του Ε9

* Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν το έντυπο και ποιοι πρέπει να «επικαιροποιήσουν» τις μεταβολές στα στοιχεία ακινήτων

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2013 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:38
  
«Ασπιρίνη» στην απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται υπόχρεοι που προσπαθούν αυτές τις ημέρες να υποβάλουν τις δηλώσεις για τις μεταβολές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους το περασμένο έτος χαρακτηρίζουν φοροτεχνικοί και λογιστές την παράταση που έδωσε το Υπ. Οικονομικών. Η εφαρμογή υποβολής του εντύπου Ε9,λόγω του μεγάλου όγκου των εισερχομένων δεδομένων αντιμετωπίζει διαρκή τεχνικά προβλήματα και πιέζουν όχι μόνο να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να ομαλοποιηθεί το σύστημα αλλά και να δοθεί νέα παράταση ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Να σημειώσουμε πως το υπ. Οικονομικών “έσπασε” προ ημερών στα δύο τις προθεσμίες υποβολής των στοιχείων. Έτσι, όσοι είχαν μεταβολές περιουσιακής κατάστασης κατά το 2012 πήραν παράταση μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20ή Σεπτεμβρίου 2013 (δηλαδή μια εβδομάδα), ενώ όσοι έχουν αγροτεμάχια θα μπορούν να υποβάλουν το Ε9 ως τις 14η Οκτωβρίου 2013. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι πιθανό να δοθεί μια σιωπηρή ολίγων ημερών παράταση για την υποβολή του Πίνακα 1 (για τα οικόπεδα εντός σχεδίου και κτίσματα) καθώς το όλο θέμα σχετίζεται με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013.
Για να σταλούν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει οι πολίτες να καταγράψουν τις μεταβολές της περιουσίας του πίνακα 1 του εντύπου Ε9, δηλαδή των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού και των κτισμάτων εντός ή εκτός σχεδίου. Το υπουργείο στην παρούσα φάση καίγεται να εισπράξει το ΦΑΠ του 2013, καθώς οι καταχωρήσεις για τα αγροτεμάχια θα ληφθούν υπόψη στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014.
Στο μεταξύ επειδή υπάρχει μια σύγχυση στο ποιοι υποχρεούνται και ποιοι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν το Ε9 να διευκρινίσουμε τα εξής:
* Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν φέτος Ε9;
- Πρέπει να το υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι είχαν κατά τη διάρκεια του 2012 μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία είχαν δηλώσει με προηγούμενα έντυπα Ε9, για τα έτη 2005-2012. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει, μέσα από τις ιστοσελίδες www.gsis.gr ή www.taxisnet.gr, να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω της οποίας υποβάλλεται φέτος το Ε9, και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες, ανάλογα με τις μεταβολές που είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση:
* να δηλώσουν κάθε νέο ακίνητο που απέκτησαν το 2012, είτε με αγορά είτε με κληρονομιά είτε με δωρεά είτε με γονική παροχή
* να διαγράψουν κάθε ακίνητο, το οποίο πώλησαν ή μεταβίβασαν με δωρεά ή γονική παροχή, κατά τη διάρκεια του 2012,
* να δηλώσουν κάθε άλλη μεταβολή που επήλθε το 2012 σε επιμέρους πληροφοριακά δεδομένα ήδη δηλωθέντων ακινήτων (στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών, στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος κ.λπ.).
* Oι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του 2012, δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους δεν πρέπει να υποβάλουν φέτος Ε9;
- Οχι, εκτός εάν κατά την 1η-1-2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) σε αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή σε ακίνητα που δηλώνονται στον πίνακα 2 του εντύπου.Οι φορολογούμενοι που κατείχαν ακίνητα αυτής της κατηγορίας την 1η-1-2013 υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν το Ε9, ακόμη κι αν δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους εντός του 2012. Οφείλουν, ειδικότερα, να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω της οποίας υποβάλλεται φέτος το Ε9, και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων που απεικονίζονται στον πίνακα 2, συμπληρώνοντας ορισμένα νέα δεδομένα τα οποία τούς ζητούνται, όπως:
* ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου (αν υπάρχει),
* το εάν το ακίνητο ρευματοδοτείται ή όχι,
* ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων των κατοικιών που βρίσκονται μέσα σε κάθε ακίνητο του πίνακα 2,
* ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων των αποθηκών και των γεωργικών κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε κάθε ακίνητο του πίνακα 2
* ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων των επαγγελματικών κτιρίων ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται μέσα σε κάθε ακίνητο του πίνακα 2.
* Οι φορολογούμενοι που κατείχαν την 1η-1-2013 εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, μόνο τα στοιχεία των ακινήτων αυτών πρέπει να επικαιροποιήσουν;
- Οι φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η-1-2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή σε ακίνητα του πίνακα 2, εφόσον κατά την ίδια ημερομηνία είχαν εμπράγματα δικαιώματα και σε κτίσματα ή καί σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, δηλαδή καί σε ακίνητα του πίνακα 1, οφείλουν - στο Ε9 του 2013 που θα υποβάλουν - να επικαιροποιήσουν και τα στοιχεία των ακινήτων του πίνακα 1. Οφείλουν δηλαδή να δηλώσουν για κάθε κτίσμα ή οικόπεδο που απεικονίζεται στον πίνακα 1 και τα ακόλουθα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που τους ζητούνται:
* το πλήθος (τον αριθμό) των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους
* τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), εφόσον η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο
* το εάν το ακίνητο ρευματοδοτείται
* τον αριθμό παροχής ρεύματος
Εάν στον πίνακα 1 υπάρχει κτίσμα που έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη θα πρέπει, επιπλέον, να δηλωθεί ένα ακόμη στοιχείο, το μήκος της πρόσοψης του ακινήτου σε δρόμο ή το άθροισμα των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμους. Το μέγεθος αυτό πρέπει να δηλωθεί σε μέτρα.
Επίσης, εάν στον πίνακα 1 υπάρχει οικόπεδο, πρέπει να συμπληρωθεί το μήκος της πρόσοψής του ή το άθροισμα των προσόψεων, σε μέτρα.
* Τελικά, ποιοι φορολογούμενοι δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος το Ε9;
- Οι μόνοι που δεν απαιτείται να υποβάλουν φέτος το Ε9 είναι όσοι φορολογούμενοι είχαν, την 1η-1-2013, εμπράγματα δικαιώματα μόνο σε κτίσματα και σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα και κατά τη διάρκεια του 2012 δεν είχαν καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν χρειάζεται να επικαιροποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, οπότε δεν απαιτείται να υποβάλουν φέτος το Ε9.
* Τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν Ε9;
- Τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 για όλα τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους την 1η-1-2013 και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία αυτών, ανεξάρτητα εάν είχαν μεταβολές ή όχι μέσα στο 2012.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass