ΜΟΛΙΣ 280 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Οκτώ στους δέκα δεν μπορούν να πληρώσουν το ΙΚΑ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2013 21:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:39
  
Του Γιώργου Νούλη
Καθοριστικό για τις διορθώσεις των προϋποθέσεων που τίθενται στους εργοδότες προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών αναμένεται είναι το τελευταίο δίμηνο του έτους καθώς μετά την αποστολή των ειδοποιητηρίων αναγκαστικής είσπραξης σε μεγαλοφειλέτες, το ΙΚΑ διευρύνει τη φοροεισπρακτική του δράση του επαναφέροντας το μέτρο της αναστολής υποβολής περιοδικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου για όλους τους εργοδότες που συστηματικά αποφεύγουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το τελευταίο μέτρο, που είχε ανασταλεί για κάποιους μήνες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργοδότες στη ρύθμιση των χρεών, επανέρχεται τώρα, έχοντας άμεσες επιπτώσεις και στους ασφαλισμένους, καθώς αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι εργοδότες, δεν θα καθίσταται δυνατή η ενημέρωση των ενσήμων με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη συνταξιοδότησή τους. Την ίδια στιγμή απογοητευτικά συνεχίζουν να είναι τα μηνύματα από τη ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ Λάρισας, καθώς μόλις 280 εργοδότες, που ούτε το 20% του συνόλου των οφειλετών δεν καλύπτουν, προχώρησαν σε διακανονισμό εξόφλησης των χρεών τους. Σύμφωνα με στελέχη του τοπικού κεντρικού καταστήματος, τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις της Λάρισας υπέβαλαν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών τους (τόσο με τη «νέα αρχή» για τα ληξιπρόθεσμα έως τις 31/12/2012 όσο και με την «πάγια» για τις οφειλές από 1/1/2013).
Πάντως τόσο η ανταπόκριση στην ειδοποίηση αναγκαστικής είσπραξης όσο και το μπλόκο στις περιοδικές δηλώσεις του μήνα θα κρίνει την αποτελεσματικότητα και τη «σωτηρία» των ρυθμίσεων, καθώς στο παρασκήνιο βρίσκεται υπό συζήτηση η τροποποίησή τους.
Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε πως από την 1.11.2013 επανήλθε το μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου για όλους τους εργοδότες που αποφεύγουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των οφειλών τους προς το Ίδρυμα. Όπως επισημάνθηκε σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, το μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου είχε αρθεί μέσω της από 2.8.2013 απόφασης του Ιδρύματος, προκειμένου οι οφειλέτες εργοδότες να μπορέσουν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης. Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι για τους εργοδότες αυτούς θα ληφθούν σωρευτικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύματος. Τέλος, ενημερώνουμε ότι μετά την αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, η υποβολή αυτών θα πραγματοποιείται μέσω της προσκόμισής τους με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στα αρμόδια Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα παραλαμβάνεται μόνο αν ο εργοδότης καταβάλλει το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών Α.Π.Δ. και προχωρήσει σε τακτοποίηση των οφειλών του».
Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της «Νέας Αρχής» του νόμου 4152/2013, έχουν τις παρακάτω επιλογές:
- Έκπτωση 25% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2017.
- Έκπτωση 30% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2016.
- Έκπτωση 35% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2015.
- Έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί μέχρι την 30.6.2014.
- Έκπτωση 50% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.12.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι την 31.7.2013.
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της "Νέας Αρχής" υποβάλλεται άπαξ σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως την 30.6.2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά μέχρι την 31.7.2013.
Αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 30.6.2013 θα επωφεληθούν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2013 και εφεξής. Οι εργοδότες που οφείλουν εισφορές από 1.1.2013 θα πρέπει να τις καταβάλλουν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.
Επίσης, μετά την υπαγωγή σε μία εκ των ανωτέρω δυνατοτήτων ρύθμισης δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλη δυνατότητα. Εφόσον ο οφειλέτης υπαχθεί σε μία εκ των ανωτέρω δυνατοτήτων ρύθμισης και επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις της ρύθμισής του, θα τύχει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.
Οι εργοδότες, μπορούν ακόμη να επιλέξουν την ένταξη του συνόλου των καθυστερούμενων οφειλών, μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις, τα τέλη καθυστέρησης και τις λοιπές επιβαρύνσεις στη «Πάγια» ρύθμιση που προβλέπεται από τον νόμο, με κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα και καταβολή αυτών σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Μετάβαση από τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» στην «Πάγια» ρύθμιση δεν επιτρέπεται. Εάν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης της «Νέας Αρχής» ο οφειλέτης επιθυμεί να μεταβεί στη «Πάγια» ρύθμιση, δύναται να υπαχθεί με απώλεια όμως των ευεργετημάτων της ρύθμισης και κατάπτωση τυχόν προσφερθεισών εγγυήσεων.
Επίσης, για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις και τηρούν τους όρους αυτών, αναστέλλεται μέχρι την εξόφληση της οφειλής, η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).
ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΙΟΥΝΤΑΙ
Πάντως, τα σενάρια που μπήκαν στο τραπέζι της διαβούλευσης για την αποπληρωμή των οφειλών και που όπως προαναφέραμε θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ληφθούν σε βάρος των οφειλετών, προβλέπουν:
* Την επέκταση των δόσεων για όσους δεν έχουν κάνει ρύθμιση αλλά και όσους έχουν ενταχθεί ήδη στις 100 δόσεις, καθώς και τη διατήρηση των 12 δόσεων για τις φετινές οφειλές. Στο σκέλος αυτό προτείνεται το «πάγωμα» των φετινών δόσεων κατά 1 έτος.
* Εναλλακτικά προτείνεται το «πάγωμα» όλων των οφειλών, στα επίπεδα της 31ης/12/12 και την αποπληρωμή μόνο των τρεχουσών δόσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2014.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει και τον ΟΑΕΕ, ο οποίος θα διευρύνει τα κλιμάκια σε 10-12 δίνοντας την ευκαιρία χαμηλότερης ασφαλιστικής εισφοράς η οποία θα ξεκινά το δίμηνο με 250 ευρώ, αντί των 480 που είναι σήμερα. Το ξεπάγωμα των δόσεων να ξεκινήσει όταν η χώρα εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης και η αποπληρωμή των δόσεων να γίνει σε 48 δόσεις με βάση τα σημερινά κριτήρια.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ένας οφειλέτης που χρωστάει εισφορές στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ πρέπει να πληρώνει τρεις εισφορές κάθε μήνα προκειμένου να είναι ταμειακά εντάξει και να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα: α) τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές, β) τις καθυστερημένες εισφορές του 2013 (α' εξάμηνο) και γ) τις οφειλές παρελθόντων ετών (μέχρι τα τέλη του 2012) σε 48 δόσεις, με τη μόνη διαφορά ότι για τον ΟΑΕΕ είναι κάθε δίμηνο, αντί του μήνα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass