ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

Βαριά για ιδιοκτήτες τα «φέσια» ενοικιαστών

Δημοσίευση: 01 Απρ 2015 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:39

 
Του Γιώργου Νούλη
"Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει άμεσα να δώσει την πρέπουσα λύση στο πρόβλημα... Εφόσον δεν επιθυμεί να επαναφέρει την προισχύσασα δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων, θα πρέπει να καθιερώσει δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2".  Τη λύση αυτή προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας, μετά το σοκ που υπέστησαν  από την εφαρμοστική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, σύμφωνα με την οποία τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 θα φορολογηθούν φέτος  με συντελεστές από 11%-33%.
   " Το Υπ. Οικονομικών, εκπέμπει ένα βαθύτατα αντικοινωνικό, σχολιάζει στην "Ε" η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν. Λάρισας κ. Χριστίνα Πουλούλη αρνούμενο πεισματικά να αλλάξει νομοθετικά τη ρύθμιση της αναγκαστικής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων. Είναι φανερό πως με τη στάση του δείχνει προς τους παγιδευμένους ιδιοκτήτες, το δρόμο των δικαστηρίων και των εξώσεων.  Και αυτό γιατί ο εκμισθωτής που εισέπραξε κατά το 2014 μόνον έξι μισθώματα από τον ενοικιαστή του ο οποίος εξαφανίστηκε αφήνοντας απλήρωτα τα υπόλοιπα έξι, είναι σήμερα υποχρεωμένος να δηλώσει και να πληρώσει φόρο και για τα δώδεκα. Είναι έξω από κάθε έννοια νομιμότητας, πραγματικότητας αλλά και κρατικής φορολογικής ηθικής, να υποχρεωθούν εκβιαστικά οι ιδιοκτήτες που "φεσώθηκαν" από τους ενοικιαστές τους, να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά μισθώματα, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρακτική δυνατότητα να τα εισπράξουν. Επιπροσθέτως με τη ρύθμιση αυτή "τιμωρούνται" βαρύτατα, και δικαίως θα θεωρήσουν εαυτούς ως "κορόιδα", όσοι ιδιοκτήτες επιδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη τους, κάνουν υπομονή και ανέχονται την καθυστέρηση καταβολής μεγάλου αριθμού μισθωμάτων από τους ενοικιαστές τους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και εξακολουθούν να παραμένουν στα μίσθια ακίνητα".  
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα φλέγον στο ν. Λάρισας, δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ενοικίων είναι καθημερινό φαινόμενο, σχεδόν για το 40-50% των ιδιοκτητών, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιτήδειοι, οι οποίοι σπεύδουν να εγκατασταθούν σε ένα ακίνητο για σειρά μηνών, χωρίς καμία πρόθεση πληρωμής ενοικίων. Άλλωστε, πλέον οι ιδιοκτήτες είναι εξοικειωμένοι με καθυστερήσεις της τάξεως των 3-4 μηνών, που έχουν φτάσει να θεωρούνται έως και φυσιολογικές…
"Πέραν αυτού, προσθέτει η πρόεδρος της ΕΝ.ΙΔ.ΑΚ, με τη ρύθμιση αυτή περνάμε από το στάδιο όπου με φόρους τύπου ΕΝΦΙΑ φορολογούμαστε δημευτικά για ανύπαρκτης πλέον αξίας περιουσιακά στοιχεία, στο στάδιο της φορολόγησης ανύπαρκτων εισοδημάτων από ενοίκια".
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς και δεν προστίθενται στη φορολογία εισοδήματος του ιδιοκτήτη. Για έσοδα έως 12.000 ευρώ ετησίως, ο συντελεστής φορολογίας είναι πλέον 11% (έναντι 10% πέρσι), ενώ για τα μεγαλύτερα ποσά, εφαρμόζεται συντελεστής 33%. Στην πρώτη περίπτωση ο ανώτατος φόρος είναι 1.320 ευρώ. Στην δεύτερη περίπτωση, εφόσον ένας ιδιοκτήτης δηλώσει εισοδήματα 15.000 ευρώ, τότε τα πρώτα 12.000 ευρώ συνεπάγονται φόρο 1.320 ευρώ και τα υπόλοιπα 3.000 σημαίνουν πρόσθετο φόρο 990 ευρώ. Επομένως, η συνολική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα ανέλθει σε 2.310 ευρώ.
Με δεδομένο δε ότι η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση τους καταργήθηκε στις αρχές του 2014, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι για την επαναφορά της χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.  Υπενθυμίζεται ότι ως και το 2013, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούσαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την εκχώρησή τους στο Δημόσιο. Η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε από τις αρχές του 2014.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Πάντως να σημειώσουμε πως η ΕΝΙΔΑΚ μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητά να θεσπιστεί μόνιμος μειωτικός συντελεστής κενών κτισμάτων 0,50 στον ΕΝΦΙΑ, ή όποιον φόρο περιουσίας προκύψει στο μέλλον, ώστε να μη φορολογούνται υπερβολικά τα κενά ακίνητα.
 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass