Στο πλευρό των ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2013 16:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:45

Στη Λάρισα βρίσκεται σήμερα κλιμάκιο του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μετάσχει στην αποψινή εκδήλωση του κόμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κεντρικούς ομιλητές, τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ευαγγελία Αμμανατίδου -Πασχαλίδου και τον συντονιστή του  Τμήματος ΜμΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Χριστοφορίδη.

Το κλιμάκιο, μαζί με το συντονιστή και τα μέλη του Τμ. ΜμΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Γιάννη Αρζομανίδη, Γιώργο Κωσταρόπουλο και Χρήστο Γελαλή αντίστοιχα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας κ. Φαίδωνα Ζαμπούρα και τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργο Μαργαρίτη.

Νωρίτερα και σε συνέντευξη τύπου η κ. Αμμανατίδου τόνισε πως «το Μνημόνιο υπήρξε στην κυριολεξία θανατηφόρο για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν θ' αρχίσω ν' αραδιάζω νούμερα για τις εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, τα χρέη, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους. Αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές και οι επαγγελματίες τα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι η κυβέρνηση με τις εντολές της Τρόικας εξακολουθεί την ίδια θανατηφόρα συνταγή που βυθίζει και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σ' ένα βαρέλι δίχως πάτο. Οι προβλέψεις για το 2014 είναι για την μικρομεσαία επιχείρηση και τον επαγγελματία χειρότερες από τις προηγούμενες, το έχει επισημάνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Οι προβλέψεις βέβαια για όλους τους εργαζόμενους για το 2014 είναι πιο δυσοίωνες, μόνο ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση των συνεταίρων βλέπει επιτυχία και “΄σαξες στόρυ”, όπως του αρέσει να το αποκαλεί ο κύριος Σαμαράς.

Ένα σχέδιο επιτυχίας βέβαια που στο διαρκές ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων και περιλαμβάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φοροεπιδρομή στα εισοδήματα όλων των εργαζομένων – των συνταξιούχων- των μικρομεσαίων και των αγροτών, δραματικές μειώσεις στις παροχές υγείας – παιδείας-πρόνοιας, μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Και αυτά είναι όσα ήδη έχουν ψηφιστεί και τα γνωρίζουμε.

Ενώ ήδη η Τρόικα και ο κ. Στουρνάρας μιλάνε για νέα μέτρα με πρώτους να μπαίνουν στο στόχαστρο οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που τα 788 ευρώ της μέσης σύνταξης που λαμβάνουν κατά των κ. Στουρνάρα τους κάνει προνομοιούχους και κατά τον κ. Τόμσεν “είναι υψηλή”.

 Αυτό είναι το σαξές στόρυ του κ. Σαμαρά. Και λέει την αλήθεια ο κ. Σαμαράς όταν μιλάει για επιτυχία. Αυτό που δεν μας λέει είναι το για ποιον είναι η επιτυχία και ποιος ωφελείται από αυτή την επιτυχία. Γιατί ο εργαζόμενος δεν ωφελείται, ο άνεργος δεν ωφελείται, ο επαγγελματίας δεν ωφελείται, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν ωφελείται ούτε ο αγρότης ούτε ο νέος. Και αυτό δεν είναι ανάγκη να το πει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ζουν όλοι σ' αυτή τη χώρα καθημερινά. Ποιοι ωφελούνται; οι τοκογλύφοι δανειστές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι επενδυτές που έχουν βρει στην Ελλάδα το Ελ Ντοράντο, οι πολυεθνικές και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Με τον τίτλο “σαξές στόρυ” ο κ. Σαμαράς και τα παπαγαλάκια του, προσπαθούν να αποκρύψουν ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν σαφές ταξικό πρόσιμο. Ότι η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, η συντριβή της μικρομεσαίας τάξης, δεν είναι παράπλευρη απώλεια αλλά στόχος των πολιτικών αυτών επιλογών.

 Και ας έρθουμε στην μικρομεσαία επιχείρηση, στον επιχειρηματία, στον αυτοαπασχολούμενο. Τι μέτρα έλαβε αυτή η μνημονιακή συγκυβέρνηση αρχικά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και μετέπειτα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο δήθεν της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται για την μικρομεσαία επιχείρηση και τον επιχειρηματία; Με τα μέτρα που πήρε :

  • Αύξησε την φορολογία με την επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.
  • Αύξησε το τέλος επιτηδεύματος
  • Αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μείωσε τις παροχές και τις συντάξεις
  • Αύξησε τα τιμολόγια τις ΔΕΗ

 Και το κερασάκι στην τούρτα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση λέγοντας πως η προηγούμενη Κυριακή 3 Νοέμβρη η Πρώτη με ανοιχτά καταστήματα ήταν το στοίχημα που κέρδισε.

Νομίζω δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό όταν γνωρίζετε που στοχεύει η εξαφάνιση της Κυριακάτικης Αργίας, στην εξαφάνιση της μικρής επιχείρησης φυσικά και στην μεγαλύτερη κερδοφορία των πολυκαταστημάτων τα οποία συνθλίβουν πέραν των άλλων και τις εργασιακές σχέσεις και οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά και τους επαγγελματίες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

 Έτσι λοιπόν, χωρίς να χρειάζονται τα πτυχία του κ. Στουρνάρα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως με τα νέα μέτρα και αυτής της κυβέρνησης οι επαγγελματίες που ήδη πνίγονταν από τα χρέη και στραγγαλίζονται από την ύφεση οδηγούνται στο λουκέτο. Οι οφειλές σε εφορίες και ΟΑΕΕ μόνο έχουν εκτιναχθεί και το πρόβλημα των ανασφάλιστων επιχειρηματιών και των οικογένειων τους έχει γίνει εκρηκτικό.

Και τι έκανε η κυβέρνηση για το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα;  Αφήνει τους επαγγελματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους απειλεί με διώξεις και πλειστηριασμούς.  Τους εξωθεί ένα βήμα πιο κοντά στο λουκέτο, αλλά και στην απόγνωση.

Η περιβόητη ρύθμιση των οφειλών εξαιτίας των όρων που θέτει δεν μπορεί να συμπεριλάβει ούτε το 10% των οφειλετών προς τον ΟΑΕΕ.  Και σήμερα έρχεται η κυβέρνηση και απειλεί με κατασχέσεις και ο κ. Στουρνάρας με την Τρόικα για νέες δραματικές περικοπές των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ.

Έχει πρόβλημα ο ΟΑΕΕ; Και βέβαια έχει πρόβλημα αφού τον λεηλατήσαν, όπως όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί χωρίς την αύξηση των εσόδων και βέβαια δεν θα δοθεί εάν κλείσουν φυλακή και τους 350.000 οφειλέτες γιατί οι επιχειρηματίες δεν πληρώνουν τις εισφορές τους γιατί αδυνατούν να τις πληρώσουν.

Αλλά και με τα ιδιωτικά χρέη το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζουν την μικρομεσαία επιχείρηση.

 Ο κ. Χατζηδάκης πρέπει μέχρι σήμερα να έχει αναγγείλει τουλάχιστον τρεις φορές “ότι θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία”. Τα δελτία τύπου τα είδαμε, αλλά το χρήμα δεν είδαμε.

 Ένα σημαντικό μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, δεσμεύτηκε με αποφάσεις της κυβέρνησης σε μια πληθώρα Χρηματοδοτικών Εργαλείων μέσω των Τραπεζών, με κύριο το ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια αναγκαία τόσο για τις επενδύσεις τους όσο και για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Ωστόσο τα ποσά αυτά παραμένουν παρκαρισμένα στις τράπεζες.

Παράλληλα, και το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που ανήγγειλε το Υπουργείο ανάπτυξης μένει στα χαρτιά. Με το ΕΣΠΑ τα προβλήματα είναι γνωστά και χρόνια.

Παμπολλά προγράμματα υπάρχουν αρκεί κανείς: Πρώτον να τα βρει. Δεύτερον, να είναι εντός των προθεσμιών. Ως γνωστόν αρκετά προγράμματα προκηρύσσονται και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τόσο σύντομα που μόνο οι εγκαίρως πληροφορημένοι προλαβαίνουν. Τρίτον, να συμπίπτουν οι ανάγκες της επιχείρησης με τα προγράμματα που τρέχουν

Βέβαια ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να ενταχθεί σε κάποια από τις επιχορηγήσεις είναι συχνό φαινόμενο να μην υπάρχει δυνατότητα ούτε δανείου ούτε εγγυητικής από τις Τράπεζες γιατί οι τράπεζες ζητούν από τις επιχειρήσεις το 110% των παρεχόμενων εγγυήσεων σε καταθέσεις!

Το οποίο βέβαια αν το διαθέτεις δεν χρειάζεσαι πρόγραμμα...  Τι έκανε ωστόσο αποτελεσματικά η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας;

Νομοθέτησε την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση του ωραρίου με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.  Δηλαδή πήρε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που αλλάζουν τα δεδομένα στον ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα ότι εάν δεν ξεφύγει η χώρα από το σπιράλ της ύφεσης που μας έχει βυθίσει η μνημονιακή πολιτική και η Τρόικα, ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει ουσιαστική διέξοδος για την μικρομεσαία επιχείρηση, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και για τον εργαζόμενο, τον αγρότη και τα λαϊκά στρώματα

Αν δεν ανατραπεί η πολιτική που επιβάλλει την λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και την φτωχοποίηση των εργαζόμενων δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για την μικρομεσαία επιχείρηση. Στα άμεσα μέτρα ήδη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας μέσω και των κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων:

Για το επείγον και φλέγον θέμα του ΟΑΕΕ, έχουμε καταθέσει τροπολογία το Φεβρουάριο και επίκαιρη επερώτηση για συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής και με την οποία προτείνουμε μεταξύ άλλων: Να αποσυνδεθεί η πληρωμή των εισφορών από τη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας.είναι απαράδεκτο να υπάρχουν πολίτες που να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Ν' αποποινικοποιηθούν οι οφειλές προς ΟΑΕΕ και να υπάρξει τροποποίηση της ρύθμισης, ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί το σύνολο των οφειλετών. Δεν πρόκειται ν' αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ αν δεν διευκολυνθούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες.

Να αλλάξει το συνταξιοδοτικό των επαγγελματιών ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση με τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων, να έχουν δικαίωμα η επαγγελματίες στην πρόωρη συνταξιοδότηση.  Ν' αυξηθεί το όριο των 20.000 ευρώ για συμψηφισμό των οφειλών με ποσά συντάξεων, ώστε να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι μεγάλης ηλικίας.

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ΟΑΕΕ δεν είναι αποσυνδεδεμένος με το υπόλοιπο ασφαλιστικό.  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολική και αφορά σ' ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα ασφάλισης με αξιοπρεπείς συντάξεις που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από την πάταξη της μαύρης εργασίας, αλλά και τη θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων.

Στο κομμάτι της ρευστότητας:  Έχουμε προτείνει ως άμεσα μέτρα την σύσταση τραπεζας Ειδικού Σκοπού που αποτελεί και αίτημα των φορέων των επαγγελματιών με τα κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ,, του JEREMIE και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα επανεξετάσει όλη την χρηματοδοτική κατάσταση ανά κλάδο και θα προχωρήσει σε λύσεις.

Για το ΕΣΠΑ έχουμε προτείνει να συγκεντρωθούν όλα τα ποσά που έχουν μεινει εκτός εφαρμογής των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων σε μία ενιαία διαχειριστική αρχή για όλη τη χώρα.  Από εκεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση αυτών των έργων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα με την διάθεση σοβαρών υποστηρικτικών μηχανισμών από την Τράπεζα Ειδικού Σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ έχουμε επίσης προτάσεις συγκεκριμένες, οι οποίες είναι στο πλαίσιο μίας δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης και αναδιανομής του πλούτου.  Για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα στοιχεία φορολόγησης στην Ελλάδα δείχνουν ότι αθροιστικά από άμεσους και έμμεσους τακτικούς ετήσιους φόρους, αλλά και από αναδρομικές και έκτακτες εισφορές προκύπτει μία επιβάρυνση που κυμαίνεται από 48% έως 53%, ενώ στην Ε.Ε. η φορολογία δεν ξεπερνά το 33%.

Γενική μας κατεύθυνση είναι η προσπάθεια για σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές τουλάχιστον σε πρώτη φάση που σταδιακά να καταλήξουν στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Άμεσα λέμε σταδιακή μείωση με στόχο την κατάργηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Καμία ρεαλιστική λύση δεν μπορεί να δώσει ανακούφιση στην μικρομεσαία επιχείρηση χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση του βραχνά των χρεών.  Έχουμε προτείνει άμεσα:

Ουσιαστική ρύθμιση με κούρεμα και διαγραφή όπου είναι αναγκαίο των χρεών. Συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις (επιστροφές ΦΠΑ) με οφειλές προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.

Δημιουργία Νέου Δημόσιου Φορέα Πιστοληπτικού Ελέγχου υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας με κατάργηση της «Τειρεσίας Α.Ε.».  Ωστόσο, τα άμεσα μέτρα από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μία κυβέρνηση με μνημονιακό προσανατολισμό που λειτουργεί κατ' εντολή της Τρόικας και των δανειστών.

Η ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης απαιτεί ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν.  Απαιτεί ανάσχεση της ύφεσης και της φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων. Απαιτεί ένα νέο προσανατολισμό με σοσιαλιστικό πρόσιμο και μία ριζοσπαστική πολιτική κατεύθυνση.  Απαιτεί ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας στο πλαίσιο της οποίας μπορεί ν' αναπτυχθεί μία νέα πολιτική η οποία θα στηρίζει και θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ζωντανούς και ενεργητικούς παράγοντες.

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο θέμα ΟΑΕΕ είναι γενικότερο θέμα.  Η κατάσταση του ασφαλιστικού είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής επιλογής: Μετάλλαξη από δημόσιο και καθολικό σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό με σταδιακή αποχώρηση του κράτους από την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης

Η κατάσταση των Ταμείων οφείλεται σε: Οι κυβέρνήσεις λεηλατήσαν τ' ασφαλιστικά ταμεία: Από το κούρεμα έχασαν 13 δίς ευρώ και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχαν απώλειες των περιουσιακών τους στοιχειων.

Η λεηλασία και η κακοδιαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων είναι χρόνια Η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6δις. Τα κρατικά χρέη είναι τεράστια. Υποκρισία: Η κυβέρνηση και η Τρόικα βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, την ίδια στιγμή που αφενός η μαύρη εργασία οργιάζει αφετέρου συζητάνε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% που υπολογίζεται σε ένα δις

 Κατάσταση ΟΑΕΕ: 1 στους 2 δεν πληρώνει. Στην ρύθμιση οφειλών εντάχθηκαν 28.837 από τους 380.000 οφειλέτες. Μέσα στον μήνα θα μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών όσοι δεν έχουν κάνει ρύθμιση και χρωστάνε πάνω από 5.000. Μέτρα που συζητάνε: Μεταφορά 80.000 ασφαλισμένων ΟΓΑ και ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ με δημιουργία χαμηλότερης ίσως κλίμακας. Περικοπή της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ (788 η μέση σύνταξη). Η Τρόικα δεν αποδέχθηκε το μέτρο φορολόγισης του 1 τοις χιλίοις του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ, αντιδρά και σε τροποποίηση της ρύθμισης περί οφειλών. ΕΜΕΙΣ λέμε: Στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Όσο και να περικοπούν οι συντάξεις το πρόβλημα παραμένει στα έσοδα για όλα τα ταμεία. Γι' αυτό απαραίτητο: Πάταξη της εισφορο-διαφυγής για ΙΚΑ, ρύθμιση που μπορούν ν' αποπληρώσουν οι επαγγελματίες για ΟΑΕΕ καί να επιλέγουν την κλίμακα που εντάσσονται, ώστε να μπορούν ν' ανταποκρίνονται.

Για την οικονομική στήριξη. Ο Πρόεδρος είχε ανακοινώσει μία σειρά μέτρων που αφορούσαν στην θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων, όπως: ρήτρα στα δημόσια έργα, ρήτρα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ειδικός φόρος στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και στα τυχερά παιχνίδια κ.α.» κατέληξε η βουλευτής.

Από την πλευρά του ο κ.  Χριστοφορίδης πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ωθούν τον ΟΑΕΕ και την κοινωνική ασφάλιση σε κατάρρευση. Έχουν ήδη εξανεμιστεί τα αποθεματικά και ο Οργανισμός το 2013 θα παρουσιάσει έλλειμμα που φτάνει κοντά στα 700 εκατ. Οδηγούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην εξαθλίωση. Ήδη 379.786 ενεργοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οφείλουν περίπου 6 δις. και ι οικογένειές τους (περίπου 1,2 εκατ. πολίτες )δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Έχουν μετατρέψει τη σύνταξη μήνα το μήνα … σε επίδομα. Μάλιστα, μεθοδεύεται με «νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση» η περαιτέρω μείωση των συντάξεων με βασική τα 360 € και πλήρη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και μετατροπή του σε απόλυτα ανταποδοτικό.(Μείωση σύνταξης ΤΕΒΕ-όπου τα πρώτα 200 ευρώ είναι μη ανταποδοτικά –και εξομοίωση της με αυτήν του ΤΑΕ). Απειλούν τους επαγγελματίες-εμπόρους και βιοτέχνες με κατασχέσεις. 246.500 (2 στους 3) μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που οφείλουν πάνω από 5.000 € στον ΟΑΕΕ και οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα αδυνατούν να πληρώσουν, απειλούνται με κατασχέσεις Οθωμανικού τύπου. Ακόμα και της 1ης κατοικίας, από το 2014, πράγμα που θα δημιουργήσει πέρα των άλλων και κατάρρευση στη αγορά ακινήτων με όλες τις παρεπόμενες οικονομικές επιπτώσεις.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την κοινωνία, δίνει ανάσα στους μικρούς επιχειρηματίες. Εξασφαλίζουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανεξάρτητα οφειλών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.  Παγώνουμε τα χρέη των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά την 1/1/2015. Καμία πράξη κατάσχεσης ή πλειστηριασμού για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση του χουντικού νόμου που επιβάλλει προσωποκράτηση για οφειλές στον ΟΑΕΕ

Αυξάνουμε το ποσό οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € σε 40.000 € προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Δυνατότητα απάλειψης των οφειλόμενων ετών από τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 65° έτος της ηλικίας τους και έχουν θεμελιώσει τα συντάξιμα χρόνια .

Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας τουλάχιστον για τα δυο επόμενα χρόνια. Ολοι ,μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ ,ανασυγκροτούμε τη κοινωνική ασφάλιση. Διασφαλίζουμε τον Δημόσιο , Κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Παραπέμπομαι για πλήρη έρευνα και παραδειγματική τιμωρία από τη δικαιοσύνη , όλων όσων ενέχονται σε παράνομες πράξεις και στην κατασπατάληση των αποθεματικών των Ταμείων.

Κεφαλαιοποιούμε τα Ασφαλιστικά Ταμεία με κεφάλαια κυρίως από:  Τα Δημόσια έσοδα .  Θεσμοθετημένους ποσοστιαίους πόρους από συμβάσεις παραχώρησης Δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών. Τμήμα εσόδων από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.  Θεσμοθετημένους ποσοστιαίους πόρους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των κερδών από τυχερά παιχνίδια. Την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και των αναπροσαρμογών της αντικειμενικής της αξίας.

Συστήνουμε Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και Ενιαίο Φορέα Υγείας με παράλληλο διαχωρισμό της εισφοράς μεταξύ των φορέων. Συνδέουμε τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τον φορέα Ασφάλισης με τη φοροδοτική ικανότητα (βάση του τζίρου) της επιχείρησης και όχι ασφαλιστικής αρχαιότητας. Δυνατότητα του κάθε επιτηδευματία για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Καθιερώνουμε ειδική χαμηλή κλίμακα εισφοράς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τους μικρούς επιτηδευματίες των μειονεκτικών αγροτικών περιοχών και των μικρών χωριών.

Όλοι , μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ ,δημιουργούμε ένα νέο μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Με τη προώθηση πολιτικών αναδιάρθρωσης, λειτουργικού εκσυγχρονισμού και παραγωγικής ανασυγκρότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Με τους επιχειρηματίες ζωντανούς και ενεργητικούς παράγοντες. Με ταυτόχρονη αναβάθμιση , ανανέωση και αναζωογόνηση των στρώματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών» κατέληξε ο κ. Χριστοφορίδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass