ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»

Ενεργειακό λίφτινγκ σε παλιά σπίτια

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 23:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46
 
Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Την ευκαιρία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους  και να τις θωρακίσουν απέναντι στο κρύο ή τη ζέστη, προσφέρει το πρόγραμμα  «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Η διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι αρκετά απλή, παρέχοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα για διάφορες δαπάνες που αφορούν στη θερμομόνωση ενός σπιτιού, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την αναβάθμιση του συστήματος. Αν και οι σχετικοί πόροι έχουν εξαντληθεί για τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η χρηματοδότηση για την περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζεται κανονικά μέσω των τεσσάρων τραπεζών που υποστηρίζουν το πρόγραμμα και είναι οι: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.
ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δυνατότητα χρηματοδότησης παρέχεται για μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα ή πολυκατοικίες που ικανοποιούν κατ’ αρχάς τα ακόλουθα γενικά κριτήρια:
Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των €2.100 ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31/12/2009.
Φέρουν οικοδομική άδεια. (Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν διαθέτει οικοδομική άδεια θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα).
Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις προς χρηματοδότηση προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες:
Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
 Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον») δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €15.000 ανά ιδιοκτησία.
 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των παρακάτω κατηγοριών Α1, Α2 ή Β.
Ωφελούμενοι - Κίνητρα Κατηγορίας Α1: Οι ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τα €12.000 ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τα €20.000.
Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (έως 31/12/2015) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 70% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης.
 Ωφελούμενοι - Κίνητρα Κατηγορίας Α2: Οι ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των €12.000 και δεν ξεπερνά τα €40.000 ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των €20.000 και δεν ξεπερνά τα €60.000.
Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (έως 31/12/2015) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης.
Ωφελούμενοι - Κίνητρα Κατηγορίας Β: Οι ωφελούμενοι των οποίων το ατομικό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των €40.000 και δεν ξεπερνά τα €60.000 ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των €60.000 και δεν ξεπερνά τα €80.000.
Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν την επιδότηση επιτοκίου 100% (έως 31/12/2015) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης.
 Για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και για την καταβολή των κινήτρων απαιτείται η διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και της επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος.
Επιπλέον, με την ίδια προϋπόθεση καλύπτεται και δαπάνη για την αμοιβή συμβούλου, μέχρι του ποσού των €250 ανά επιμέρους αίτηση (πλέον Φ.Π.Α.).
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των ως άνω κινήτρων είναι η επίτευξη του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος, ο οποίος συνίσταται στην αναβάθμιση κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.
Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Το ποσό του δανείου για την κατηγορία ωφελουμένων Α1 είναι έως €4.500, για την κατηγορία ωφελουμένων Α2 έως €9.750, για την κατηγορία ωφελουμένων Β έως €12.750
Το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής: 
-        Σταθερό 4,93%, επιδοτούμενο κατά 100% (με καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων την 31/12/2015), πλέον εισφοράς του Ν. 128/75
-        Διάρκεια δανείου: 4, 5 ή 6 έτη
-        Δυνατότητα επιλογής περιόδου χάριτος ενός (1) έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μηνιαίως μόνο τόκοι
Δυνατότητα προκαταβολής:
-         Για την Κατηγορία Ωφελουμένων Α1: 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της απόφασης υπαγωγής
-        Για τις Κατηγορίες Ωφελουμένων Α2 & B: 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της απόφασης υπαγωγής. Και στις δυο περιπτώσεις χωρίς προσημείωση ακινήτου.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΓΟΥ
Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση μπορεί να ανατεθεί σε σύμβουλο έργου. Η αμοιβή του σύμβουλου έργου είναι επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα και καταβάλλεται κατά την ολική εκταμίευση από την Τράπεζα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.
ΚΑΛΥΨΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνονται δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις και εκδίδονται τα αντίστοιχα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.). Το σύνολο της δαπάνης για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Alpha Bank: 210 - 326 0700, Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς 18 28 38. Για λοιπά θέματα για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210-6969813, Δευτέρα με Παρασκευή 10:00πμ - 14:00μμ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass