ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Αλλαγές ως την τελευταία στιγμή στον φόρο ακινήτων

* Μείωση φόρου στα μη ηλεκτροδοτούμενα και εκπτώσεις σε οικονομικά αδύναμους

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2013 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:19
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων. Τεχνικές δυσκολίες επέβαλαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την αναβολή της κατάθεσής του που αρχικά είχε προγραμματισθεί να γίνει σήμερα.
Οι νέες ρυθμίσεις έχουν σχεδόν «κλειδώσει» αλλά στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν και μικρά περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως θα γλιτώσουν το φόρο όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από 50% έως 80% ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νόμος καλύπτει ο υπόχρεος.
Επίσης για τα ημιτελή κτίσματα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,4 (έκπτωση 60%), ενώ για τα κτίσματα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ εξετάζεται να υπάρχει μείωση 30%
Από μια πρώτη πληροφόρηση, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο τα κλιμάκια του ΕΜΦΙΑ για τις κατοικίες μειώνονται από 30 σε 12. Ακόμη προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%. Προβλέπονται δε σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.
Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα. Τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.
 
 
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass