ΕΚΤ: Αμετάβλητο, στο 0,25%, το βασικό επιτόκιο

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2013 20:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:20

Αμετάβλητο, στο επίπεδο του 0,25%, όπως αναμενόταν, αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της. Οι νέες προβλέψεις που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα δείξουν κατά πάσα πιθανότητα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο το 2015, αυξάνοντας την πίεση για να λάβει η ίδια νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας το επόμενο έτος.

 Η μείωση του επιτοκίου τον Νοέμβριο ήρθε μετά τη μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 0,7% τον Οκτώβριο - πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Από τότε, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,9% (τον Νοέμβριο) και η ανεργία μειώθηκε τον Οκτώβριο, προσφέροντας ανακούφιση στην ΕΚΤ. Εφόσον οι νέες προβλέψεις δείξουν ότι η αύξηση των τιμών θα είναι σαφώς χαμηλότερη το 2015 από τον στόχο της ΕΚΤ - οι αναλυτές αναμένουν μία πρόβλεψη 1,3% ή 1,4% -, θα ενισχυθούν οι προσδοκίες ότι η τράπεζα θα αναλάβει πρόσθετη δράση στις αρχές του 2014. Ωστόσο, τα «γεράκια» θα αντισταθούν σε περαιτέρω χαλάρωση (της νομισματικής πολιτικής). Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ήδη την αντίθεση της Γερμανίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε το Σάββατο ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ απειλεί την οικονομική τάξη στην Ευρωζώνη και προκαλεί μία συγκαλυμμένη απαλλοτρίωση των γερμανικών αποταμιεύσεων.

 Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ επεσήμαναν την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, εάν χρειασθεί, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την προοπτική άμεσης δράσης. Ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ που ανοίγει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με τη σύσταση για την πολιτική επιτοκίων, έθεσε τον περασμένο μήνα στην ατζέντα τη δυνατότητα της αγοράς στοιχείων ενεργητικού - τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση - από την τράπεζα. Ωστόσο, ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τράπεζας, ο Μπενουά Κερέ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές στοιχείων ενεργητικού, όπως η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), με δεδομένες τις προοπτικές του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass