ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των Κυριακών

* Στους Εμπορικούς Συλλόγους η απόφαση - Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στη Λάρισα - Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι

Δημοσίευση: 05 Απρ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:43

Του Γιώργου Νούλη

Σημαντικές ανατροπές τόσο στο καθεστώς της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όσο και στη συνολική λειτουργία της αγοράς, πρόκειται να προωθήσει εντός των προσεχών ημερών το Υπ. Οικονομίας. Η κατάργηση των δύο εκπτωτικών δεκαημέρων, του Μαΐου και του Νοεμβρίου και ο περιορισμός του αριθμού των Κυριακών που μπορούν να είναι ανοιχτές οι εμπορικές επιχειρήσεις, είναι μεταξύ των θεσμικών παρεμβάσεων που δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιδιώκοντας περισσότερη αυτορρύθμιση και μικρότερη συμμετοχή του κράτους σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή και έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με βασικούς φορείς της αγοράς, κατέληξε στον περιορισμό των Κυριακών σε δύο, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους Εμπορικούς Συλλόγους και στις Περιφέρειες να συναποφασίζουν για άλλες δυο Κυριακές τον χρόνο, στις περιόδους των εκπτώσεων.

Ειδικότερα:

1. Καταργούνται τα δύο ενδιάμεσα, των τακτικών εκπτώσεων, 10ήμερα, του Μαΐου και Νοεμβρίου. Η κατάργησή τους ανοίγει αυτόματα τον δρόμο για μείωση των θεσμοθετημένων Kυριακών, από τις 8 στις 6 καθώς σ' αυτές τις μέρες επιτρεπόταν από μία κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και, για την ακρίβεια, την πρώτη των 10 ημερών. Εφόσον μάλιστα η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός του Απριλίου, οι εκπτώσεις του Μαΐου, δεν θα πραγματοποιηθούν. Η ρύθμιση αυτή βρίσκει σύμφωνους και τους φορείς της αγοράς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η εμπειρία που προέκυψε από τα τρία εκπτωτικά δεκαήμερα που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, κάθε άλλο παρά θετική ήταν. "Περισσότερες στρεβλώσεις προκάλεσαν στην αγορά παρά ωφέλησαν" είναι το σχόλιο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργου Τσιαπλέ. Οι σχετικές έρευνες που έγιναν κατέδειξαν πως οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων στη Λάρισα κινήθηκαν σε ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχες των προηγουμένων ετών".

2. Αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο εκπτώσεων και προσφορών, προκειμένου να ωφεληθούν μικρές κυρίως επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο οι καταναλωτές. Και αυτό γιατί, το υφιστάμενο πλαίσιο, λειτουργεί καταφανώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι μετά την πλήρη απελευθέρωση των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών, δεν μπορούν να διακρίνουν αν πραγματικά υπάρχει έκπτωση ή προσφορά σε ένα προϊόν. Με το ισχύον πλαίσιο, ο καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλές τιμές όλο το χρόνο, χωρίς τη δυνατότητα σύγκρισης.

3. Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά δύο αντί για οκτώ Κυριακές τον χρόνο, όπως ισχύει σήμερα. Οι δύο θα είναι τα Χριστούγεννα -κατά πάσα πιθανότητα μία πριν από τις 25 Δεκεμβρίου και μία πριν από την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο οι εμπορικοί σύλλογοι θα μπορούν να επιλέγουν, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, τις Περιφέρειες δηλαδή, και για άλλες δύο από τις τακτικές εκπτωτικές περιόδους (χειμώνα και καλοκαίρι). Αμέσως μετά το Πάσχα, η ΕΣΕΕ θα έχει μια τελευταία συνάντηση με το Υπ. Οικονομίας, όπου θα καθορισθούν επακριβώς τόσο ο αριθμός των Κυριακών όσο και οι εναλλακτικές δυνατότητες για το πότε ακριβώς θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα. Πάντως οι έμποροι ζητούν να επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο τρεις Κυριακές τον χρόνο, δύο πριν τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά και μία των Βαΐων, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) διαφωνεί με τον περιορισμό του αριθμού των Κυριακών και ζητά 10 Κυριακές τον χρόνο ανοιχτά.

Να θυμίσουμε παρενθετικά πως η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το καλοκαίρι του 2014 ο πρώην υφυπ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος, η οποία προέβλεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή της επίμαχης απόφασης. Η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Νοεμβρίου 2014, αλλά η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αν και φημολογείται ότι η ρύθμιση θα ακυρωθεί.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Αν και οι εξελίξεις "τρέχουν" και τα εμπορικά καταστήματα, τόσο στη Λάρισα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας σήμερα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, μπορούν να είναι ανοιχτά, οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποιούν πανελλαδική απεργία. Στην απεργία συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, θεωρώντας ότι η εργασία την Κυριακή, αποτελεί την αρχή της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων και γι' αυτό ζητούν όχι μόνο την κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

"Και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που είχε χαράξει και η προηγούμενη για το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο. Από τα συνθήματα και τις κούφιες εξαγγελίες της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές τον χρόνο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορο-μάγαζα. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν "τόνωσε την αγορά", δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Εμποροϋπάλληλοι, μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει να πάρουμε και στα δικά μας χέρια την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, να δώσουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και τη ζωή μας".

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

Η αγορά της Λάρισας πάντως από σήμερα μπαίνει σε εορταστικούς ρυθμούς καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πασχαλινό ωράριο. Τα εμπορικά μετά από σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας θα είναι ανοικτά, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Την ίδια ημέρα θα είναι ανοικτά και τα καταστήματα των μελών του ΣΕΛΠΕ (μεγάλα εμπορικά, πολυκαταστήματα και σουπερ μάρκετ) με ωράριο 11:00-20:00.

Το ωράριο για τη Μ. Εβδομάδα θα συνεχιστεί σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΛ ως εξής: Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00, Μ.ΤΡΙΤΗ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00, Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00, Μ.ΠΕΜΠΤΗ 08:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00, Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13:00 – 19:00 και Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 08:00 – 15:00. Την Κυριακή του Πάσχα και τη δεύτερη ημέρα θα είναι βεβαίως κλειστά.

Το ωράριο του ΣΕΛΠΕ για τη Μεγάλη εβδομάδα είναι το εξής: Μ. Δευτέρα έως και Μ. Πέμπτη 9:00 – 21:00, Μ. Παρασκευή 13:00 – 21:00 και Μ. Σαββάτο (11/4/2015): 9:00 – 20:00. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

ΧΡΥΣΟΧΟΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ

Να σημειώσουμε τέλος πως σήμερα, τα καταστήματα των μελών του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων – Ωρολογοποιών ν. Λάρισας και της Συντεχνίας Κρεοπωλών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα είναι κλειστά. Καθ' όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα όμως τα κρεοπωλεία θα λειτουργούν πρωί – απόγευμα ώστε το καταναλωτικό κοινό, να έχει τη δυνατότητα με άνεση να κάνει τις παραγγελίες του σε κρέατα. Επίσης, η Συντεχνία ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι και αυτό το Πάσχα, το παραδοσιακό κρεοπωλείο της γειτονιάς, προμηθεύεται τα αρνιά και τα κατσίκια από παραγωγούς της περιοχής, στηρίζοντας έτσι την τοπική αγορά και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass