ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Καπέλο» 10%-12% στο φετινό πασχαλινό τραπέζι

* Από 8,5 ως 10 ευρώ το κιλό οι τιμές σε αρνιά-κατσίκια στα κρεοπωλεία, από 6 ως 8 ευρώ το κιλό στα σούπερ-μάρκετ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2013 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:00
 «Τσουχτερές» ανατιμήσεις στα βασικότερα είδη που αποτελούν το πασχαλινό τραπέζι καταγράφουν για φέτος οι υπηρεσίες του Τμήματος Εμπορίου της ΠΕ Λάρισας, με τον μεγαλύτερο προβληματισμό να εντοπίζεται στις τιμές αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες αρχές, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα περίπου 9,25-9,5 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή πέρυσι ήταν στα περίπου 8 ευρώ για τα αρνιά και περίπου στα 9 ευρώ για τα κατσίκια. Διπλασιασμός τιμής, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται στα μαρούλια και τις πατάτες –γεγονός που έχει επισημανθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία της πορείας του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική πλειοψηφία των συνοικιακών κρεοπωλείων οι τιμές των αμνοεριφίων κινούνται στην περιοχή των περίπου 8,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο οι υπηρεσίες της ΠΕ Λάρισας έχουν καταγράψει και τιμές στα 10 και 10,5 ευρώ το κιλό, για αρνιά και κατσίκια, αντίστοιχα. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στο ότι αρκετές ποσότητες «έφυγαν» νωρίς και από την ελληνική αγορά, εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών, που ήταν πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να μείνουν «πίσω» αρνιά-κατσίκια αρκετά μικρότερα σε κιλά ή αρκετά μεγαλύτερα σε κιλά, και όχι το «επιθυμητό» βάρος των περίπου 8 – 11 κιλών. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις αυτές δεν δικαιολογούνται στις παρούσες συνθήκες ύφεσης –ακόμη κι αν πρόκειται για ντόπια, ελληνικά αμνοερίφια.
ΟΥΡΕΣ
Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι οι τιμές αμνοεριφίων στα σούπερ-μάρκετ είναι πολύ χαμηλότερες και κινούνται στην περιοχή των 5,69 ως 7 ευρώ για τα αρνιά και κατά ένα ευρώ πιο πάνω, περίπου δηλαδή στα 6,69 ως 8 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια, με αποτέλεσμα στις μεγαλύτερες υπεραγορές της πόλης να έχουν σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες ουρές για τις παραγγελίες και τώρα να σημειώνονται ουρές για τις παραλαβές.
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Από τα περίπου 28 προϊόντα που καταγράφουν οι ελεγκτικές αρχές του Τμήματος Εμπορίου, μόλις στα 8 έχουν σημειωθεί μικρές υποχωρήσεις τιμών –και μάλιστα μονοψήφιες, με μόνη εξαίρεση τα σοκολατένια αυγά στο σούπερ-μάρκετ, που φαίνεται να έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10%. Στα υπόλοιπα προϊόντα, οι ανατιμήσεις είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους διψήφιες, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διπλασιασμού των τιμών στις πατάτες, σε σχέση με πέρυσι, τόσο στα σούπερ-μάρκετ όσο και στις λαϊκές αγορές. Με διπλάσια τιμή, σε σχέση με πέρυσι πωλούνται τα μαρούλια στα σούπερ-μάρκετ, ενώ η ανατίμηση του προϊόντος στις λαϊκές αγορές είναι της τάξης του 40%.
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Σταθερές διατηρήθηκαν οι τιμές των τσουρεκιών στα ζαχαροπλαστεία, με την τιμή να διαμορφώνεται περίπου στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ στα αρτοποιεία οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 13% σε σχέση με πέρυσι, στα επίπεδα των 9,5 ευρώ το κιλό, από περίπου 11 ευρώ το κιλό που είχαν το 2012. Μόνον στις τιμές τσουρεκιών στα σούπερ-μάρκετ καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης περίπου του 2,25%, με τις τιμές, όμως να κινούνται σε ένα εύρος από 1,85 – 2,69 ευρώ το κιλό.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Ψωμί για τρεις μέρες
Ψωμί για τρεις μέρες θα διαθέσουν τα αρτοποιεία του νομού Λάρισας αύριο Μ. Σάββατο, 4 Μαΐου, σύμφωνα με σχετική απόφαση της τοπικής Συντεχνίας. Τα αρτοποιεία θα μείνουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου και τη Δευτέρα, 6 Μαΐου, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη, 7 Μαΐου 2013. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους επαγγελματίες της πόλης ενδέχεται να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους ούτε την Τρίτη, γι’ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ρωτήσουν τον φούρνο της γειτονιάς τους για τις προθέσεις λειτουργίας ή μη, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις αγορές τους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass