ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επτά έως δέκα Κυριακές τον χρόνο να λειτουργούν τα καταστήματα

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2013 3:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:04
 
Εξοντωτική τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά, θα είναι για τα μικρά καταστήματα η λειτουργία της αγοράς τις προτεινόμενες -από το υπουργείο Ανάπτυξης- επτά έως 52 Κυριακές το χρόνο, όπως υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
"Σύμφωνα με τη ρύθμιση [που προωθείται από το υπουργείο] τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικών μέτρων, που δεν ανήκουν σε κάποια αλυσίδα, θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά 52 Κυριακές ετησίως, ενώ όλη η αγορά στο σύνολό της επτά Κυριακές το χρόνο [...] Η συγκεκριμένη ρύθμιση [...]εκτιμάται ως εξοντωτική για τα μικρά καταστήματα. Εξοντωτική οικονομικά, αφού σε περίοδο φθίνουσας κατανάλωσης θα αυξηθούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων, αλλά και κοινωνικά, αφού οι έμποροι δεν θα έχουν ούτε μία ημέρα την εβδομάδα για να ξεκουραστούν", υπογραμμίζει.
Ταυτόχρονα, όμως, το ΕΕΘ επισημαίνει ότι ούτε η μία Κυριακή ετησίως -αυτή πριν από τα Χριστούγεννα- που λειτουργεί σήμερα η αγορά φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση. "Γι' αυτό, το ΕΕΘ προτείνει να ληφθεί απόφαση για τη λειτουργία της αγοράς ορισμένες Κυριακές τον χρόνο -επτά έως δέκα- που θα καθορίζονται, όμως, όχι από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά από τους κατά τόπους φορείς των εμπόρων και επαγγελματιών, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής", καταλήγει._
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Όχι» στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, λέει το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι πρόκειται για αναποτελεσματικό και καταστροφικό μέτρο, από το οποίο δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όπως επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «τούς μόνους που βολεύει» είναι τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, ενώ εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις στην αγορά, λόγω της μετακύλισης του αυξημένου λειτουργικού κόστους.
Επιπλέον, το ΕΚΑ σημειώνει ότι οι μικρομεσαίοι δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω τα «λουκέτα» στην αγορά.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass