ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΕΩΣ 3.000 ΕΥΡΩ

Νέα «ραβασάκια» για ληξιπρόθεσμες οφειλές

* Στο παραπέντε της νέας ρύθμισης, που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, απειλούνται με κατασχέσεις - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι παίρνουν τις επιστολές

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2013 3:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:05
Του Γιώργου Νούλη
Λίγες ημέρες πριν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η Γ.Γ.Π.Σ. συνεχίζει να στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους του ν. Λάρισας που χρωστούν στο Δημόσιο έως 3.000 ευρώ. Με τα ειδοποιητήρια αυτά, που υπογράφονται από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ζητείται από τους οφειλέτες σε... ευγενικό ύφος να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία αλλά και χωρίς να γίνεται αναφορά σε πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση μη τακτοποίησης των χρεών.
 Με τα ειδοποιητήρια ο οφειλέτης ενημερώνεται ότι «Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 21/3/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο ραβασάκι και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ».
Οι επισκέψεις των φορολογουμένων στις εφορίες της Λάρισας έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό, καθώς έχει γίνει ευρέως γνωστό πως οι αποδέκτες της επιστολής θα πρέπει να αναμένουν μια δεύτερη ειδοποίηση σε πιο αυστηρό ύφος με την οποία θα απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους προς το Δημόσιο.
Πάντως οι οφειλέτες του Δημοσίου που λαμβάνουν τις ημέρες αυτές τα ειδοποιητήρια ενημερώνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής, η οποία αποτυπώνεται στην επιστολή.
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ   
 Όσον αφορά στη νέα ρύθμιση χρεών που θα ισχύσει από τον ερχόμενο μήνα οι οφειλέτες να έχουν υπόψη τους πως ο διακανονισμός αφορά τις οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και ότι για να ελπίζουν σε μεγάλες οικονομικές ανάσες μέσω χαμηλών και πολλών δόσεων πρέπει να μην έχουν σε εκκρεμότητα με την Εφορία υποθέσεις ούτε του ενός ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
 Επίσης, όταν πάνε στον προϊστάμενο της εφορίας για να ζητήσουν διευκολύνσεις, πρέπει να παρουσιάσουν παραστατικά και έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι αδυνατούν πραγματικά να εξοφλήσουν τα παλαιά τους χρέη, είτε εφάπαξ, είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 Ακόμα, όμως, κι αν κάποιος πετύχει τον καλύτερο διακανονισμό, πρέπει να είναι συνεπής καθώς καθυστέρηση άνω του ενός μηνός στην πληρωμή των δόσεων θα τον θέσει αυτόματα εκτός ρύθμισης και θα καταστήσει άμεσα απαιτητή ολόκληρη την οφειλή του, κινδυνεύοντας με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.
 Για τη ρύθμιση να επισημάνουμε επίσης πως δεν ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός δόσεων, ούτε ελάχιστη μηνιαία δόση. Ομως για τις... απεριόριστες δόσεις ο έφορος θα ζητά την προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις μηνιαίες δόσεις, ενώ θα απαιτεί την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων, καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από το 2013 και μετά. Ο έφορος ύστερα από συνεννόηση με τον φορολογούμενο θα καθορίζει και το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Κατά τα λοιπά, τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα ακόλουθα:
*Για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που οφείλουν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2012 χρέη, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησής τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.
* Για να εξασφαλιστούν οι 48 δόσεις θα πρέπει η αίτηση να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για κάθε μήνα που... αργεί να μπει κάποιος στη ρύθμιση, μειώνεται ανάλογα και ο αριθμός των δόσεων. Αν η αίτηση υπαγωγής γίνει τον Αύγουστο, οι δόσεις πέφτουν στις 46.
* Στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31/12/2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή (26 Απριλίου).
* Κάθε υπαχθείσα στη ρύθμιση βασική οφειλή από την 1η/1/2013 επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
* Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
* Το Δημόσιο μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass