«Να διορθωθούν λάθη στον έκτακτο φόρο ακινήτων»

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2013 21:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:09

  Να διορθώσει λάθη και να επιληφθεί αδικιών που έχουν γίνει και σχετίζονται με την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων Δοµηµένων Επιφανειών, (ΕΕΤΗΔΕ), στους πολίτες, ζητά με επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη, από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, πριν προχωρήσει σε νέα είσπραξή του.

Αναλυτικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: « Ο Συνήγορος του Πολίτη από την πρώτη στιγµή ασχολήθηκε µε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων Δοµηµένων Επιφανειών και εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης µεγάλου αριθµού διαµαρτυριών πολιτών σχετικά µε το φόρο αυτό, ιδιαίτερα λόγω της µη διόρθωσης -σε πάρα πολλές περιπτώσεις του υπολογισµού του και για το 2012.

Εν όψει του σχεδιασµού του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, θα είναι αντίστοιχος στη σύλληψη µε το ΕΕΤΗΔΕ και θα εισπράττεται και πάλι µέσω της ΔΕΗ, θα θέλαµε να τονίσουµε την ανάγκη να υπάρξει µέριµνα προκειµένου να επιλυθούν οριστικά τα προβλήµατα που ανέκυψαν µε το ΕΕΤΗΔΕ και να αποκατασταθεί η νοµιµότητα στους πολίτες που, για διάφορους λόγους, έχουν κληθεί να καταβάλουν υψηλότερο ποσό φόρου από αυτό που τους αντιστοιχεί. Τα προβλήµατα αυτά σας είχε γνωρίσει ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη µε το υπ’ αριθµ. 148333/34130/01.10.2012 έγγραφό του. Ειδικότερα επανερχόµαστε επισηµαίνοντας τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Δεν έχει µέχρι σήµερα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης του υπολογισµού του ΕΕΤΗΔΕ, τόσο του 2011 όσο και του 2012, στις περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι εµπροθέσµως είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες για τη διόρθωση ενέργειες, χωρίς ωστόσο αυτή να αποτυπωθεί στους λογαριασµούς της ΔΕΗ.

Ειδικότερα παρατηρείται ότι, ενώ για τον υπολογισµό του ΤΑΠ λαµβάνονται υπόψη τα ορθά µεγέθη, το ΕΕΤΗΔΕ συνεχίζει να υπολογίζεται µε τα λανθασµένα στοιχεία. Πολύ περισσότερο επισηµάνθηκαν από το Συνήγορο του Πολίτη περιπτώσεις, όπου σε πολίτες που δεν αντιµετώπιζαν κανένα πρόβληµα µε τον υπολογισµό του ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2011, το Τέλος υπολογίστηκε εσφαλµένα κατά το 2012.

2. Δεν έχουν αντιµετωπιστεί µε βάση την αρχή της ορθής φορολόγησης περιπτώσεις πολιτών που αιτήθηκαν εκπρόθεσµα την διόρθωση υπολογισµού του ΤΑΠ και κατ’ επέκταση του ΕΕΤΗΔΕ είτε π.χ. διότι απουσίαζαν στο εξωτερικό είτε διότι το λογαριασµό µε τον εσφαλµένο υπολογισµό έλαβε ενοικιαστής κατοικίας, ο οποίος δεν µερίµνησε να τον ελέγξει και να ενηµερώσει έγκαιρα τον ιδιοκτήτη.

3. Δεν έχουν ακόµα διεκπεραιωθεί στο σύνολό τους από τις αρµόδιες Δ.Ο.Υ. οι αιτήσεις των πολιτών, που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες (µακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι) και δικαιούνται υπολογισµό του ΕΕΤΗΔΕ µε µειωµένο συντελεστή. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι πολίτες αυτοί να επιβαρύνονται µε το ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 και σε πολλές περιπτώσεις να τους έχουν ήδη βεβαιωθεί τα αντίστοιχα ποσά, ενώ κατά το νόµο χαίρουν απαλλαγής. Σηµειώνεται ότι η διαδικασία αυτή προβλεπόταν από το άρ. 2 της ΠΟΛ 1056/2012.

4. Επίσης, δεν έχουν ακόµα διεκπεραιωθεί από τις αρµόδιες Δ.Ο.Υ. οι αιτήσεις των πολιτών, που, χωρίς να ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, προσέφυγαν στις Δ.Ο.Υ., προκειµένου να ζητήσουν µείωση ή απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ επειδή διαβιούν υπό µειονεκτικές συνθήκες.

5. Τέλος, πρέπει να υπάρξει µέριµνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίοι κατά την έκδοση του τελικού εκκαθαριστικού λογαριασµού :ΕΗ, όταν διακόπτουν το συµβόλαιο λόγω αλλαγής ακινήτου, καλούνται να πληρώσουν τυχόν εναποµείνασες δόσεις ΕΕΤΗΔΕ, τις οποίες δεν µπορούν να συµψηφίσουν πια µε µισθώµατα. Αυτό έχει ως συνέπεια ο µισθωτής -χρήστης του ακινήτου να πληρώνει µέρος του φόρου ο οποίος βαρύνει τον κύριο του ακινήτου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι, στο πλαίσιο της επεξεργασίας των ρυθµίσεων για την οριστικοποίηση του νέου τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που υπάρχουν ως προς το αντικείµενο της φορολόγησης (πραγµατικό εµβαδόν, τιµή ζώνης, συντελεστής παλαιότητας των επιβαρυνόµενων ακινήτων) και ως προς τους υπόχρεους για την καταβολή του φόρου (ευάλωτες οµάδες πολιτών, µισθωτές), ώστε το νέο Τέλος να αντιστοιχεί στην πραγµατική αξία της περιουσίας των πολιτών, να ελαφρυνθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη και να µην καταβάλουν φόρο πολίτες τους οποίους αυτός δεν βαρύνει».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass