ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ…

Ματαιώνεται η ανέγερση κτιρίου στο οικόπεδο του ΙΚΑ

* Το κεντρικό κατάστημα της Λάρισας αλλάζει στέγη - Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μίσθωση νέου ακινήτου

Δημοσίευση: 09 Απρ 2015 13:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:57

Του Γιώργου Νούλη

  Τέτοιες ημέρες πέρυσι, και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου 2014, η αρμόδια επί των στεγαστικών θεμάτων υποδιοικήτρια του ΙΚΑ κ. Βασιλική Τριανταφυλλίδη, ανακοίνωνε σε ειδική συνέντευξη τύπου από τη Λάρισα, την πρόθεση του Ιδρύματος, να αξιοποιήσει το ιδιόκτητο οικόπεδό του επί των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στεγαστικές ανάγκες των Διοικητικών Υπηρεσιών του στον νομό. Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου 2015, το περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ Λάρισας, κοινοποιεί την προκήρυξη δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση  οικήματος για τη μεταστέγασή του…

Η βούληση για την ανέγερση κτιρίου στο οικόπεδο με τη μέθοδο της αντιπαροχής ή της  ανταλλαγής του με αντίστοιχης αξίας κτίριο εντός των ορίων της πόλης για την ώρα εγκαταλείπεται  και  η αντίστροφη μέτρηση για την μετακόμιση του κεντρικού καταστήματος του ΙΚΑ, από το πολυώροφο ακίνητο στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Πατρόκλου ξεκίνησε... Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 12 Μαΐου και τα προσφερόμενα ακίνητα, είτε ετοιμοπαράδοτα είτε υπό αποπεράτωση, θα πρέπει να βρίσκονται εντός της ασφαλιστικής περιοχής και είναι περίπου 2.100 τετραγωνικά μέτρα χωρίς να υπολογίζονται κοινόχρηστοι χώροι.

"Αναζητούμε διπλάσιους χώρους, εξηγεί στην "Ε" ο διευθυντής του περιφερειακού καταστήματος κ. Γεώργιος Σταυροθεόδωρος. Το υπάρχον κτίριο, δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του και να συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση των δραστηριοτήτων του. Η οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Ιδρύματος  και επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της παρουσίας του στο νομό, αύξησε και την παραγωγικότητα των τμημάτων του και την επισκεψιμότητα των ασφαλισμένων του. Με δεδομένο ότι εξυπηρετούμε 500 ασφαλισμένους  κατ' ελάχιστο σε καθημερινή βάση φτάνοντας και τους 1.000 ανά περιόδους, η αναζήτηση κτιρίου με μεγαλύτερους και ευρύχωρους γραφειακούς χώρους, καθίσταται επιτακτική".

 Και αφού η εξαγγελία για την εκμετάλλευση του οικοπέδου, αποδείχτηκε μετά από ένα χρόνο… ανεδαφική, η προκήρυξη για τη μίσθωση νέου ακινήτου, κατέστη μετά από 13 χρόνια και… αναπόφευκτη. Από το Φθινόπωρο και μετά, το περιφερειακό κατάστημα θα βρίσκεται κάτω από νέα στέγη.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

 Να σημειώσουμε πως η πρόθεση της κεντρικής διοίκηση του ΙΚΑ, για την αξιοποίηση του οικοπέδου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν εγκαταλείπεται, και ως προοπτική υπάρχει, καθώς έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που μελετά τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσία του, αλλά από τη στιγμή που οι ισορροπίες στην κτηματαγορά έχουν ανατραπεί, η ανέγερση κτιρίου στην παρούσα φάση δεν προχωρά…

 Να επισημάνουμε επίσης πως η ανέγερση του κτιρίου (3.000 τ.μ επιφανείας και επιπλέον 950 τ.μ υπογείων χώρων), δε μπορούσε ούτως ή άλλως να γίνει με ιδίους πόρους και καθώς υπήρχε από το 2011 οικοδομική άδεια, προκρίθηκε εξαρχής η λύση της αντιπαροχής. Πέραν της αντιπαροχής βέβαια, όπως προαναφέραμε, η διοίκηση συζητούσε και την ανταλλαγή του ακινήτου με αντίστοιχης αξίας κτίριο, αλλά λόγω της  μεγάλης αντικειμενικής αξίας, που έχει (υπολογίζεται στα 7 εκ. ευρώ περίπου), θα έπρεπε η ενδιαφερόμενη εργοληπτική εταιρία να καλύψει τη διαφορά και με χρηματική αποζημίωση... Και μπορεί το ιδιόκτητο οικόπεδο να απέδιδε κτίριο επιφάνειας 6.000 τ.μ περίπου με μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 1.445 τ.μ. ( και ίσως 10% επιπλέον με το νέο ΓΟΚ), αλλά οι εγγυήσεις για την ανέγερσή του δεν δόθηκαν και τα σχέδια μένουν στα συρτάρια… Πληροφοριακά στο κτίριο που θα ανεγειρόταν στο οικόπεδο, θα στεγαζόταν τόσο τα δύο καταστήματα του ΙΚΑ Λάρισας όσο και το Πανθεσσαλικό Διοικητικό Περιφερειακό Κέντρο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 Στο μεταξύ από χθες το ΙΚΑ έθεσε σε λειτουργία νέες πρωτοποριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων θα είναι στο εξής δυνατή η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ και η υπαγωγή των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης μέσω διαδικτύου. Οι διαδικτυακές αυτές εφαρμογές εκσυγχρονίζουν ριζικά τις υπηρεσίες προς τους οφειλέτες, παρέχοντας νέες δυνατότητες συναλλαγής με το Ίδρυμα και ουσιαστικά εξαλείφουν την ανάγκη προσέλευσης στα καταστήματα. Υπηρεσίες προς Οφειλέτες" . Για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οφειλέτες – εργοδότες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κάνουν χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής ΑΠΔ ενώ οι λοιποί οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (π.χ. ασφαλισμένοι με οφειλές από παροχές ή συντάξεις, παλιοί εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ή εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων που δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά την ΑΠΔ), και οι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ μπορούν να πιστοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας "Πιστοποίηση Οφειλετών ΚΕΑΟ" και να κάνουν χρήση των κωδικών που δήλωσαν κατά την πιστοποίησή τους.

 

ΦΩΤ.: Το ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ Λάρισας στην οδό Ασκληπιού και Ηπείρου μένει ανεκμετάλλευτο, στοιχειωμένο, να θυμίζει τη χαμένη αίγλη του…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass