ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΕΥΘΥΝΗ" ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Ρύθμιση - φραγμός στις επενδυτικές πρωτοβουλίες

* Σάλο προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο η διάταξη του νόμου, η οποία τελικά θα αποσυρθεί…

Δημοσίευση: 10 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:57

Την άμεση κατάργηση του άρθρων 31 του νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που  προβλέπει την "αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ευθύνη" για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία εταίρων ή μετόχων με ποσοστό τουλάχιστον 10%, ζητά το Επιμελητήριο Λάρισας. Το συγκεκριμένο άρθρο που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάρτιο και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε επιχειρηματικούς φορείς της χώρας καθώς όπως εκτιμάται καταστέλλει κάθε έννοια επιχειρηματικής λειτουργίας και επενδυτικής πρωτοβουλίας , αφού επί της ουσίας αποτρέπει τον επενδυτή να τοποθετηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επί της ουσίας καθιστά απλούς μετόχους συνυπεύθυνους για πράξεις ή παραλήψεις αυτών που ασκούν τη διοίκηση και στην πράξη καταργεί την έννοια της «ανώνυμης εταιρείας». Συνεπώς βάζει τεράστιους φραγμούς στην επιχειρηματικότητα, δεδομένου ότι κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο επένδυσης αν γνωρίζει ότι μπορεί να βρεθεί υπεύθυνος για πράξεις που δεν έκανε.

" Οι ρυθμίσεις του άρθρου 31 του Νόμου 4321/2015 καταργούν ουσιαστικά την έννοια της Α.Ε. και βάζουν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία μπλοκάροντας παράλληλα συγχωνεύσεις και πωλήσεις μεριδίων, σχολιάζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ.  Υπεύθυνοι για τις οφειλές  -μαζί με τους τόκους και τα πρόστιμα-  μη εισηγμένων Α.Ε. είναι όχι μόνον η διοίκηση μιας εταιρείας αλλά και  όλοι οι μέτοχοι που έχουν ποσοστό 10% ή μεγαλύτερο. Πρόκειται για ρύθμιση που καθιστά τους απλούς μετόχους συνυπεύθυνους για πράξεις ή παραλήψεις αυτών που ασκούν τη διοίκηση και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος «μαζεύουμε χρήματα με κάθε τρόπο» αποφασίζει ρυθμίσεις  που θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα μια που στην αγορά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: μην επενδύετε σε εταιρείες, μπορεί να μπλέξετε!  Είμαστε για ακόμη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να τονίσουμε ότι η περιδίνηση στην οποία έχει περιπέσει η Ελληνική οικονομία θα οδηγήσει σε αρνητικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα όχι μόνον στην οικονομία  αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Το Επιμελητήριο Λάρισας είναι  κάθετα αντίθετο στη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα προσπαθήσει μέσω των παρεμβάσεων του να την αλλάξει το συντομότερο δυνατό".

ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πάντως υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικά το Υπ. Οικονομίας θα αποσύρει το άρθρο, το οποίο επιπροσθέτως αντιβαίνει στις γενικές διατάξεις περί ΑΕ και ΕΠΕ καθώς διασπά τον κανόνα ότι η διοίκηση και οι εταίροι-μέτοχοι κεφαλαιουχικής εταιρείας δεν ευθύνονται για τα χρέη του νομικού προσώπου. Μέχρι σήμερα αντίστοιχου περιεχομένου διατάξεις υπήρχαν μόνο στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που όμως περιέχει ποσοτικούς και χρονικούς περιορισμούς για τους μετόχους (πχ η οφειλή να αφορά την περίοδο στην οποία πρόσωπο ήταν μέτοχος ή εταίρος). Συνεπώς με το άρθρο αυτό οι ΑΕ και οι ΕΠΕ αποκτούν τα χαρακτηριστικά προσωπικής εταιρείας και αφετέρου δημιουργούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

ΦΩΤ.:  Επικίνδυνη για την επιχειρηματικότητα η κατάργηση της έννοιας της Α.Ε., τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ  Δημ. Αδάμ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass