ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Έρχονται ειδοποιητήρια για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα ΙΧ

* Μεγάλο το πρόβλημα στο ν. Λάρισας καθώς αρκετοί οδηγοί απειλούνται με κυρώσεις και πρόστιμα…

Δημοσίευση: 10 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:57

Στο "κυνήγι" των οδηγών που κυκλοφορούν ανασφάλιστοι και δίχως να έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους  στρέφονται συντονισμένα τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας στους δρόμους και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου…

Τα δύο υπουργεία έχουν ξεκινήσει συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο ώστε τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει το υπουργείο Μεταφορών να συνδεθούν με τις ασφαλιστικές εταιρίες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων  ώστε να αποσταλούν ειδοποιητήρια σε όλους όσοι κυκλοφορούν το ΙΧ χωρίς ασφάλιση ή δεν έχουν περάσει από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο.

Η ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης των στοιχείων για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ θα ενεργοποιηθεί από τη ΓΓΔΕ άμεσα και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια και στους Λαρισαίους ιδιοκτήτες οχημάτων.  Οι έλεγχοι από τις αρχές του 2013 καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα μηχανογράφησης τόσο από τα Ιδιωτικά όσο και από τα Δημόσια ΚΤΕΟ και η διασταύρωση των στοιχείων είναι πολύ εύκολη καθώς σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να διαπιστωθούν με απόλυτη ακρίβεια πόσα είναι τα οχήματα που δεν έχουν δελτίο τεχνικού ελέγχου.

ΑΝΕΛΕΓΚΤΑ ΑΠΟ ΚΤΕΟ

Ο αριθμός των οχημάτων της Λάρισας που δεν περνούν από τεχνικό έλεγχο τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων, έχει μειωθεί αλλά ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετοί οδηγοί που αμελούν την υποχρέωση του ΚΤΕΟ.

" Πρόκειται κυρίως για εποχούμενους της περιφέρειας του νομού και όχι των αστικών της κέντρων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων ν. Λάρισας κ. Δημ Παληογιάννης. Στην πόλη της Λάρισας ο αριθμός τους έχει λιγοστέψει, αλλά ωστόσο θεωρούνται αρκετοί οι οδηγοί που αρνούνται επιδεικτικά να περάσουν από ΚΤΕΟ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια στους δρόμους. Βέβαια υπάρχουν και οδηγοί οι οποίοι, για οικονομικούς προφανώς λόγους, έχουν περιορίσει στα απαραίτητα του σέρβις των οχημάτων για να περάσουν από τον τεχνικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, σε όσους οδηγούς δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ θα σταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή προστίμου αλλά και της υπενθύμισης εντός 10 ημερών να περάσουν από τεχνικό έλεγχο. Να θυμίσουμε πως εδώ και αρκετό καιρό η επιτροπή αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μελετά τη μείωση αρκετών προστίμων μεταξύ των οποίων και αυτού για τα ΚΤΕΟ. Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται από την Τροχαία σε περίπτωση εντοπισμού ανέλεγκτου οχήματος είναι 400 ευρώ και πέφτει στο 1/8 δηλαδή 50 ευρώ εάν πληρωθεί εντός δέκα ημερών και προσκομιστεί από τον ιδιοκτήτη το δελτίο τεχνικού ελέγχου. Στην περίπτωση των επιβατικών δεν αφαιρούνται στοιχεία κυκλοφορίας. Στα φορτηγά όμως το πρόστιμο της Τροχαίας μπορεί να μειωθεί μόνο στο μισό, ενώ αφαιρούνται και οι πινακίδες. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι οδηγοί να μπορούν να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ πληρώνοντας μικρότερο ή και καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση που είναι εκπρόθεσμοι.

Πάντως μέριμνα για να μειωθεί το κόστος για έλεγχο των οχημάτων στα ΚΤΕΟ δεν λαμβάνεται… Οι ιδιοκτήτες οχημάτων της Λάρισας πληρώνουν ακριβά τον τεχνικό έλεγχο συγκριτικά με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (πχ Βόλος) και αντί το κόστος να μειώνεται, αυξάνεται, γεγονός που αναγκάζει τους οδηγούς να αποφεύγουν για καθαρά οικονομικούς λόγους τον έλεγχο. Βέβαια στην ελεύθερη οικονομία  δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει περιορισμούς και να θίγει τον ανταγωνισμό αλλά εάν τα Δημόσια ΚΤΕΟ μείωνα τις τιμές, θα ακολουθούσαν και τα ιδιωτικά... 

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Εξάλλου οι έλεγχοι των δύο υπουργείων θα εστιαστούν και στα ανασφάλιστα οχήματα που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδας, Δημήτρη Παπανικολάου, ξεπερνούν τα 15.000. Όσοι εντοπιστούν πλέον ανασφάλιστοι  από τις διασταυρώσεις, θα λάβουν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σημειώματα και θα υποχρεωθούν να ασφαλίσουν το όχημά τους και να καταβάλουν 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Να θυμίσουμε πως σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς την ασφαλιστική κάλυψη επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες. Σε εμπλοκή οχήματος σε ατύχημα επιβάλλεται η επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση του χρόνου που επιβάλλει ο νόμος απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης. Η αστυνομική αρχή επιβάλλει επίσης χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατικά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Να θυμίσουμε πως οι ασφαλιστικές εταιρίες βάσει του νόμου 4261/2014, έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη σύναψη συμβολαίων. Όπως προβλέπεται, καταργήθηκε το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και πλέον το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης θα είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας. Δηλαδή, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης. Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνο αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Μάλιστα, διά νόμου απαγορεύεται πλέον να παραδίδουν οι ασφαλιστικές στους ασφαλισμένους τα συμβόλαια αν οι τελευταίοι δεν έχουν πρώτα πληρώσει το ασφάλιστρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass