ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΥΤΟ...

Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2013 3:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:21
Την εξασφάλιση των μικροκαταθετών σε δυνητικές μελλοντικές διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών προβλέπει το σχέδιο νόμου, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, οι πελάτες τους που έχουν αποταμιεύσεις ή άλλες τοποθετήσεις μεγαλύτερες από 100.000 ευρώ ενδέχεται να υποστούν ζημία.
Το σχέδιο νόμου αυτό χαρακτηρίζεται παρόμοιο με την συμφωνία για το χειρισμό της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, όπου οι δικαιούχοι λογαριασμών με ποσά υψηλότερα από 100.000 ευρώ υπέστησαν ζημίες στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης η οποία συνήφθη με την τρόικα.
Σύμφωνα με την πρόταση για το σχέδιο νόμου σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει ζημίες σε καταθέσεις υψηλότερες από 100.000 ευρώ εάν έχει εξαντλήσει τις άλλες οδούς, όπως τους μετόχους της και όσους διακρατούν αξιόγραφά της, ωστόσο οι αποταμιεύσεις που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένες. «Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες ώστε οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα και εντέλει οι αποταμιευτές να επωμίζονται το βάρος» της εύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων είτε για την ανακεφαλαιοποίηση, ή για την εκκαθάριση μιας τράπεζας.
Ορισμένες χώρες είχαν επίσης εξετάσει την ιδέα να χρησιμοποιούνται τα ταμεία ασφάλισης καταθέσεων των τραπεζών για τέτοιες διαδικασίες, αλλά η Επιτροπή Οικονομικών απέρριψε την πρόταση, διότι θα έπληττε τους δικαιούχους μικρότερων αποταμιεύσεων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass