ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Πώς θα αποκτήσετε τις βεβαιώσεις αποδοχών

* Τεχνικό πρόβλημα προέκυψε στην εφαρμογή του ΟΓΑ που δεν αφορά σε όλους τους συνταξιούχους του Οργανισμού

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2013 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:22
Του Γιώργου Νούλη
Ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση συνεπάγεται για χιλιάδες συνταξιούχους η υποχρέωση υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης. Αφενός μεν πρέπει να μεταβούν στις Εφορίες για να προμηθευτούν κλειδάριθμο, αφετέρου θα πρέπει να απευθυνθούν σε φοροτεχνικούς, λογιστές ή στα ΚΕΠ για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δέχεται πιέσεις ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση ηλεκτρονικής κατάθεσης της δήλωσης τουλάχιστον οι υπηρήλικες, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις υπαναχώρησης από το αρχικό σχέδιο.   
Στο μεταξύ στη διάθεση των συνταξιούχων, προκειμένου να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση των αποδοχών τους, προκειμένου να προβούν στη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης έθεσε χθες το ΙΚΑ. Στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων» μπορούν πλέον όλοι οι συνταξιούχοι κάθε κατηγορίας σύνταξης, είτε γήρατος, είτε αναπηρίας, είτε θανάτου, πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά τους στοιχεία να τυπώσουν τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ) καθώς και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, οι βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων αποστέλλονταν από το ΙΚΑ ταχυδρομικά.
Η νέα υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν άμεση πρόσβαση στις βεβαιώσεις αποδοχών από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ελλάδα.
Για να καταστεί δυνατή η εκτύπωση, θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά τα εξής πεδία:
- Κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού
- Ο Αριθμός Μητρώου του ασφαλισμένου
- Ο αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ. Πρόκειται για τον τραπεζικό αριθμό, και θα τον βρείτε στις τριμηνιαίες αποδοχές συντάξεων.
- Ο Α.Μ.Κ.Α.
- Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και τέλος
- Ο κωδικός οπτικής επιβεβαίωσης που επιλέγεται από το σύστημα. Μετά τον έλεγχο που θα κάνετε, επιλέξτε «Βεβαίωση Συντάξεων» και τυπώστε.
Σε περίπτωση που δε συμφωνείτε με τα ποσά που εμφανίζονται στη Βεβαίωση Συντάξεων τότε, αν είστε συνταξιούχος ΙΚΑ ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑ απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα πληρωμών συντάξεων του Υποκ/τος ΙΚΑ ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας σας και αν είστε συνταξιούχος του τ.ΤΑΠΟΤΕ απευθυνθείτε στο Υποκατάστημα Ασφαλισμένων του Εντασσόμενου Κλάδου Σύνταξης ΤΑΠΟΤΕ.
Εννοείτε πως όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή μπορούν να τυπώσουν τη βεβαίωση στα ΚΕΠ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΓΑ
Στο μεταξύ μέσω διαδικτύου μπορούν να λάβουν για πρώτη φορά από φέτος τις βεβαιώσεις συντάξεων και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Ο Οργανισμός χορηγεί από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, (www.oga.gr), τις βεβαιώσεις για το 2013 και οι οποίες αφορούν σε ποσά που καταβλήθηκαν το 2012 από τις 18 Απριλίου. Έτσι, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις επόμενες ημέρες, που θα γίνει μέσω του TAXIS έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τη βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας διαδικτυακά.
ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Πάντως η συγκεκριμένη εφαρμογή για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ θα παραμένει κλειστή έως και αύριο λόγω τεχνικού προβλήματος. 
Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά στους δικαιούχους συντάξεων επιζώντων (χηρείας - ορφανικές) των οποίων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση κατοικίας τους αλλά για τις υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων. Επίσης, για τους συνταξιούχους που έχουν οφειλή προς τον Οργανισμό και δεν έγινε καταβολή σύνταξης το έτος 2012, οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται κατόπιν αιτήσεώς τους από τον Κλάδο Ι΄ Μητρώου Συνταξιούχων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΟΓΑ, για την έκδοση της βεβαίωσης. Οπωσδήποτε όμως, για την έκδοση της βεβαίωσης, πρέπει να πληκτρολογηθεί υποχρεωτικά. ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Μητρώου του Συνταξιούχου ΟΓΑ και ο ΑΦΜ.
Να σημειωθεί ότι για τους συνταξιούχους άλλων Ταμείων, οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά. Για παράδειγμα ο ΟΑΕΕ έχει στείλει ήδη βεβαιώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους ασφαλισμένους του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass