ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2012

«Άλμα» 70% για το εμπορικό πλεόνασμα της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2013 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:25

Κατά 70% αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της περιφέρειας Θεσσαλίας το 2012, σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Για πρώτη φορά, το 2012, οι θεσσαλικές εξαγωγές ξεπέρασαν το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ –διαμορφώθηκαν στο περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα περίπου 570 εκατ. ευρώ. Μέσα σε μια πενταετία, από το 2008 ως το 2012, η Θεσσαλία κατόρθωσε να μετατρέψει ένα έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της τάξης των περίπου 400 εκατ. ευρώ σε πλεόνασμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. «Ναυαρχίδα» των θεσσαλικών εξαγωγών παραμένουν τα τρόφιμα, ενώ ακολουθούν μέταλλα (αν και με σημαντική υποχώρηση) και μη μεταλλικά ορυκτά.

 michou@eleftheria.gr

 Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση του ΣΕΒΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα, Δημήτρη Λακασά, εκτιμάται ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα παρουσιάσουν νέα αύξηση, της τάξης του 6%-10% το 2013. Ο ίδιος επισήμανε ότι μεταξύ 2008 και 2012, δηλαδή στη διάρκεια της κρίσης, η αξία των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό αυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς κατά 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 27 δισ. πέρυσι (+59%).

Ο κ.Λακασάς υπογράμμισε ότι ο εθνικός στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 45% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι 27% σήμερα.

 «ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ»

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, ο κλάδος των τροφίμων «είναι πλέον ξεκάθαρα η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών, έχοντας υποκαταστήσει την κλωστοϋφαντουργία», που μέχρι κάποια χρόνια πριν πρωταγωνιστούσε, ενώ υπάρχει ως προς έναν βαθμό μετατόπιση από τις ανεπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες αγορές. Ενδεικτικό της γενικότερης δυναμικής που δημιουργείται στον τομέα των εξαγωγών είναι και το γεγονός ότι μόνο την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 νέες εγγραφές εξαγωγικών επιχειρήσεων στα μητρώα του ΣΕΒΕ, έναντι ελάχιστων διαγραφών.

 

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Από την ανάλυση περιφερειακών εξαγωγικών επιδόσεων, που έκανε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ προκύπτει ότι εννέα από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας εμφάνισαν πέρυσι πλεόνασμα, ενώ το 2011 πλεονασματικές ήταν οι οκτώ  -προστέθηκε, δηλαδή, η Ήπειρος. Ελλειμματικές παραμένουν Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία και Αττική.

Παράλληλα, 11 από τις 13 περιφέρειες (εξαιρούνται Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Στερεά Ελλάδα) βρίσκονται σήμερα πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο εξαγωγών του 2008, χρονιά στην οποία η ελληνική οικονομία μπήκε σε τροχιά ύφεσης.

Το 63% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται από την Αττική και την Κ. Μακεδονία. Ωστόσο, σημαντική είναι πλέον και η συνεισφορά της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία όμως οφείλεται κυρίως στον κλάδο των πετρελαιοειδών, λόγω των διυλιστηρίων. Από το σύνολο των περιφερειών, ιδιαίτερα σημαντική είναι η άνοδος της Πελοποννήσου (28,3%), καθώς και της Αττικής και της Κ. Μακεδονίας (σχεδόν 14%). Η Πελοπόννησος, το Ιόνιο, το Ν. Αιγαίο και η Θεσσαλία ήταν οι περιφέρειες που σημείωσαν σημαντική αύξηση εξαγωγών την τελευταία πενταετία και μάλιστα μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο (άνω του 30%).

 ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Για τις περισσότερες περιφέρειες, η ΕΕ-27 παραμένει ο κυριότερος στρατηγικός εταίρος σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Νότιο Αιγαίο, που πλέον πραγματοποιούν σημαντικές πωλήσεις σε αναδυόμενες, δυναμικές αγορές, όπως η Ασία, η Μ. Ανατολή, η Ρωσία και η Β. Αμερική.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass