ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΕΦΟΡΟΣ...

Χειρόγραφα οι δηλώσεις από συνταξιούχους…

* Άνοιξε χθες το taxis - Από 250 ευρώ και πάνω θα γράφονται οι τόκοι - Αναμένονται διευκρινίσεις για τους συνδικαιούχους

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2013 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:26
 Του Γιώργου Νούλη
Μετά από την κατακραυγή του κόσμου, τις έντονες διαμαρτυρίες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση να κατατεθούν φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στους συνταξιούχους να την καταθέσουν χειρόγραφα.
Με επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες διευκρίνισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Εφορίες.
Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο είναι αν με αυτή την απόφαση ακυρώνεται η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής υποβολής για τους συνταξιούχους, καθώς η αδυναμία υποβολής δεν μπορεί να αποδειχθεί αντικειμενικά και συνεπώς το πιθανότερο είναι όλοι οι συνταξιούχοι να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα αυτή.
Στο μεταξύ σε λειτουργία τέθηκε χθες απόγευμα η εφαρμογή υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδημάτων 2012, στη διαδικτυακή σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή του TAXIS NET και την υποβολή της δήλωσης είναι οι υπόχρεοι να διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς (κλειδάριθμος) στο πληροφοριακό σύστημα.
Όσον αφορά στη χθεσινή εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που δίνονται οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου είτε από τους ίδιους τους φορολογουμένους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Η εξουσιοδότηση θα αφορά τη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 (όπως έχουν ενημερωθεί από τα αρχεία της ΓΓΠΣ) και το Ε3, ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet.
Στην περίπτωση αυτή ωστόσο απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς τον λογιστή.
Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια εφορία, αλλά στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
Οι κωδικοί των χρηστών του Taxisnet που αυτήν τη στιγμή κάνουν χρήση των υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30ή Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλουν κάθε είδους δήλωση. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως, οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Πάντως η ουσία είναι πως ο Έφορος θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει αν ο λόγος για τον οποίο ο φορολογούμενος ζητά να καταθέσει χειρόγραφη δήλωση είναι σοβαρός, ενώ η ανικανότητα κάποιου να συνδεθεί στο Internet και να καταθέσει όπως προβλέπεται τη δήλωσή του μπορεί να θεωρηθεί σαν αδυναμία που δικαιολογεί την εξαίρεση...
 Να σημειώσουμε επίσης πως κάποια ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν στείλει στους δικαιούχους τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2012 ενώ ούτε έχουν ενημερώσει αν θα μπορούν να λάβουν τις βεβαιώσεις ηλεκτρονικά όπως στο ΙΚΑ ή τον ΟΓΑ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
 Στο μεταξύ χθες σε ανάρτησή του στο twitter, o Γεν. Γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «το κατώτερο όριο για να υποχρεούται ο φορολογούμενος να δηλώσει τους τόκους από τις καταθέσεις στο έντυπο φορολογικής δήλωσης, θα είναι 250 ευρώ. Επίσης ανάφερε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας δικαιούχοι σε κοινό λογαριασμό, οι τόκοι καταθέσεων θα αναγράφονται στο έντυπο Φορολογικής Δήλωσης ανάλογα με το ποσό που τους αναλογεί πραγματικά». Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν καταχωρείται από τις τράπεζες και ούτε είναι δυνατό να διασταυρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Μετά τους προβληματισμούς του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης για την αναγραφή των τόκων καταθέσεων, θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα διευκρινιστική εγκύκλιο που να ξεκαθαρίζει το θέμα με επίσημο τρόπο.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass