ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛ.ΤΑ. ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Τέλος στα ταμεία των εφοριών από Δευτέρα

* Σε νέα αντιπαράθεση οι Εφοριακοί με το υπ. Οικονομικών - Στον «αέρα» το μέλλον και οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2013 3:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:35
Του Γιώργου Νούλη
Σε μια περίοδο που κρίνεται κρίσιμη για την πορεία είσπραξης των εσόδων, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, οι εφοριακοί βρίσκονται εκ νέου σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών τόσο για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου και τα σχέδια περαιτέρω κατάργησης εφοριών, όσο και για τα σενάρια που θέλουν την απορρόφηση του ΣΔΟΕ από την Οικονομική Αστυνομία. Στο μεταξύ στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ., αντί για τα γκισέ των εφοριών, θα πληρώνουν υποχρεωτικά τους φόρους και τα χρέη τους οι πολίτες από την 1η Ιουνίου, ενώ μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα παρέχεται δυνατότητα πληρωμών στα ταμεία των ΔΟΥ.
Σήμερα να θυμίσουμε πως πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών γίνεται παράλληλα στις ΔΟΥ, τις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Ομως, από την 1η Ιουνίου θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ., πλην εξαιρετικών περιπτώσεων κατόπιν έγκρισης του προϊσταμένου της Εφορίας. Η πληρωμή των οφειλών θα γίνεται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) και Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) αντίστοιχα στα ΕΛ.ΤΑ. ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων από την πλευρά του οφειλέτη. Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλλει είτε το σύνολο είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τους κωδικούς μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), από το ειδοποιητήριο που θα λαμβάνουν από τη ΓΓΠΣ και από τις εφορίες. Για κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται θα εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από τη ΔΟΥ ή τη ΓΓΠΣ, στην οποία θα αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Όσον αφορά στην αντιπαράθεση, να σημειώσουμε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εφοριακών είχε συνάντηση την περασμένη Δευτέρα με τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρη, στην οποία εξετάσθηκε το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της δομής του υπουργείου, αλλά και το τι θα γίνει με τις προωθούμενες αλλαγές στα τμήματα ελέγχου και δικαστικού των Εφοριών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΥΟ. αλλά και σχετικές πληροφορίες, οι συνδικαλιστές επεσήμαναν στον κ. Θεοχάρη πως η απώλεια έστω και μιας οργανικής θέσης αποτελεί «αιτία πολέμου». Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης επισήμανε πως για το θέμα των οργανικών θέσεων του υπουργείου περιμένει την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων για την κατανομή τους, ενώ αποσαφήνισε πως περιμένει προτάσεις από την Ομοσπονδία ως προς τις ΔΟΥ που θα έχουν έλεγχο και δικαστικό. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Θεοχάρης φέρεται να αποκάλυψε πως υπάρχει συζήτηση να απορροφηθεί το ΣΔΟΕ από την Οικονομική Αστυνομία. «Υπάρχει συζήτηση να απορροφηθεί το ΣΔΟΕ από την Οικονομική Αστυνομία και όχι το αντίθετο. Δεν συμμετέχω στις συζητήσεις, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα» φέρεται να δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΟΕ
Να σημειώσουμε πώς για το θέμα της λειτουργίας του ΣΔΟΕ υπάρχει μια κατ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Το σχέδιο είναι να σπάσει το Σώμα σε δύο αυτόνομες υπηρεσίες. Η μία θα έχει στην αρμοδιότητά της τον έλεγχο όλων των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων. Δηλαδή, τους καθημερινούς προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και στην αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ, την έκδοση αποδείξεων, τους ελέγχους για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Η δεύτερη υπηρεσία, θα ασχολείται με ειδικές υποθέσεις που θα αφορούν το οικονομικό έγκλημα, τη διαφθορά, τη διακίνηση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τον έλεγχο των καταθετών του εξωτερικού, των offshore εταιρειών και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης για παράνομο πλουτισμό και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Στόχος αυτής της διάσπασης θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία στη φορολογική διοίκηση και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται το δεύτερο τμήμα να περάσει στην αρμοδιότητα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως το προεδρείο της ΠΟΕ-ΔΥΟ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass