«ΧΑΟΣ» ΣΤΟ ΙΚΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΜΚΑ-ΑΦΜ ΚΑΙ ΕΚΑΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΘΩΣ «ΛΕΙΠΟΥΝ» ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

Πάνω από 800 Λαρισαίοι χωρίς σύνταξη Ιουνίου!

* «Διορία» μέχρι τις 6 Ιουνίου έχουν οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα στοιχεία που λείπουν

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2013 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:36
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν χθες το πρωί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ Λάρισας, όπου έσπευσαν οι συνταξιούχοι που «είδαν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς... κενούς, εξαιτίας ελλιπών ή λανθασμένων στοιχείων ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Μαζί τους έτρεξαν και οι συνταξιούχοι που έλαβαν μικρότερο ΕΚΑΣ, αλλά και όσοι είδαν στο σχετικό ειδοποιητήριο ότι όχι μόνον τους κόπηκε το εν λόγω επίδομα, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν και ποσά «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών, υπολογίζεται ότι περίπου 600 είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δεν έλαβαν τη σύνταξη του Ιουνίου, εξαιτίας ελλείψεων στα στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ενώ περίπου 200 είναι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Όσο για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, από περίπου 15.000 που είναι στο νομό Λάρισας, οι μισοί είδαν μειωμένο ή και καθόλου επίδομα -ενώ καλούνται και να πληρώσουν «αχρεωστήτως καταβληθέντα»...
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ Λάρισας είχαν σπεύσει περίπου 60-70 συνταξιούχοι, τόσο για τα στοιχεία ΑΜΚΑ-ΑΦΜ, όσο και για το θέμα του ΕΚΑΣ. Άλλοι περίπου 50 συνταξιούχοι είχαν περάσει μέχρι εκείνη την ώρα την πόρτα του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Σμύρνη, για τους ίδιους λόγους. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ εκτιμούν ότι περίπου 400- 600 στο ένα υποκατάστημα και περίπου 200 στο άλλο- είναι οι Λαρισαίοι συνταξιούχοι των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν διασταυρωθεί ή είναι λανθασμένα. Ωστόσο, επειδή δεν ήταν μόνον οι συνταξιούχοι με «προβληματικούς» ΑΜΚΑ-ΑΦΜ που προσέφυγαν στα γκισέ του Ταμείου, αλλά και όσοι δικαιούχοι είδαν περικοπές ή καθόλου ΕΚΑΣ στους λογαριασμούς τους, οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν εύκολα στην πληθώρα αιτημάτων για εντολή πληρωμής, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους απόμαχους της εργασίας να πρέπει να ξαναπεράσουν την πόρτα του Ταμείου, από τη Δευτέρα.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τις συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και εκεί εμφανίστηκαν ελλείψεις του ΑΜΚΑ και ΑΦΜ συνταξιούχων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που είδαν τους λογαριασμούς τους κενούς να μην γνωρίζουν τι να κάνουν. Σύμφωνα με την ΥΔΕ Λάρισας, με βάση τις καταστάσεις που εστάλησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εντοπίστηκαν περίπου 177 περιπτώσεις Λαρισαίων συνταξιούχων του Δημοσίου, στους οποίους εμφανίζεται πρόβλημα ταυτοποίησης στοιχείων. Ωστόσο, από την υπηρεσία εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος, καθώς ήδη έχουν απευθυνθεί στην υπηρεσία και συνταξιούχοι που δεν αναγράφονται στην περίφημη «λίστα». Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 200-250 συνταξιούχοι του Δημοσίου στον νομό Λάρισας δεν έλαβαν τη σύνταξη του Ιουνίου.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη χώρα, «ορφανές», δηλαδή χωρίς ΑΜΚΑ-ΑΦΜ ή με ελλείψεις και λάθη, βρέθηκαν περίπου 96.333 συντάξεις (54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές) η καταβολή των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε για τον Ιούνιο. Όσοι συνταξιούχοι δεν πληρώθηκαν τη σύνταξή τους θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη 6 Ιουνίου να σπεύσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταχωριστούν τα στοιχεία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσουν και τη σύνταξη του Ιουλίου –και φυσικά, την όποια επόμενη καταβολή. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ θα πρέπει να απευθυνθούν οι συνταξιούχοι που πληρώνονται από το ΙΚΑ (και τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα), προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίησή τους και να εκδίδεται η εντολή πληρωμής των συντάξεών τους. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει, αντιστοίχως, να απευθύνονται στις κατά τόπους ΥΔΕ (στη Λάρισα, η Υπηρεσία βρίσκεται στην οδό Μανωλάκη). Εάν για οποιονδήποτε λόγο, τα στοιχεία δηλωθούν μετά τις 6 Ιουνίου, θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία.
Σε κεντρικό επίπεδο, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, ενώ χθες, Παρασκευή, ορισμένα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Τούμπα (Θεσσαλονίκης) και το Ηράκλειο (Κρήτης), καθώς και τα τοπικά (υποκαταστήματα) σε Αλεξάνδρας, Ν. Ιωνίας, Καλλιθέας, Αγ. Παρασκευής, Γλυφάδας, Πατησίων, Αγ. Αναργύρων και Χαλανδρίου, έμειναν ανοιχτά μέχρι τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προβλήματα με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ εντοπίστηκαν στα στοιχεία 40.000 συνταξιούχων (34.000 ελλείψεις ΑΦΜ και 5.000 ελλείψεις ΑΜΚΑ), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις συντάξεις του Δημοσίου.
«ΑΛΑΛΟΥΜ» ΜΕ ΤΑΠ-ΟΤΕ...
Στο μεταξύ, τεράστια προβλήματα δημιουργήθηκαν στην καταβολή των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, καθώς είδαν στους λογαριασμούς τους να μπαίνουν μειωμένα ή και καθόλου χρήματα. Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ αποδίδει το πρόβλημα στις χρονοβόρες διαδικασίες «για την εφαρμογή των νόμων περί μείωσης των συντάξεων στο σύνολο των συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων και τις ανελαστικές προθεσμίες σε σχέση με τις τραπεζικές συναλλαγές». Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση, την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουνίου, για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης της σύνταξης στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΣ
Εν τω μεταξύ, από χθες, περίπου 7.500-8.000 Λαρισαίοι συνταξιούχοι είδαν μειωμένο ή καθόλου ΕΚΑΣ με τις συντάξεις που έλαβαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις αρμόδιες υπηρεσίες, από ανθρώπους που έσπευσαν να μάθουν για ποιο λόγο συνέβη αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ για κάθε έτος διενεργείται, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το προηγούμενο έτος. Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και, αν διαπιστωθούν μεταβολές στο εισόδημα των συνταξιούχων, το ΕΚΑΣ μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να διακοπεί η καταβολή του. Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αναζητήσουν, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», ποσά που έχουν δοθεί σε συνταξιούχους, οι οποίοι μετά τον έλεγχο κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται το σχετικό επίδομα ή εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά. Η απόφαση αυτή αφορά ποσά που έχουν «ήδη καταβληθεί για τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο 2013», καθώς και ποσά που έχουν καταβληθεί από «την 1n Μαΐου 2013 και εφεξής».
Ήδη, στις τοπικές υπηρεσίες έσπευσαν συνταξιούχοι, στων οποίων τα ειδοποιητήρια ανέγραφαν και ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν, υποτίθεται για ΕΚΑΣ το οποίο δεν δικαιούνται πλέον. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ θα πρέπει ξανά να συγκεντρώσουν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων, προκειμένου να ελεγχθεί εάν εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος ή εάν σωστά έγιναν οι περικοπές. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η διαδικασία θα τραβήξει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ στο ενδιάμεσο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τα ποσά που τους ζητούνται πίσω, ανεξάρτητα από το εάν στο τέλος διαπιστωθεί ότι έχει γίνει λάθος στη διασταύρωση των στοιχείων τους με τις Εφορίες.
 
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ
Σε σχετική εγκύκλιο προβλέπεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν φέτος αμετάβλητα. Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2014 το όριο θα διαμορφωθεί στο 65ο έτος. Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472,09 ευρώ. Σημειώνεται πως στο κριτήριο αυτό συνυπολογίζονται: το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου. Αντιθέτως δεν συνυπολογίζονται τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου υγείας, στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και τη σύνταξη που χορηγείται σε θύματα πολεμικής περιόδου.
Πιο αναλυτικά, τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ είναι τα εξής:
- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
 - Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ.
 - Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί τον Μάρτιο πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
 - Ειδικά εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν για τη καταβολή ενός μικρότερου ποσού ΕΚΑΣ, που διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα:
 - Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472,10 έως 9.200 ευρώ.
 - Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
 - Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.
 - Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί τον Μάρτιο πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass