ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΔΗΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ»

Διαταγές πληρωμής – κατάσχεσης για τα διόδια!

* Μόλις 7 στους 1000 οδηγούς ΙΧ δεν πληρώνουν πλέον διόδια *Αισιοδοξία Κ. Χατζηδάκη σε συνέδριο του ΤΕΕ ότι επίκειται έναρξη των έργων και στην Ε-65

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2013 3:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:39
Του Γιώργου Μακρή
Αντιμέτωποι ακόμη και με την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων βρίσκονται οδηγοί που οφείλουν διόδια στην εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» καθώς εκδόθηκαν ήδη οι πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων και τους επιδόθηκαν ή τους επιδίδονται διαταγές πληρωμής.
Πρόκειται για οδηγούς οι οποίοι δεν πλήρωσαν το ποσό που οφείλουν από μη καταβολή διοδίων παρά το εξώδικο που έλαβαν από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κι έτσι η εταιρία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη (για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και το 2012, οι οφειλές ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων είναι ήδη γεγονός και πλέον οι οδηγοί που λαμβάνουν τις διαταγές πληρωμής καλούνται να πληρώσουν ποσό ίσο με το 20πλάσιο της αρχικής οφειλής μαζί με τα δικαστικά έξοδα. Για εκείνους που δεν πληρώσουν ούτε και τώρα, στην προθεσμία που καθορίζεται, ακολουθεί η ενεργοποίηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων διαδικασιών προκειμένου η εξόφληση της οφειλής να γίνει μέσω κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες διαταγές πληρωμής έχουν εκδοθεί κατά μεταφορικών εταιριών καθώς οι ιδιοκτήτες ή οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων είναι αυτοί που οφείλουν τα μεγαλύτερα ποσά. Ωστόσο, η ίδια διαδικασία ακολουθείται και θα ακολουθηθεί και σε βάρος οδηγών ΙΧ.
Οι μόνοι που μπορεί να την αποφύγουν είναι οι οδηγοί στους οποίους δεν εκδόθηκε ακόμη διαταγή πληρωμής. Αυτοί μπορούν εντός του Ιουνίου να προσφύγουν στην εταιρία και να ρυθμίσουν την οφειλή τους (πρόκειται για την αρχική οφειλή, χωρίς το πρόστιμο) πληρώνοντας έντοκα το χρέος τους.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ
«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
Το κλίμα, πάντως, όσον αφορά την πληρωμή των διοδίων έχει αλλάξει και σύμφωνα με τα τελευταία (τέλος Μαΐου) στοιχεία της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» μόλις το 2% των οδηγών εξακολουθεί να μην πληρώνει διόδια. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο στους οδηγούς φορτηγών (8,5%) αλλά... εξαφανίζεται στους οδηγούς ΙΧ καθώς μόλις το 0,7% (δηλαδή 7 στους 1000) δεν πληρώνει διόδια. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αλλαγή καθώς την περίοδο της ακμής του κινήματος «Δεν πληρώνω» δεν κατέβαλε διόδια ένας στους τρεις οδηγούς (εξυπακούεται ότι η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» θα κινηθεί νομικά και εναντίον αυτών που εξακολουθούν και τώρα να μην καταβάλλουν διόδια).
ΞΕΚΙΝΑ
ΚΑΙ Η Ε-65
Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα και στους υπόλοιπους τρεις αυτοκινητοδρόμους, μεταξύ των οποίων και στην Ε-65, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τα «έργα μεταφορικών υποδομών ως μοχλός ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στην «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» επισημαίνοντας ότι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία «τρία εργοτάξια στα τμήματα Ευαγγελισμός-Ραψάνη και Πλαταμώνας-Σκοτίνα και κατασκευάζονται δύο δίδυμες σήραγγες στο ύψος των Τεμπών μήκους 2 και 6 χιλιομέτρων (που είναι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στα Βαλκάνια) και μια δίδυμη σήραγγα στο ύψος του Πλαταμώνα μήκους 2,7 χιλιομέτρων.
Σήμερα – διαβεβαίωσε ο υπουργός - πατάμε πιο γερά στα πόδια μας. Ασφαλώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, δύσκολο και ανηφορικό. Όμως υπάρχει μια αλλαγή στο κλίμα. Και η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται και στον τομέα των μεταφορικών υποδομών.
Πολλές από τις επενδύσεις που γίνονται προσελκύουν ξένα κεφάλαια, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό αν η Ελλάδα ήταν ακόμα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης. Κάθε έργο που προχωράει είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, μια ανάσα στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και θα βάλουμε όλοι τα δυνατά μας να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται», υποστήριξε αναδεικνύοντας τη συμβολή των πέντε αυτοκινητοδρόμων και στον τομέα της απασχόλησης με τη δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας.
ΔΙΠΛΑΣΙΑ
ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΠ
«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε μείωση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους κατά 50%, διπλάσια δηλαδή της μείωσης του ΑΕΠ» (σ.σ. 25%) κατά την ίδια περίοδο, επισήμανε ο γενικός διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Δημήτρης Γκατσώνης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.
Παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα «Η εξέλιξη της κυκλοφορίας και ο αντίκτυπός της στη βιωσιμότητα των συμβάσεων παραχώρησης», ο κ. Δημ. Γκατσώνης εξέφρασε την άποψη ότι «η τροποποίηση των όρων μιας σύμβασης παραχώρησης προϋποθέτει λύση που να εξασφαλίσει μακροχρόνια τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες».
Ο κ. Γκατσώνης υποστήριξε ότι πλέον οι δανειστές έχουν μικρότερη «όρεξη» απ’ ότι στο παρελθόν στο να αναλαμβάνουν το ρίσκο για τη χρηματοδότηση έργων μεταφορικών υποδομών (όπως αυτοκινητοδρόμων), ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία των μοντέλων πρόβλεψης κυκλοφορίας για τα οποία είπε χαρακτηριστικά:
-«Χρησιμοποιούνται επί 50 χρόνια χωρίς να έχει εντοπιστεί βελτίωση στην ακρίβειά τους.
-Είναι περίπλοκα και λίγοι άνθρωποι μπορούν να τα καταλάβουν.
-Περιέχουν ακατέργαστες και ανολοκλήρωτες απλουστεύσεις του πως ο άνθρωπος λαμβάνει αποφάσεις για τα ταξίδια του στην καθημερινή του ζωή.
-Οι προβλέψεις που χρησιμοποιούν οι τράπεζες είναι πιο συντηρητικές».
Ο κ. Γκατσώνης ξεκαθάρισε πάντως ότι «η ανάληψη ρίσκου (σ.σ. από ένα δανειστή/επενδυτή) που συνδέεται με την εκτιμώμενη κυκλοφορία και τα αναμενόμενα έσοδα (σ.σ. από τους αυτοκινητόδρομους) είναι ένα σαφώς σημαντικό θέμα, το οποίο όμως πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της δυνατότητας χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες όπως η αξιολόγηση της χώρας όσον αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα, οι σταθερές χρηματοδοτικές ροές και η υποστήριξη από πλευράς κυβέρνησης».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass