ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ

Χωρίς εξαιρέσεις ο φόρος για τα ακίνητα

* Φορολόγηση με βάση το στρέμμα και τα τετραγωνικά για όλους - «Δεν βαίνει αλλιώς ο λογαριασμός»...

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2013 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:42
Πρόταση «βόμβα» και σε πλήρη αντίθεση με όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης της τρικομματικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο «χαράτσι», καθώς δεν θα φορολογηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου.
Βάσει του εντελώς διαφορετικού τρόπου υπολογισμού του φόρου που προτείνει το ΥΠΟΙΚ, αντί για φορολόγηση με βάση την αξία, θα γίνεται φορολόγηση των ιδιοκτητών βάσει του τετραγωνικού για τα εντός σχεδίου και βάσει του στρέμματος για τα εκτός σχεδίου ενώ δεν προβλέπεται κανένα αφορολόγητο.
Η φιλοσοφία του νέου φόρου θα βασιστεί στον τρόπο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά θα είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει σήμερα ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα 100 τμ και πληρώνει χαράτσι 500 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώσει κάτω από τα μισά, δηλαδή περίπου 200 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αρκετά χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων για τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων.
Επίσης, οι εν λόγω συντελεστές θα εφαρμόζονται επί της αντικειμενικής αξίας και επί των τετραγωνικών, όπως ισχύει σήμερα με το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι απώλειες εσόδων θα καλυφθούν από τη φορολογία των οικοπέδων που σήμερα δεν επιβαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και των αγροτεμαχίων που και αυτά για πρώτη φορά ουσιαστικά θα φορολογηθούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν ανά στρέμμα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί ειδικά για το 2014, αλλά θα φορολογηθούν με βάση τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται. Επ' αυτής της αξίας θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα τα χαρακτηριστικά και την τοποθεσία του ακινήτου.
Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να δώσει σήμερα την τελική πρόταση με τους συντελεστές φορολογίας που θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ισχύσει ένα αφορολόγητο, διαφορετικά θα προταθεί να ισχύσουν αρκετά χαμηλότεροι συντελεστές σε σύγκριση με αυτούς που θα ισχύσουν στα υπόλοιπα ακίνητα. Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα, αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά. Η πρόταση των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης να μην φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών συνοδεύεται από ένα δημοσιονομικό κενό 200 - 300 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως προτείνουν οι ίδιοι μπορεί να καλυφθεί από:
α) Φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί
β) Υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων
γ) Μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Όμως, όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από τα αυθαίρετα και τα αδήλωτα ακίνητα δεν είναι προς το παρόν μετρήσιμα και για το λόγο αυτό είναι πολύ πιθανόν οι τρόικα να τα απορρίψει ως ισοδύναμα μέτρα. Πάντως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν να ισχύσει για όλα τα αστικά ακίνητα αφορολόγητο ποσό, καθώς και να εξαιρεθούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ωστόσο για μία ακόμη φορά δεν βγήκε «άσπρος καπνός» και η αγωνία των φορολογουμένων για το πώς θα φορολογηθεί η περιουσία τους κορυφώνεται...
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν με αφορμή τις νέες προτάσεις:
1. Μετά από κυοφορία πολλών μηνών το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Περιμένουμε να παρουσιάσει την πρότασή του και γραπτά με παραδείγματα.
2. Είναι θετικό ότι στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις μας που έχουν ως κοινό παρανομαστή την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης.
3. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το ΕΤΗΔΕ ήταν ένα αναγκαίο προσωρινό μέτρο που απέδωσε αποτελέσματα και τώρα με δημοσιονομική ασφάλεια μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση για ενιαίο φόρο ακινήτων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass