Ο ΠΡΩΗΝ ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ 234 ΨΗΦΟΥΣ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παραπέμπεται για κακούργημα

* Βολές κατά Βενιζέλου και Διώτη

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2013 3:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:44
ΑΘΗΝΑ
Δεκτή με 234 ψήφους έγινε η πρόταση της Προανακριτικής για διεύρυνση του κατηγορητηρίου του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.
Στον πλαίσιο της μυστικής ψηφοφορίας, ψήφισαν 266 βουλευτές, και το αποτέλεσμα έδειξε: 265 έγκυρα,1 άκυρο και 3 λευκά. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 234 βουλευτές, κατά 21, ενώ υπήρξαν και 7 που απλώς δήλωσαν "παρών".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, άσκησε οξεία κριτική στην Προανακριτική, σημειώνοντας ότι "γίνονται επιλεκτικές διαρροές προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος"."Δεν θυμάμαι στο παρελθόν τέτοιο ευτελισμό Επιτροπής της Βουλής", είπε.
Τόνισε ότι η γαλλική επιστολή, στην οποία βασίστηκε η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εις βάρος του δεν είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είχε δύο φορές αναφερθεί στο θέμα στο παρελθόν.
Σημείωσε ότι ούτε οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν την επιστολή, ενώ δεν υπήρχε κανένα συνημμένο στοιχείο. Και συμπλήρωσε: "Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε αυτή η επιστολή, γιατί επιβεβαιώνει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς μου ότι δεν έκρυψα τίποτα από την πρώτη στιγμή".
"Τι μας λέει η επιστολή; Ότι οι Γάλλοι γνώριζαν ότι τα στοιχεία αυτά ήταν προϊόν υποκλοπής, τα χαρακτήρισαν απόρρητα και δεν τα πρωτοκόλλησαν. Αλλά όλα αυτά δεν αναφέρονται στο κατηγορητήριο", σχολίασε.
"Κεραυνοί" κατά Βενιζέλου- Διώτη
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των κυρίων Βενιζέλου και Διώτη, διερωτώμενος πως είναι δυνατόν να κατηγορείται ο ίδιος, που έφερε -όπως είπε- τη λίστα στην Ελλάδα "και προσπάθησα με κάθε μυστικότητα να αξιοποιηθεί για φορολογικούς ελέγχους".
Υπογράμμισε ότι κινήθηκε με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιαστούν φοροφυγάδες και επέμεινε ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD με τη λίστα των καταθετών στην HSBC γιατί δεν ήθελε και δεν έπρεπε να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων από την ελληνική διοίκηση.
"Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν!", είπε.
Και πρόσθεσε: "Κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας τους άλλους: Αυτό είναι αμοραλισμός".
"Από το χειρισμό της υπόθεσης δεν είχα κανένα όφελος, δεν προσπορίστηκα κέρδος, ούτε έχασε χρήματα το ελληνικό δημόσιο", είπε, επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία του στην άποψη ότι στοχοποιήθηκε ο ίδιος "ως πολιτικό θύμα".
Ο λόγος που βρίσκεται εκεί -είπε- είναι διότι από το στικάκι έλλειπαν τα ονόματα τριών συγγενών του. Επ' αυτού υποστήριξε ότι το στικάκι, "όπως αποδείχθηκε", δεν ήταν δικό του. "Δεν είναι το usb που έδωσε στον κ. Διώτη. Εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση".
"Και ο παραλογισμός έχει τα όρια του", είπε, ψέγοντας τους "συνωμοσιολόγους".
"Εγώ δεν έχω προστάτες στη νομενκλατούρα, είμαι μόνος μου, δεν έχω κανένα κόμμα να με στηρίζει, γι' αυτό τα τραβάω αυτά", επισήμανε."Παίζεται πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μου και όλοι το γνωρίζουν σε αυτή την αίθουσα", υπογράμμισε.
Ο πρώην υπουργός βούρκωσε τη στιγμή που δήλωσε: "Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω".
Τι υποστήριξαν οι εισηγητές
Όλα τα κόμματα τάχθηκαν εξ αρχής υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας μίλησε για ενδείξεις που υπάρχουν κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, που στοιχειοθετούν το αδίκημα περί απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, καλώντας το Σώμα να κάνει δεκτή την πρόταση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση, γιατί είναι η ίδια που το κόμμα της είχε καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο και η κυβερνητική πλειοψηφία την είχε απορρίψει χαρακτηρίζοντάς την προπετή. Παράλληλα επέμεινε στη θέση του κόμματός της για ευθύνες και για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τόσο ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Παναγιώτης Ρήγας επισήμαναν ότι τότε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα και τα οποία προέκυψαν από τα γαλλικά έγγραφα, που κατατέθηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή και τεκμηριώνουν το αδίκημα της απιστίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Πέραν των ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, ευθύνες επίσης που πρέπει να διερευνηθούν, όπως υποστήριξαν, καταλογίζουν τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ανέφερε πως όταν έρθει στην Προανακριτική το πόρισμα από το ΣΔΟΕ για τη φορολογική κατάσταση της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε θα διαλυθούν οι υποψίες και θα διαπιστωθεί αν, πράγματι, προκύπτουν ζητήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ
Καταθέτοντας την Τετάρτη στην Επιτροπή, ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος έστειλε επιστολή προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας. Σε προηγούμενη κατάθεση είχε πει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γαλλική πλευρά.
Φέρεται επίσης να ισχυρίστηκε ότι δεν είδε το CD και ότι την υπόθεση χειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ σημείωσε επίσης, ότι το υλικό έπρεπε να είχε πρωτοκοληθεί, πράγμα που "κακώς δεν έγινε".
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass