ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ…

«Χτίζεται» ο νέος φόρος ακινήτων

* Στουρνάρας: Ελαφρύνσεις για τα ακίνητα αξίας έως 120.000 ευρώ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2013 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
ΑΘΗΝΑ
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραδώσει σήμερα στους κυβερνητικούς εταίρους την ολοκληρωμένη πρότασή του για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλά κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν στην τελευταία σύσκεψη της διακομματικής υπό τον Γ. Στουρνάρα και έχουν να κάνουν με το πως θα διαφοροποιείται ο φόρος αναλόγως των χαρακτηριστικών των ακινήτων καθώς και με το πώς θα αποφευχθούν οι αδικίες στην αντιμετώπιση των εκτός σχεδίου ακινήτων που μπορεί να έχουν όμοια χαρακτηριστικά αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.
Σε ο,τι αφορά στα αστικά ακίνητα, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με βασικό εργαλείο τον διαχωρισμό των τιμών Ζώνης σε 33 κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο ξεκινά από τα 1,8 ευρώ και η κλιμάκωση θα γίνεται ανά 80 ή 90 λεπτά το τετραγωνικό. Υπό εξέταση είναι η δυνατότητα πρόβλεψης ειδικών συντελεστών για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως ο όροφος ή πρόσοψη, καθώς και συντελεστών παλαιότητας. Εξαιρέσεις και απαλλαγές θα προβλεφθούν μόνο για ευπαθείς ομάδες.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" δήλωσε: "Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία ως 120.000 ευρώ θα δουν ελάφρυνση. Αυτό αφορά στο 70% των ιδιοκτητών. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 120.000 ευρώ θα έχουν επιβαρύνσεις".
Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων έχει ακόμα μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας, ειδικά όσον αφορά στις μη καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση για χαμηλή φορολόγηση από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Η κλιμάκωση για τις μη καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι 15, 30 και 40 ευρώ- αν και εξετάζονται χαμηλότεροι συντελεστές 20 και 30 ευρώ- αναλόγως του εάν το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε μειονεκτική, ορεινή ή πεδινή περιοχή.
Επιπλέον θα μελετώνται ειδικοί συντελεστές για τα παραθαλάσσια εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ είναι υπό εξέταση ή ειδικοί συντελεστές με βάση γεωγραφικά κριτήρια ή ειδικοί συντελεστές με βάση τις Τιμές Ζώνης των όμορων περιοχών για να μην επιβαρυνθούν με τον ίδιο τρόπο παραθαλάσσια αγροτεμάχια σε περιοχές που δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Σε γρίφο εξελίσσεται για το υπουργείο Οικονομικών και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετά από 6 χρόνια, καθώς θα πρέπει να μειώσει τις τιμές ζώνης εκεί όπου οι εμπορικές τιμές βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως να αυξήσει τις αντικειμενικές εκεί όπου απέχουν ακόμα από τις εμπορικές, αποφεύγοντας παράλληλα τις όποιες δημοσιονομικές απώλειες.
Στο σχέδιο για το νέο φόρο δεν υπάρχει πρόβλεψη για αφορολόγητο όριο στα εντός, εκτός σχεδίου ακίνητα ή στα αγροτεμάχια.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass