Γερμανία: «Αντικρουόμενα» μηνύματα για προσαρμογή και χρέος

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2013 19:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:47

Απορρίπτει την μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ. Παράλληλα, αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα από το Βερολίνο για το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που ο Άσμουσεν προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις από τυχόν απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα του Ρόιτερς επισημαίνεται πως το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών. «Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του ευρώ», είναι ο τίτλος του υπηρεσιακού σημειώματος του υπουργείου του Φίλιπ Ρέσλερ, το οποίο αφορά αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στην λειτουργία της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Ρόιτερς, από το γερμανικό υπουργείο αποκλείεται η αμοιβαιοποίηση —ή η κοινοτικοποίηση— των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ενθαρρύνεται το άνοιγμα και η ελαστικοποίηση των αγορών. Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για την διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

 ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα παραγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, νωρίτερα σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το ΔΝΤ εμφανίζεται να ασκεί πίεση στην ΕΕ προς την κατεύθυνση του «κουρέματος».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πίεση στους Ευρωπαίους για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ενώ αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στην Handelsblatt ότι νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το περιοδικό αναφέρει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα συμμετείχε στην αναδιάρθρωση ο δημόσιος τομέας, δηλαδή. «Θα θιγεί κυρίως η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια και επιπλέον το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ» επισημαίνεται.

Στο ίδιο πλαίσιο, η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», αναφερόμενη στο γερμανικό δημοσιονομικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι η χορήγηση πιστώσεων μπορεί να εγκρίνεται μόνον εφόσον θεωρείται ασφαλής η επιστροφή των χρημάτων, φιλοξενεί δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτρέπεται να χορηγήσει δάνεια, μόνο εάν είναι αρκετά σίγουρος ότι τα χρήματα θα επιστραφούν και αυτό δεν μπορεί να ισχύει μετά από κούρεμα χρέους». Αύριο και μεθαύριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, η έκδοση ωστόσο της απόφασης δεν αναμένεται πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

 Στο μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ 'Ασμουσεν προειδοποίησε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες, αν η ΕΚΤ αναγκασθεί να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το κρίνει παράνομο. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει αύριο. «Σέβομαι πολύ το δικαστήριο και δεν θα δώσω συμβουλές σε έναν ανεξάρτητο θεσμό. Γενικά, όμως, ισχύει: Κανένας θεσμός δεν λειτουργεί στο κενό. Εάν θα έπρεπε να αποσυρθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες», τόνισε ο κ. 'Ασμουσεν.

«Η ΕΚΤ δεν βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου. Έχουμε προσκληθεί ως ειδικοί και η διαδικασία θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία, να εξηγήσουμε για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα (Outright Monetary Transactions, OMT) της υπό όρους αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς το κόστος δανεισμού τους είχε φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Ο κ. 'Ασμουσεν υποστήριξε επίσης την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της τα δεδομένα στο σύνολο της Ευρωζώνης. Όταν βελτιωθεί η κατάσταση στις προβληματικές χώρες, θα ομαλοποιηθεί και πάλι το επίπεδο των επιτοκίων στη Γερμανία», δήλωσε, προσθέτοντας: «Στη Γερμανία, όμως, είναι τα επιτόκια πολύ χαμηλά και για τον λόγο ότι πολλά κεφάλαια εισρέουν στο ασφαλές λιμάνι Γερμανία».

Ο Γεργκ 'Ασμουσεν θα αντιπαρατεθεί ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου με το συμπατριώτη του Πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. O κ. Βάιντμαν ήταν από την αρχή αντίθετος στο πρόγραμμα OMT, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τα άλλε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με το επιχείρημά του ότι η αγορά των ομολόγων θα ισοδυναμούσε με τη νομισματική χρηματοδότηση των χωρών με την έκδοση χρήματος που θα οδηγούσε στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass