ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 80% των κατατεθειμένων φακέλων οι έλεγχοι στο ΓΕΜΗ από το ΕΒΕΛ

* «Ανάσα» από την παράταση για τη δημοσίευση των ισολογισμών – Μέχρι τις 10 Ιουλίου η προθεσμία

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2013 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:48
«Ανάσα» τόσο στους επιχειρηματίες, όσο και στις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ στη Λάρισα –και στη χώρα- έδωσε η παράταση της προθεσμίας δημοσιοποίησης των ισολογισμών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Κυριολεκτικά στο «παραπέντε», το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε διορία μέχρι τις 10 Ιουλίου, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί στο κεντρικό σύστημα, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα. Στο Επιμελητήριο Λάρισας, η εικόνα μέχρι αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, αλλά και χθες, Δευτέρα, το πρωί ήταν εξαιρετικά αποκαρδιωτική, εξαιτίας του πλήθους των επιχειρήσεων που ήθελαν να εξυπηρετηθούν, τόσο για τους ισολογισμούς, όσο και για την απογραφή.
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν, το σύστημα είναι ανοιχτό μόνον για τις ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ, ενώ είναι εντονότατος ο προβληματισμός για το τι θα συμβεί όταν το ΓΕΜΗ ανοίξει και για τις ατομικές επιχειρήσεις, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στα περιφερειακά, κυρίως, Επιμελητήρια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ΕΒΕΛ, στη Λάρισα οι επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ) που είχαν υποχρέωση απογραφής μέχρι τον Μάρτιο υπολογίζονται περίπου στις 6.500. Μέχρι επίσης την ίδια ημερομηνία, πάνω από 1.600 δεν είχαν ξεκινήσει καν τη διαδικασία –και εικάζεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι όσες βρίσκονται υπό… διάλυση. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από το «καθεστώς» στο οποίο βρίσκονται, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν στην απογραφή τους.
Από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε και η διαδικασία αυτο-απογραφής, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΓΕΜΗ και επί του παρόντος δεν είναι εφικτό να υπολογιστεί το σύνολο των επιχειρήσεων του νομού Λάρισας που έχει προχωρήσει στη διαδικασία. Πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΕΒΕΛ, για τις περίπου 2.700 επιχειρήσεις που κατέθεσαν τους φακέλους για την εγγραφή τους (πάντα στοιχεία Μαρτίου), είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε περίπου 2.055 –κάτι που σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το 80% περίπου.
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς, οι οι επιχειρήσεις, βάσει των σχετικών νόμων, υποχρεούνται να καταχωρήσουν στο ΓΕΜΗ τις οικονομικές τους καταστάσεις είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, η οποία πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό σήμαινε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ ήταν η 10η Ιουνίου. Υπό την πίεση της ουράς που σχηματίστηκε στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε παράταση έως τις 10 Ιουλίου 2013, για τη δημοσίευση εταιρικών ισολογισμών.
ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων του ΓΕΜΗ, μέσα σε τρεις μήνες έγινε μετάπτωση των αρχείων 1.200.000 επιχειρήσεων από τα Μητρώα των Επιμελητηρίων στο ΓΕΜΗ. Μέσα σε πέντε μήνες έγινε η απογραφή 147.442 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών πλην ατομικών. (31.508 Ανωνύμων Εταιρειών, 21.685 ΕΠΕ, 73.802 ΟΕ, 19.677 Ε.Ε. και 439 Συνεταιρισμών ΠΕ.) Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν ελεγχθεί και ταυτοποιηθεί από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, 58.212 φάκελοι απογραφέντων επιχειρήσεων (ποσοστό περίπου 40%).
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Σε πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, που αφορούν στην «πρόσκληση σε συνέλευση» και τη δημοσίευση των ισολογισμών (ανάρτηση οικονομικών καταστάσεων) στο internet, για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται το οικείο Μητρώο και σχετικά με τη διατηρησιμότητα της πληροφορίας στην ιστοσελίδα της εταιρίας διευκρινίζει ότι «πρέπει να παραμένει αναρτημένη για ικανό χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της εκάστοτε διάταξης, η οποία και προέβλεπε την σχετική δημοσίευση. Έτσι για παράδειγμα, η πρόσκληση σε συνέλευση και η ανάρτηση των οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες απευθύνονται στους μετόχους των εταιριών (ή στους εταίρους προκειμένου για ΕΠΕ) πρέπει να παραμένουν αναρτημένες τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης και τη λήψη απόφασης από αυτήν, δεδομένου ότι στόχος ήταν και είναι η έγκαιρη πληροφόρηση των μετόχων είτε για τα θέματα για τα οποία θα κληθούν να λάβουν απόφαση είτε για τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν». Αναφορικά με τη μορφή που πρέπει να έχουν οι σχετικές αναρτήσεις, αυτές θα πρέπει να είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, τις οποίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι εταιρίες οι οποίες δεν έχουν καταχωρίσει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας τους στο οικείο Μητρώο. Συνεπώς θα πρέπει να είναι εξίσου ευκρινείς με τις δημοσιευόμενες στον τύπο πληροφορίες, εκτυπώσιμες και αποθηκεύσιμες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass