ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Β΄ ΣΤΗΝ Α’ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέο αλαλούμ με συγχωνεύσεις στις Εφορίες

* Στα «χαρτιά» η αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών του νομού - Σε απεργία οι Εφοριακοί 27 και 28 Ιουνίου

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2013 3:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:50
 
Του Γιώργου Νούλη
Νέο γύρο ταλαιπωρίας για φορολογούμενους και υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. Λάρισας επιφυλάσσει το υπ. οικονομικών από τον ερχόμενο μήνα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου το τμήμα Ελέγχου και Δικαστικού της Β΄ Εφορίας Λάρισας να μεταφερθεί και να ενσωματωθεί στη Α΄ Εφορία. Πρόσκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της Γ΄ φάσης του εν εξελίξει σχεδίου ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των Οικονομικών Υπηρεσιών. Μέρος του σχεδίου αυτού αποτελεί η αναστολή λειτουργίας 20 επιπλέον εφοριών και 45 συνολικά τμημάτων ελέγχου ανά την Ελλάδα.
Μόνο που για τη Λάρισα, τα σχέδια κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, καθώς το υπ. Οικονομικών προχωρά στην υλοποίηση της Γ΄ φάσης χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη Β΄ φάση. Για να γίνουν κατανοητοί οι χειρισμοί του υπ. Οικονομικών να θυμίσουμε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να λειτουργεί στο νόμο μία και μόνο εφορία. η Α΄ ΔΟΥ. Το πρώτο στάδιο συγχωνεύσεων ολοκληρώθηκε πέρυσι με την μεταφορά των Δ.Ο.Υ. Αγιάς και Τυρνάβου, στην Α΄ Δ.Ο.Υ. και της Γ΄ στη Β΄ ΔΟΥ. Το δεύτερο στάδιο προέβλεπε την μεταφορά των εφοριών Φαρσάλων στη Β΄ Δ.Ο.Υ. και της Ελασσόνας στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από τις 14 Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα όμως οι δύο επαρχιακές εφορίες δεν έχουν αλλάξει έδρα, επειδή τα κτίρια των δύο εφοριών της Λάρισας αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους υπαλλήλους και να εξυπηρετήσουν επιπλέον φορολογούμενους, λόγω στενότητας χώρου. Με δεδομένη την εκκρεμότητα αυτή, την οποία γνωρίζει το υπ. Οικονομικών, η ηγεσία του αποφασίζει εντελώς απερίσκεπτα, την απόσπαση 15 συνολικά υπαλλήλων από τη Β΄ στην Α΄ Εφορία.
Μια απόφαση, που καταστεί και αυτή εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη...
 Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 πρόσθετων ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ άλλες 14 θα ενοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη:
• κατά την Α' φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ
• και κατά τη Β' φάση του σχεδίου ενοποίησης (Ιανουάριος 2013) είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ.
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Να θυμίσουμε στο μεταξύ πως οι εφοριακοί αντιδρώντας στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου και τα σχέδια περαιτέρω κατάργησης εφοριών, έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις και 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου. H Ομοσπονδία Εφοριακών μάλιστα διαμήνυσε χθες προς το υπουργείο Οικονομικών πως «δεν θα αποδεχθεί την αναστολή λειτουργίας εφοριών στ νησιά, ζητεί να πρυτανεύσει η λογική, οι ανάγκες των νησιών (ειδικά αυτή την περίοδο) και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έγινε ποτέ. Πιθανή εμμονή σας, σε προειλημμένες   αποφάσεις θα μας βρει αντίθετους και θα αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για ότι ακολουθήσει».
ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ
Στο μεταξύ αυξημένες αρμοδιότητες στην επιλογή των φοροελεγκτών δίνει στον γγ Δημοσίων Εσόδων Θεοχάρη σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών καθώς του δίνει την αρμοδιότητα να καθορίζει με αποφάσεις του αφενός τον αριθμό των θέσεων ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους, αφετέρου τις τοποθετήσεις, μετακινήσεις ή αποσπάσεις τους.
Οι θέσεις των ελεγκτών θα καλύπτονται κατά προτεραιότητα από εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων θα καταρτίζεται μετά την επιτυχή εκπαίδευση των υποψηφίων σε θέματα φορολογίας, φορολογικού ελέγχου και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων σε συνδυασμό με τα τυπικά τους προσόντα. Η θητεία των ελεγκτών θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεωθεί έως τρεις φορές στην ίδια οργανική μονάδα. Να σημειωθεί ότι θα διατηρηθεί έως τις 30 Ιουνίου η εξαιρετική διαδικασία βάσει της οποίας οι υποψήφιοι ελεγκτές επιλέγονται μετά από συνέντευξη.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass