ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ

Ποιες δηλώσεις «ξαναβλέπει» η Εφορία

* Τελευταία χρονιά φέτος για οκτώ φοροαπαλλαγές – Ποιες είναι και τι εξασφαλίζουν...

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2013 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:53
Του Γιώργου Νούλη
Αυτόματους ελέγχους και διασταυρώσεις στα εισοδήματα που δηλώνονται, στους παρακρατηθέντες φόρους, στα στοιχεία των κατοικιών και των Ι.Χ. αυτοκινήτων που αποτελούν τεκμήρια καθώς και στα ποσά των δαπανών που δηλώνονται με σκοπό να αναγνωριστούν για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος διενεργεί από φέτος το υπ. Οικονομικών. Αν και ο νόμος ορίζει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά στην Εφορία όταν πρόκειται για επιστροφή πάνω από 1.500 ευρώ, ο κανόνας αυτός φαίνεται πως λαμβάνει τέλος, καθώς φορολογούμενοι θα καλούνται να προσκομίσουν τις «αποδείξεις» ακόμη και αν η δήλωσή τους είναι χρεωστική.
Για την επιλογή των φορολογικών δηλώσεων που θα ελέγχονται, η ΓΓΠΣ έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που υποβάλλεται μια φορολογική δήλωση.
Τέτοια κριτήρια είναι η μεγάλη επιστροφή φόρου (χωρίς να ισχύει το όριο των 1.500 ευρώ), η εμφάνιση πολλών δαπανών που προκαλούν φορολογική έκπτωση, αναλογικά με το εισόδημα του φορολογούμενου ( π.χ. μεγάλα δάνεια για απόκτηση κατοικίας, υψηλές ιατρικές δαπάνες και εξωφρενικά δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ενοίκια ), η κάλυψη τεκμηρίων με ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, κέρδη από λαχεία κ.α.
Έτσι όσοι φορολογούμενοι εντοπίζονται να έχουν δηλώσει στοιχεία για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα παραπέμπονται αμέσως για έλεγχο στην Εφορία με ειδικό μήνυμα, όπου αναγράφεται στο προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο εκδίδεται αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της κάθε δήλωσης. Εκεί θα οφείλουν να προσκομίσουν (για να συνυποβάλλουν με τις τροποποιητικές δηλώσεις) όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά των φοροαπαλλαγών που επικαλείται καθώς και τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.
Εννοείται πως όπου αποδεικνύεται ότι ο φορολογούμενος επιχείρησε να αποκρύψει εισόδημα είτε δηλώνοντας λιγότερα από αυτά που εισέπραξε είτε διογκώνοντας τις εκπιπτόμενες δαπάνες του, θα επιβάλλονται πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι για υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.
Στις περιπτώσεις μάλιστα όπου θα διαπιστώνεται ότι υπεβλήθησαν εικονικές φορολογικές δηλώσεις με ψευδή στοιχεία για την είσπραξη παράνομης επιστροφής φόρου, οι φορολογούμενοι, πέραν των διοικητικών κυρώσεων που θα υφίστανται, θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα για απόπειρα εξαπάτησης του Δημοσίου.
ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Στο μεταξύ για τελευταία χρονιά φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος μέσω συγκεκριμένων .φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα κ.ά. Στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε του χρόνου δεν θα υπάρχουν οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, τα ασφάλιστρα και τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις. Σε ισχύ θα παραμείνουν μόνο τα ιατρικά έξοδα και νοσήλια, η διατροφή μεταξύ συζύγων και οι δωρεές σε δημόσια και κοινωφελή ιδρύματα. Εκτός βέβαια και αν έχουν βάση οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι με την έλευση των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση θα ξαναδεί τις εκπτώσεις δαπανών για τόκους πρώτης κατοικίας και για τα ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικία τους...
Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε πως στη φετινή δήλωση μπορούν να καταχωρηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες προκειμένου να μειώσουν το φόρο:
* Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης: Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται: οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών. Για να αναγνωριστεί η δαπάνη για ιατρικά έξοδα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν τις σχετικές αποδείξεις. Η μείωση του φόρου που θα προκύπτει δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3.000 ευρώ
* Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών: Το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Η έκπτωση αφορά τα έξοδα που κάνει ο φορολογούμενος για κάθε παιδί που το βαρύνει ή για τον ίδιο για παράδοση κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών.
* Ενοίκιο για κύρια κατοικία και για τέκνα που σπουδάζουν: Έκπτωση φόρου 10% του ενοικίου με το ποσό της κάθε δαπάνης να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή ανώτερη έκπτωση φόρου έως 100 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει για το ενοίκιο που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη
* Οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία: Αφαιρείται ποσοστό 10% της δαπάνης από τον φόρο, όταν πρόκειται για το ποσό των υποχρεωτικών από τον νόμο εισφορών που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.λπ.), καθώς και το ποσό των εισφορών που καταβλήθηκαν στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. Δεν γράφονται οι εισφορές που παρακράτησαν οι εργοδότες από τους μισθωτούς και έχουν αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.
* Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες εφόσον υπερβαίνουν τα 100 ευρώ. Η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου εισοδήματος.
* Οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.
* Τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.
* Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο: Αφορά στη διατροφή που επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Η έκπτωση φόρου φθάνει το 10% της δαπάνης, με το ποσό της μείωσης του φόρου να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass