ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Με ρίσκο... η ρύθμιση χρεών έως 100 δόσεις

* Αρκετοί έσπευσαν στις Εφορίες για να πληροφορηθούν για τις προϋποθέσεις αλλά έφευγαν προβληματισμένοι...

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2013 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:58
Του Γιώργου Νούλη
Με επιφυλάξεις και προβληματισμό αντιμετώπισαν τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, φορολογούμενοι της Λάρισας. Αν και ο αριθμός των πολιτών που έσπευσαν χθες να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών ήταν μεγάλος, ωστόσο ελάχιστοι ήταν αυτοί, που δήλωναν πως θα επανέλθουν... Η ενεργοποίηση, από χθες, της δυνατότητας διακανονισμού των οφειλών έως 100 δόσεις μπορεί να αποτέλεσε ισχυρό δέλεαρ για τους πολίτες, αλλά όταν πληροφορούνταν από τα δικαστικά τμήματα των Δ.Ο.Υ. τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εμπλακούν στη διαδικασία, έφευγαν απογοητευμένοι...
Και αυτό γιατί καταλάβαιναν ότι θα έπαιρναν το ρίσκο να μπλέξουν στα γρανάζια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς απαραίτητη προϋπόθεση της ρύθμισης είναι η ηλεκτρονική αναλυτική δήλωση της περιουσιακής και εισοδηματικής τους κατάστασης. Εφόσον λοιπόν στην πορεία, φανούν ασυνεπείς και αφήσουν απλήρωτες δύο δόσεις, όχι μόνο θα χάσουν τη ρύθμιση χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα κινδυνεύουν να πληρώσουν άμεσα ολόκληρο το χρέος για να μη τους γίνει κατάσχεση. Αλλά ακόμη και αν τηρούν τη ρύθμιση, υπάρχει ο φόβος ότι η Εφορία θα μπορεί να βάλει «χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δηλώσει, ώστε να επισπεύσει την εξόφληση του χρέους...
 Να θυμίσουμε πάντως πως από 18 Ιουλίου (ημερομηνία κατά την οποία η σχετική μηχανογραφική εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη) η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών (έως 48 δόσεις) βεβαιωμένων στις Εφορίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. 
 Μεταβατικά, και για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/ Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.
 Για ποσά βασικής οφειλής 5.000 ευρώ και άνω, και για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων άνω των 48 (έως 100) οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται προς αξιολόγηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Επιπροσθέτως όπως ανακοίνωσε η ΓΓΠΣ, θα παρασχεθεί στους φορολογουμένους η δυνατότητα να ανακτούν ηλεκτρονικά αρκετές ημέρες πριν την ως άνω ημερομηνία (στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ), το σύνολο των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και να πληροφορούνται πιθανές εναλλακτικές τους επιλογές αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης (αριθμός και ποσό δόσεων).
Να σημειώσουμε πως όσοι οφειλέτες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους (με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι την 1η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους μπορούν να τα ρυθμίσουν με «καπέλο» 8,5%, το οποίο θα πληρώσουν επιλέγοντας τα προγράμματα των 48 ή των 100 δόσεων.
Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης έως 48 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται το αργότερο μέχρι την 31η.7.2013. Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί στα 15 ευρώ το μήνα, αλλά αυτό θα ισχύσει για λίγους οφειλέτες. Κάποιοι θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού θα αναγκαστούν να πληρώνουν μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα.
Αυτό θα ισχύσει στις περιπτώσεις όπου η δόση θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό ξεκινά από 5% για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ και φθάνει το 30% για όσους βγάζουν πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα. Οι οφειλέτες έχουν το δικαίωμα να καθυστερήσουν μία μόνο φορά τη μηνιαία δόση. Αν αυτό επαναληφθεί τότε ακολουθεί το εξής «πέναλτι»: Η ρύθμιση χάνεται και ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το υπόλοιπο ποσό της οφειλής του.
Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη ρύθμιση και μετά από ένα εξάμηνο αν διαπιστώσει ότι τα στοιχεία του οφειλέτη είναι ψευδή ή ανακριβή.
ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτούνται:
- Αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, επενδύσεις, συμμετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε είδους απαιτήσεις και υποχρεώσεις του οφειλέτη.
- Να προκύπτει αδυναμία πληρωμής του συνόλου της οφειλής, αλλά ταυτόχρονα δυνατότητα τήρησης του διακανονισμού.
- Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
- Ο οφειλέτης να είναι ενήμερος για οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Επίσης να σημειώσουμε πως εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση:
- Οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013.
-Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια εφορία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass