ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

Η Τουρκία ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας

* Τρόφιμα-ποτά «ωθούν» την αύξηση της τάξης του 5% των ελληνικών εξαγωγών – Σε πτώση η ΕΕ-27

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2013 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:59
 
Η Τουρκία αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς πέρασε στην πρώτη θέση υποδοχής ελληνικών προϊόντων –κυρίως λόγω πετρελαιοειδών- απορροφώντας το 10,8% της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας, για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία, σε αντίθεση με το σύνολο της ΕΕ-27, που σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξης του 0,6%.
 
Γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών εν μέσω κρίσης, χαρακτήρισε την ανοδική πορεία ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η δυναμική απαιτείται «πολιτική σταθερότητα και ρευστότητα».
Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπολογίζεται σε 15,5%, ποσοστό υψηλότερο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο 2012. Αντίστοιχα, η εξαγωγική επίδοση των ΕΕ-27 κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 35,6% -επανειλημμένως οι εξαγωγικοί φορείς της χώρας έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να ανέλθουν τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι ελληνικές εξαγωγές, δηλαδή να διπλασιαστούν, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
 
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με τη πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Μάρτιος 2013, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν οριακά κατά 0,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου 1,1 τρισ. ευρώ. Η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών αποδίδεται στην πτωτική τάση των εξαγωγών ισχυρών οικονομιών της Γερμανίας (-1%), Γαλλίας (-3%), Ιταλίας (-1%), Ολλανδίας (-0,3%) που συνολικά συμμετέχουν με 53,6% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν μείωση κατά 1,2%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, κατέγραψαν άνοδο κατά 5%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ. Η χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κατέχει την 19η θέση στην εξαγωγική δραστηριότητα στο σύνολο των 27 κρατών μελών.
 
ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
Σε κλαδικό επίπεδο, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών ενισχύθηκαν το α’ τρίμηνο 2013 κατά 16,3%, ενώ αντίθετα οι ευρωπαϊκές οικονομίες κατά μέσο όρο σημείωσαν πτώση κατά 8%. Ωστόσο, οι ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών μειώθηκαν κατά 5,4% στο εξεταζόμενο διάστημα, ενώ οι ευρωπαϊκές αυξήθηκαν κατά 2% -εξέλιξη που υποδεικνύει ένα σημείο έντονου προβληματισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προέρχεται από τον βιομηχανικό κλάδο. Να σημειωθεί ότι το 38,5% των ελληνικών εξαγωγών είναι πετρελαιοειδή, 14,7% τρόφιμα και ποτά και 14,1% βιομηχανικά είδη.
 
ΠΡΩΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναφορικά με τους εξαγωγικούς προορισμούς της χώρας μας, η Τουρκία, λόγω των πετρελαιοειδών αποτελεί πλέον τον πρώτο εξαγωγικό μας εταίρο, με μερίδιο 10,8% το εξεταζόμενο διάστημα, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 9,6% η Γερμανία με 6,7%, το Γιβραλτάρ με 5,1% -λόγω πετρελαιοειδών–, η Βουλγαρία και η Κύπρος με 4%. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες καταμετρήσεις, πρώτος προορισμός ήταν η Γερμανία. Στους βασικούς ευρωπαϊκούς εταίρους, πτώση καταγράφεται στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, ενώ ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Τουρκία, την Νότιο Κορέα, την Ρωσία και την Ελβετία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass