Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

«Από τους πελάτες των μαγαζιών δεν λείπουν οι ώρες αλλά τα λεφτά»

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2013 19:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:59
Υπερασπίζοντας την Κυριακάτικη αργία, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια, κάθε συζήτηση για την κατάργησή της, εκφράζοντας την αγωνία εκατοντάδων μελών του.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Εργατικό Κέντρο, η πρόεδρος Αγγελική Δασκαλάκη και τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου χαρακτήρισαν ψεύτικη τη σχετική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Μετά τον ορυμαγδό των μέτρων που του ρημάζει κυριολεκτικά τη ζωή, κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να τους δώσουν το τελειωτικό χτύπημα καταργώντας την κυριακάτικη αργία.
Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει πίσω ότι δεν πρόλαβε να αφήσει όρθιο η προηγούμενη επέλαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για να δικαιολογήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων όλες της Κυριακές, αναμασούν τα ίδια και παλιά επιχειρήματα, αυτά που χρησιμοποιούν κι οι εργοδότες δηλαδή:
- Η λειτουργία των καταστημάτων λένε πρέπει να είναι όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η πείρα από τις χώρες που λειτούργησαν μαγαζιά της Κυριακές αποδεικνύει ότι μαγαζιά έκλεισαν, απολύσεις έγιναν, πετάχτηκαν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.
- Λένε ότι από τη συνεχή λειτουργία των καταστημάτων εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Δεν λένε την αλήθεια, αυτό που λείπει σήμερα από τους εργαζομένους- καταναλωτές δεν είναι οι περισσότερες ώρες ανοικτά τα μαγαζιά αλλά ότι ο μισθός τους που είναι άθλιος μετά τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, και δεν φθάνει ούτε για να καλύψει της βασικές ανάγκες.
- Θέλουν εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, δούλους των πολυεθνικών για αυτό θέλουν να «ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων» να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.
- Λέει ψέματα η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά ορισμένες Κυριακές αυτό είναι το «τυρί στη φάκα». Βασικός της στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 2 ή για 6 Κυριακές αλλά για όλες της Κυριακές του χρόνου.
- Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων.
- Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες. Όσοι υλοποιούν αυτές τις μεθοδεύσεις φέρνουν ακέραια την ευθύνη του συνεργού στο έγκλημα που σταθερά και αδιάλειπτα διενεργούν σε βάρος της εργατικής τάξης χρόνια τώρα. Τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίσαν και εφαρμόζουν νόμους το αποτέλεσμα των οποίων είναι τα σημερινά απάνθρωπα ωράρια εργασίας. Ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει τα απελευθερωμένα ωράρια και την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρατάξεις των κομμάτων αυτών (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους με την εργοδοσία, την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, αυτήν υπερασπίζονται έως και σήμερα».
Και οι συνδικαλίστριες συνέχισαν: «Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, καλεί τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων του κλάδου την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή να αποφασίσουν να είναι ημέρα πανεξόρμησης – ενημέρωσης όλων των εργαζόμενων.
Να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις, να συζητήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και να αποφασίσουν ότι δεν θα ανεχτούν αυτή την απόφαση, θα απαντήσουν αγωνιστικά, θα αντισταθούν.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.
Δεν αποδεχόμαστε και δεν επικυρώνουμε κανένα μέτρο και καμιά πολιτική που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά μας. Η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη για όλες τις Κυριακές κλειστά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Καλούμε τους μικρέμπορους να αντιπαλέψουμε από κοινού κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής και να συντονίσουμε τη δράση μας ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση που μας οδηγεί στη χειροτέρευση των συνθηκών της εργασίας και της ζωής μας.
Ήδη, πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών – βιοτεχνών και μικρών εμπόρων. Συζητήθηκαν κάποιες σκέψεις οι οποίες περιμένουμε να συζητηθούν στα Διοικητικά Συμβούλια για να καταλήξουμε τόσο σε κοινή ανακοίνωση, όσο και σε κοινές πρωτοβουλίες».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass