Ecofin: Επιδιώκει συμφωνία για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2013 16:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:01

Δεύτερη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών θα επιχειρήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποτυχία τους να αποφασίσουν την περασμένη εβδομάδα. Το κοινό πλαίσιο αφορά στο ποιοι θα πληρώνουν για την εξυγίανση ή εκκαθάριση προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών.

 Οι διαφωνίες για το πώς θα διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση επιδεινώνουν τα προβλήματα των τραπεζών της περιοχής, καθώς προκαλούν αβεβαιότητα, την ώρα που η υποχώρηση των αγορών διεθνώς αυξάνει το κόστος χρηματοδότησής τους. Η αποτυχία συμφωνίας για το bail in (τη συμμετοχή εκ των έσω στη διάσωση των τραπεζών), σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, οδήγησαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα και το κόστος χρηματοδότησης υψηλότερα.

 «Ανησυχούμε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επειδή πάντα λέμε ότι η τραπεζική ένωση αποτελεί προτεραιότητα, εάν θέλουμε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς», δήλωσε στο Ρόιτερς ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών Τζιοβάνι Σαμπατίνι. «Η ποιότητα του ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών αμφισβητείται, επειδή δεν υπάρχουν εναρμονισμένοι κανόνες. Αυτό έχει υψηλό κόστος για εμάς και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι όλα τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος εποπτείας αποτελούν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο κ. Σαμπατίνι.

 Η διαφωνία στο Ecofin της περασμένης εβδομάδας, κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, εστιάσθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πόση διακριτική ευχέρεια πρέπει να δοθεί στις εθνικές αρχές κατά την επιβολή ζημιών στους μετόχους ή τους μεγάλους καταθέτες των τραπεζών. Υπάρχει γενικά συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ότι οι ζημιές των προβληματικών τραπεζών θα επιβάλλονται πρώτα στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων και στη συνέχεια στους καταθέτες ποσών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ οι μικρότεροι καταθέτες θα προστατεύονται.

 Ο Πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας HSBC και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ντάγκλας Φλιντ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι δεν τον εκπλήσσει ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει συμφωνία για τη διάρθρωση ενός μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών και πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες μπορεί να συμφωνηθούν το 2014 στην καλύτερη περίπτωση.

 Οι αγορές προεξοφλούν ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης θα φέρουν μέρος του κόστους των μελλοντικών διασώσεων τραπεζών, αφού θα έχουν επιβληθεί ζημιές στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης. Οι τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης πρέπει να πληρώνουν υψηλότερο κόστος για να προσελκύουν επενδυτές. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου της Bank of Ireland ύψους 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης (μία εκατοστιαία μονάδα), ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ύψους 1 δισ. ευρώ της ισπανικής τράπεζας Caixa αυξήθηκε περισσότερο από 50 μονάδες βάσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass